Şanlıurfa'da Kışlık kıyafetler tezgahlarda!

TAKİP ET

Kış aylarının gelmesiyle birlikte kışlık kıyafet almak isteyen vatandaşlar yüksek fiyatlardan şikayetçi olurken esnaflar ise fiyatların geçen seneye göre uygun olduğunu açıkladı.

Türkiye ve Dünya geneli yaşanan hayat pahalılığı vatandaşları zor günler yaşatmaya devam ediyor. Son olarak İsrail ve Hamas arasında yaşanan çatışmalar dünya piyasasını olumsuz etkilemeye başladı. Bu olumsuzluklar göz önüne alındığında dolar/TL kurundaki yükselişler, enflasyon, euro ve akaryakıtta fiyat istikrarsızlığına neden oluyor. Hayat pahalılığı yaşanırken vatandaşlar ise havaların serinlemeye başladığı bu günlerde uyguna kazak, mont, bot ve kaban alma derdine düştü.

Türkiye geneli yağan yağışlar ve kış ayının gelmesiyle beraber vatandaşları kışlık kıyafet alma telaşı sardı. Sıcak yaz günlerinin geride kaldığı şu günlerde havalar serinlemeye başlarken pazar tezgahlarında ve mağazalarda, yazlık kıyafetlerin yerini yavaş yavaş kışlık kıyafetlere bırakmaya başladı. Kışlık kıyafet telaşına düşen Şanlıurfalılar soluğu Haşimiye meydanında bulunan esnafların yolunu tuttu. Ancak alışverişe çıkanlar, yüksek fiyattan şikâyet ediyor. Esnaflar ise hayat pahalığı karşısında artık zamlardan şikâyet edilmemesi gerektiğini belirtti.

“DAHA ÖNCESİNDE İÇ PİYASAYA RAĞBET ETMEZLERDİ”

Kışlık kıyafetlerde fiyatların normal olduğunu, toptancı ve fabrikalar hakkında bilgi veren Esnaf Murat Düger, “Kışlık kıyafetlerde şu an fiyatlar normal. İstanbul'daki toptancı ve fabrikaların ürünler orada pahalıya alıyordu ama bu sene bize biraz tolerans oldu. Bu tolerans ise yurt dışından ürünler getirmiyorlar Çin'e yönelmişler. Bu nedenle malları iç piyasaya vermeye başladılar. Daha öncesinde pek iç piyasaya rağbet etmezlerdi ve toptancılara gittiğimiz zaman zorluk çıkarırlardı. Bu sene ise öyle olmadı bunun sebebi ise yurt dışında vergiler yüksek ve vergiler yüksek olunca da bu sefer de alternatif olarak Çin'e yöneldiler. Onun için fiyatlar şu an için genel olarak normal” dedi.

PAHALILIKTAN ŞİKÂYET OLUNMAZ

Kumaşların fiyatları konusunda bilgiler paylaşan Düger, fiyatların kumaşın modeline ve kalitesine bağlı olarak değiştiğini kaydederek, “Kışlık ürünlerin fiyatları ise kumaşın kalitesi, modeli ve desenine göre fiyat değişikliği oluyor. Pahalılıktan ise şikâyet olunmaz. Geçen yıla göre üçte bir fiyat artırma tabi ki oldu. Sweatshirt fiyatları ortalama olarak 200 TL ile 400 TL arasında değişiyor. Montlar ise 300 TL ile bin 800 TL arasında değişiyor. Alacak müşteri kendi bütçesine göre seçim yapıyor. Maddi gücü yerinde olan bir insan rahatlıkla bin 800 TL'lik montu alabiliyor. Maddi durumu iyi olmayanlar ise daha düşük fiyatlı olanlara yöneliyor” ifadelerini kullandı.

SATIŞLAR BEKLENTİNİN ALTINDA

Satışlar hakkında konuşan Düğer, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Şu an satışlar beklentimizin altında. Gelip kışlık ürün alanlar var. Bunlar ise dışarı gidenler ya da gece çalışan müşteriler oluyor normal vatandaşlar gelip almıyorlar. Bunun için bir soğuğun ya da bir yağmurun düşmesi lazım ondan sonra satışlarımız başlar. “

FİYATLAR YERİNE OTURDU

Yıllardır kapalı çarşıda esnaflık yaptığını vurgulayan Hasan Özdemir kıyafetlerin fiyatları diğer piyasalara göre uygun olduğunu belirterek,”22 yıldır esnaflık yapıyorum. Kışlık ürünlerin fiyatları geçen seneye göre iyiyi. Fiyatlar bu sene yerine oturdu. Genel olarak fiyatlar bu sene diğer piyasalara göre uygun” dedi.

MAĞAZALAR DEPO YAPIYORLAR

Şu an için daha kışlık ürün getirmediklerini ve sezon sonu ürünlerini sattığını değinen Hasan Özdemir, “Kışlık ürünlerimizin satışları bu pazar gününden beri başladı ama biz daha kışlıkları getirmedik. Şu an biz sezon sonu ürünlerimizi satıyoruz. Biz depo yapmıyoruz çünkü elimizdeki ürünleri bitirdikten sonra yeni mal getiriyoruz. Mesela mağazalar depo yapıyorlar seneye bırakıyorlar. Biz öyle bir şey yapmıyoruz. Örnek vermek gerekirse 100 TL aldığımız ürünü 100 TL'ye satılıp değerlendiriyoruz onun yerine kışlıkları getiriyoruz” şeklinde konuştu.

MAĞAZA VE ESNAFLARDAKİ FİYAT FARKININ NEDENİ: KİRALAR

Mağaza ve esnaflarda fiyat değişimine dikkat çeken Özdemir, fiyatlar hakkında bilgiler paylaşarak fiyat değişiminin nedenlerini açıkladı:

“Mağaza ve esnaflarda genellikle kıyafetlerde fiyat değişimi oluyor. Bunun sebebi ise buradaki dükkanlar mülk sahibi olmalarıdır. Bir de çarşıda kiralar ucuzdur. Örnek vermek gerekirse orada kiraları 50 bin TL burada ise yıllık kiralar 50 bin TL. O yüzden arada fiyat değişme oluyor. Kazaklar 150 TL'den başlıyor. Kapşonlu montlar 250 TL'den başlıyor. Mesela bunlar mağazada 600-700 TL’den başlıyor. O yüzden çarşıda fiyatlar daha uygun.”

BU YIL HEM ESNAF HEM DE VATANDAŞ KAZANDI

Geçen sene kıyafetlerde fiyatların çok yükseldiğini bunun sebebi ise pandemide üretimin durmasına bağlayan Hasan Özdemir, “Bu sene hem esnaf kazandı hem de vatandaşlar faydalandı. Genel olarak dolar ve mazottaki yükselmeler bizi hiç etkilemedi. Fiyatlar geçen seneye göre çok uygun mesela geçen yıl kot pantolonları 220 TL'den satıyorduk bu sene 250 TL'ye veriyoruz. Geçen yıl fiyatlar çok oynadı. Bunun sebebi ise Pandemi. Çünkü pandemide üretim olmadı üretim olmayınca ürün az geldi, az geldiği için de kıyafetlerde fiyatlar çok yükseldi. Bu yıl bin tane kot siparişi verdim ama geçen yıl sadece 250 tane verebildim. Kışlık kıyafet temin etme konusunda sıkıntı yaşamıyoruz çünkü belirli aldığımız yerler var” diyerek hem fiyatlar konusunda hem de geçen seneye göre fiyat farklarının nedenlerini sıraladı.

Hasan Özdemir Mağaza ve esnaf kapalı çarşı