Şanlıurfa'da semt pazarları cep yakmaya devam ediyor

TAKİP ET

Motorin ve benzindeki dalgalanmalar her yerde fiyatların yükselmesine neden olurken Şanlıurfa'da bulunan semt pazarı esnafları ve vatandaşlar sebze ve meyve fiyatlarında ki fahiş fiyatlara tepki gösterdi.

Dolar ve Euro da ki yükselmeler hala devam ediyor. Bu dalgalı yükselmeler motorin ve benzin fiyatlarına yansıyor. Tarlada yolculuğu başlayan sebze ve meyve pazara gelene kadar birçok el değiştiriyor. Bu değişim sırasında sürekli fiyat eklenme durumu yaşanıyor. Bu da sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesine neden olurken vatandaşların pazar alışverişlerini düzgün yapamamalarına neden oluyor.

Urfa değişim mikrofonlarına konuşan esnaf pazarları ve vatandaşlar hem fiyatların yüksek olmasını hem de eskisi gibi alışveriş yapamadıklarını dile getirdiler. Ayrıca esnaflar masraflarının artığını giderlerinin de azaldığına sitem ederken vatandaşlar ise mutfak alışverişlerini yaparken kilo ile almak yerine tane tane aldıklarını söylediler.

Pazarda meyve fiyatları geçen yıla göre arttı

Pazarda sebze ve meyve fiyatlarının geçen yıla oranla çok yükseldiğini ve bunda akaryakıta gelen zamların etkili olduğunu vurgulayan Muhammed Tartış “Üniversite öğrencisiyim. Hafta sonları babama yardımcı olmak için geliyorum. Pazarda meyve fiyatları geçen yıla göre bayağı arttı. Bunda tabii ki motorine gelen zamlar etkili oluyor. Geçen sene 5 TL sattığımız mandalinayı bu yıl 15 TL ile 20 TL arasında satıyoruz. Narın kilosu ise 20 TL ama 2-3 gün önceki mal satılmadığı için biz kilosunu 30 TL’den 20 TL’ye düşürdük.

Bazen fiyatlarda indirim yapıyoruz

 Müşterilere kolaylık olsun diye bazen fiyatlarda indirim yapıyoruz. Elma ve şeftalinin kilosu 30 TL. Fiyatlar bu kadar yüksekken müşteriler pazar alışverişi yapmakta zorluk çekiyorlar. Eskiden pazara gelen müşteriler 3-4 kilo alırken şu an 1 kilo alıyor. Biz bile hal pazarından ürün alırken zorlanıyorsak halkın zorlanması normaldir. Şu an pazarda en pahalı ürün muzdur. Muzun kilosu 40 TL ile 50 TL arasında değişiyor. En ucuz meyve ise mandalinadır. Kilosu 15 TL’den başlıyor” dedi.

Asgari ücretle çalışanlar rahat alışveriş yapamıyor

Sebze ve meyve fiyatlarının şu an ki ekonomiye göre uygun olduğunu fakat müşterilerin rahat alışveriş yapamadıklarını dile getiren Pazar esnafı Hasan Tartış “Şu an sebze ve meyve fiyatları ekonomiye göre normal ama millete yüksek geliyor. Özellikle asgari ücretle çalışanlar rahat alışveriş yapamıyor. Kiralar almış başına gidiyor. Asgari ücretle çalışan bir insan kirayı mı ödesin? evi mi besleyecek? Mutfağımı dolduracak? Hangi birine yetişecek? Mazot fiyatı sürekli yükseliyor. Bu da nakliye işi yapan insanların nakliye ücretini artırmasına neden oluyor.

Akşama doğru fiyatları düşürmek zorunda kalıyoruz

 Halk, pazardan alışveriş yapabilmek için akşamı bekliyor. Sabahları nadir gelenler var. Şu anki durumlara baktığımıza göre fiyatlar daha da artacak. Fasulyeyi toptan 27 TL'ye aldık. İlk başta 35TL’ye satıyorduk. Ürün elimizde kalmaya başlayınca fiyatı mecburen 30 TL'ye indirdik. Sabah verdiğimiz fiyatlar ile akşam verdiğimiz fiyatlar aynı olmuyor. Akşama doğru fiyatları düşürmek zorunda kalıyoruz. Sıcak olduğu için getirdiğimiz mallar günlük satmak zorundayız. Diğer güne ürünler kaldığı zaman çöp oluyor” diye konuştu.

Çok fazla denetim eksikliği var

Yetkili kişilerin yeteri kadar denetim yapmadığını söyleyen Tartış, konuşmasının devamında şu sözlere yer verdi:

 Belediye fiyatları kontrol etmesi gerekiyor çünkü çok fazla denetim eksikliği var. Halde çalışanlar yediye kadar fiyat belirlemiyor. Bu yüzden de biz de saat 6.00'ya kadar hale girmiyoruz. Poşet olmuş 50 TL. Bir işçinin yevmiyesi en az 500 TL'den başlıyor. Diğer giderlerde kattığımızda günlük giderimiz Bin TL oluyor. Ondan dolayı bir gün iş olmadı mı biz bir hafta hep zarar ediyoruz. 2 aydır düzgün para kazanan yok. Sadece günlük geçimimiz oluyor. Bazen millet gelip şikâyet ediyor ama elimizde olan bir şey yok. Ürün halden gelene kadar 3 el değiştiriyor. Bu da pazarda ürünlerin fiyatına yansıyor. Bu dönemde giderlerimiz gelirden daha fazla.”

İnsanlar pazara gelmeye korkuyorlar

Genel olarak pazarda fiyatların çok düşük olduğunu fakat masraflarının sürekli artığını aktaran Özhan Beymen “Ben 10 yıldır pazarda çalışıyorum ilk defa piyasa bu kadar düştü. Masraflarımız çok arttı ama fiyatlarda artış yok. Genel olarak fiyatlar çok düşük. 3 yıl önce 7 TL'ye aldığımız poşet bugün en kötüsü 50 TL’den başlıyor. Sakız fiyatına domates salatalık görüyoruz. Fiyatlar bu şekilde ucuz gitmeye devam ederse seneye kimse ekmez bu yüzden de fiyatlarda artış olur. Şu an sebze pazarda bedavadır. Sadece meyvede biraz pahalılık var.  Meyvenin de pahalı olmasının sebebi ise Şanlıurfa'da üretilmediği için. Dışarıda genel olarak fiyatlar çok yüksek olduğu için insanlar pazara gelmeye korkuyorlar. Kış ayına girmeye başladık fiyatlar düşmez ama çok fazla da yükselmez” şeklinde konuştu.

Domates, biber ve patlıcanı eve zor götürüyoruz

Türkiye’de ki hayat pahalılığını herkesin dolara bağladığını, hedef 2023’ün sadece lafta kaldığını ve pazarda her şeyin pahalı olmasını vurgulayan Esma Nur Özer “Fiyatlar hiçbir şekilde uygun değil. Önümüz kış daha da her şey daha da artacak çünkü şu an için öyle görünüyor. Önceden herkes diyordu “hedef 2023.”  2023 yılına geldiğimizde herkesin evi, arabası olacak diyorlardı. Şu an biz domates, biber ve patlıcanı zor eve götürüyoruz.

Patlıcan dolarla mı Türkiye'ye geliyor?

 Ev, araba nerede kaldı? kiralar almış başına gidiyor. Mazot olmuş 40 lira. Bir şey söylemeye kalktığımız zaman herkes diyor dolar pahalı olmuş. Domates Türkiye'ye dolarla mı geliyor? Patlıcanın kilosu olmuş 10 lira ,15 lira ,20 liraya kadar çıkıyor ve bu sürekli artıyor. Bunun sebebi de dolar olarak gösteriyorlar. Patlıcan dolarla mı Türkiye'ye geliyor? Böyle bir şey olamaz. İki şeftaliye 35 TL verdim. Kilosu 45 TL olmuş. 2-3 parça aldım toplam 100 TL verdim. Bir nane bir maydanoz ve yeşil soğan aldım 25 TL tuttu. Soğanın kilosu 15 TL oldu. Böyle bir şey olamaz” dedi.

Pazar sepetimiz artık boş kalıyor

Eskiden her şeyin daha uygun olduğunu ve eski Türkiye’yi arar olduklarını söyleyen Özer “Sene 2013’te pazar arabasının 20 TL'ye doldururduk. Eski zamanlar o kadar iyi diki biz o yılları mum arar olduk. Çarşıya 20 TL ile çıkardık. 3 kişi yaşıyoruz. Ben şu an buzdolabımı 400 TL dolduramıyorum. Pazar sepetimiz artık boş kalıyor. Eskiden pazara geldiğimizde kilo kilo domates alırdık. 3 kilo domates 10 TL diye bağırırlardı. Şu an öyle bir şey kalmadı. Şu an buzdolabı doldurmak yerine sadece haftalık alıyoruz ya da ihtiyacımız kadarını alıyoruz” diye konuştu.

Şanlıurfa Motorin semt pazarları