Şanlıurfa'da tespihe rağbet devam ediyor!

TAKİP ET

Erkeklerin vazgeçilmez aksesuarı olan tespih, yükselen dolar fiyatlarıyla birlikte kıymete bindi. Özellikle Güneydoğu Bölgesinin vazgeçilmez ürünü olan tespih Şanlıurfa'da büyük ilgi çekiyor.

Gazetemize konuşan tespih satıcısı Şerif Aslanoğlu, Şanlıurfa’da tespihe büyük ilgi olduğunu fiyatların 50 TL’den başlayıp 5 bin TL’ye kadar çıktığını vurguladı. Kent genelinde özellikle erkeklerin daha çok kullandığı teşbih küçük yaşlardan büyük yaşlara kadar birçok kişinin elinde bulunuyor.

Çeşit çeşit tespihler arasında yer alan bazı teşbihler aynı zamanda sağlık açısından da faydalı gözüküyor. Özellikle stres atmak için gençler tarafından tespih tercih ediliyor. Son aylarda tespihin ham maddesine zam gelince fiyatlar yükseldi.

USTALIK ÖNEMLİ!

Tespihin ustasına göre değer kazandığını söyleyen Şerif Aslanoğlu ustaya göre tespihlere fiyat biçildiğini kaydetti. Şerif Aslanoğlu, “Tespihlerde ustalıklar ön planda tespihin hangi usta tarafından yapıldığı önemli. Damla kehribarı, oltu, fil taşı ve diğer tespih çeşitlerimiz var. Geçen yıla nazaran işçilik ham maddeye gelen zamlar tespih fiyatlarını da etkiledi. Dolar endeksli olduğu için birçok ürünün fiyatı yükseliş gösteriyor” dedi.

GERÇEK VE SAHTE TESPİH FARKI

Naylon tespih ve gerçek tespih arasındaki farkı çıplak gözle fark edildiğini söyleyen Şerif Aslanoğlu

Ateş yönteminin de yanlış olduğunu belirtti.

Aslanoğlu, “İnsanlar gerçek ile sahte tespihi yani naylon tespihi çıplak gözüyle fark ediliyor. Ateşle deneme yöntemi yanlış bana göre. Biz teşbihçiler ona onay vermiyoruz.  En doğru yöntem yan yana koyup bakmak gerçek olup olmadığını görebiliriz.”

İNSANLAR ÇOK İLGİLİ TESPİHE

Tespihe olan ilginin yıllardan beri var olduğunu ifade eden Şerif Aslanoğlu, Artık 15 yaşındaki çocukların elinde bile tespihlerin olduğunu belirtti. Aslanoğlu “Şanlıurfa ve civar illerde tespihsiz insan bulmak zor. İnsanlar tespihlere rehavet gösteriyorlar ondan dolayı bizlerde en güzel ürünleri yapma gayreti içerisindeyiz.  Tespihin bana göre yaşı yoktur. 15 yaşındaki çocuklardan tutun 70 yaşına kadar insanlar tespih taşır Şanlıurfa’da” açıklamasını yaptı.

HAM MADDE FARKLI YERLERDEN GELİYOR!

Tespih ham maddesinin yurt dışından geldiğini ve dolar ile endeksli olduğu için fiyatlarda artış yaşandığını kaydeden Şerif Aslanoğlu, “Ham madde Ukrayna, Litvanya ve Baltık Denizi gibi yerlerden geliyor. En ilgi çeken çeşit damla kehribar insanlar kehribara fazla özen gösteriyor. Onu tercih ediyor.

Fil Dişi ürünümüzde var. Hayvansal bir üründür vücuda zararı yoktur. Nadir bulunan bir üründür. Oltu taşı da nadir ve ender bulunan bir üründür ona da rehavet söz konusu.

Osmanlı bağı artık bulunmuyor. Çünkü ham maddesi de fazla bulunmuyor. Bide çok eski tespihler oluyor. Osmanlı Bağı, genellikle nadir insanlarda bulunuyor” diyerek sözlerine son verdi.

Güneydoğu Bölgesi Şanlıurfa