Şanlıurfa'da tıraş ücretlerine zam geldi! Saç sakal 250 TL'den başlıyor

TAKİP ET

Şanlıurfa'da tıraş ücretlerine geçtiğimiz günlerde zam geldi. Konuyla ilgili gazetemize konuşan berber İsmail Beydilli, traş ücretlerinin Urfa şartlarına göre normal olduğunu söyledi. Beydilli, maliyetler nedeniyle berberlerin zorlandığını da sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa Berberler ve Kuaförler Odası, tıraş ücretlerine ilişkin yeni tarifesini yayınladı. Geçen yıl saç sakal kesimi 130 TL iken, yeni yılda sadece saç kesimi 150 TL’ye yükseldi. Sakal kesimi 100 TL saç-sakal kesimi ise 250 TL oldu. Yeni tarifeye göre, yıkama ve fön 70 TL, çocuk tıraşı makasla olursa 75 TL, makineyle yapılırsa 60 TL. Yüz maskesi ve ağdanın fiyatı ise 50 TL oldu.

Fiyat tarifesinin açıklanmasından sonra fiyatları yüksek bulan da yeterli bulanda var. 22 yıldır berberlik yapan İsmail Beydilli, Urfa Değişim mikrofonlarına konuştu. Berber Beydilli, Urfa Şartlarına göre zammı normal olduğunu söyledi. Fakat bunun içine maliyetler ve verilen emeklerde girince yeterli olmadığını kaydetti. Beydilli, sektörlerin birbirine bağlı olduğunu ve bir yerde yaşanan olumsuzluk diğer sektörü de olumsuz yönde etkilediğini ekledi.

“ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN BİR İNSAN BU ÜCRETİ NASIL ÖDESİN”

Saç sakal tıraşı gelen zamlar hakkında konuşan Berber İsmail Beydilli, “Derneğin yeni çıkardığı karara göre saç sakal 250 TL fakat 250 TL içerisinde birçok şey var. Maske ve ağda gibi durumları da içine kattığımızda bu fiyat bizi kurtarmaz. Baktığımızda 250 TL Şanlıurfa gibi yerde normaldir ama kişi emek saygısına göre ideal değildir. Urfa şartlarında çalışan bir kişiyi kurtarabilir ama bunu ödemeyen insanlar da var. Mesela asgari ücretle çalışan bir insan bu ücreti nasıl ödesin. Her kuaförde de 250 TL ücret kesen yok. Bunu 100 TL'ye kesen de var 500 TL’ye kes sende var” dedi.

FİYATLAR NE KADAR?

Şu an ki yaptığı işlemlerden aldıklarını ücretleri açıklayan İsmail Beydilli, “Tek sakal 100 TL saç sakal 250-300 TL arasında değişiyor. Bu fiyatların içinde ağda, kaş alma, maske ve cilt bakımı yok. Fön 50 TL kaş alma ise 100 TL’dir” diye konuştu.

“ÜCRETLER SEMTTEN SEMTE DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR”

Şanlıurfa’da semtten semte saç- sakal kesimlerinde fiyat değişikliklerinin olduğuna değinen Beydilli, şu ifadelerini kullandı:

“Dernek, 1 sınıf 2 sınıf ve 3 sınıf sınıflandırma yapmış. Benim görüşüme göre bu sınıflandırma semte göre yapılan bir sınıflandırmadır. Şu an Bahçelievler’deki bir kira ile Karaköprü'de ki bir kira aynı değil ve Süleymaniye'de ki kira ile Eyyübiye’de ki kira da aynı değil. Süleymaniye’ de kira 2 bin liraysa Bahçelievler'de 10 bin TL’dir. Mesela bir alt caddede kira fiyatları 40 bin TL. Bundan dolayı saç kesimi fiyatlarında değişkenlik gösteriyor.”

GİDERLER FAZLA

Maliyetler hakkında konuşan Berber Beydilli, “Ben bu iş yerine açtım ve 1 milyon TL masrafım oldu. Ben bu parayı tabii ki de buraya gelen müşterilerden kazanacağım. Bazı müşteriler gelip fiyatlardan şikâyet ediyorlar. Ama bizim maliyetlerimiz de çok fazla. Mesela BAĞ-KUR 6 bin 800 TL olmuş, kira 10 bin TL oldu. Bunların dışında elektrik, su ve personel giderleri de var. Mesela su eskiden 100 TL geliyordu şu an bin TL’ye geliyor. Bunu aylık hesaplandığında giderlerimiz çok oluyor. Fakat biz bunu hepsini müşteriye yansıtamıyoruz” açıklamasında bulundu.

BİR SEKTÖRDE YAŞANAN OLUMSUZLUK BİZİM İŞİMİZİ DE ETKİLER

Sektörlerin birbirine bağlı olduklarını aktaran İsmail Beydilli, “Asgari ücret 17 bin TL oldu ama diğer alanlarda da çok fazla zam geldi. Kira fiyatları Şanlıurfa'da en düşük 3 bin liradan başlıyor. İnsanlarda geçim derdinden dolayı kuaförlere geldikleri zaman duruyorlar. Ben 2019'dan beri kendi evinde kendi tıraşını yapan insanların olduğunu biliyorum. İnsanların kendi evlerine tıraş olması bizim için bir müşteri kaybıdır. Bizim de kendimize göre giderlerimiz var. Diyelim ki 5 müşteriden 2 kişi ödeyemediği için saç kesimine gelemiyor. Bu bizim için müşteri kayboluyor. Bu durumda ödemelerimizi yapacağımız zaman biz de sıkıntı yaşıyoruz. Bütün esnaflar ve sektörler zincirin halkası gibi birbirine bağlıdır. Bugün bir sektörde yaşanan olumsuzluk bizim işimizi de etkiler” diyerek sözlerini noktaladı.

Video yükleniyor...

tıraş ücretleri berber İsmail Beydilli Şanlıurfa