Şanlıurfa'da verilen kredi tartışma yarattı: Vatandaşlar yetersiz buldu, işte beklentiler!"

TAKİP ET

Yeni evlenecek olan kişilere verilmesi planlanan evlilik kredisi desteği vatandaşlarda büyük yankı uyandırdı. Şanlıurfa'da mikrofonlarımıza konuşan vatandaşlar 150 bin TL desteği yetersiz bulurken, yaş sınırlamasının yanlış karar olduğunu söyledi.

Uzun süredir üzerinde çalışılan yeni evlenecek çiftlere 2 yıl ödemesiz kredi verilmesi TBMM Genel Kurulu'nda Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifinin kabul edilmesinin ardından karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Evlilik kredisi ile ilgili başvuru tarihi henüz belli olmazken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılacak fon hazırlığı sonrasında başvuruların 6 Şubat’taki depremlerden etkilenen illerde başlayacağı açıklandı. Başvuruların ise e-devlet üzerinden yapabilecek.

150 bin TL'lik evlilik desteğinde pilot bölge olarak deprem bölgesine öncelik verilecek. Gençlere 150 bin lira tutarında 2 yıl geri ödemesiz kredi verilecek. Şu an ise 18-27 yaş aralığı konuşuluyor.

Yeni evlenecek çiftlere verilmesi ön görülen evlilik kredisi, vatandaşlardan tarafından merak edilmeye devam ediyor. Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan vatandaşlar şu an ki ekonomik şartlarda evliliğin çok zor olduğu belirtildi.150 bin lira desteği yetersiz bulan vatandaşlar, bu desteğin en az 500 bin olması gerektiğini kaydettiler.

18 -27 YAŞ ARALIĞI BİRAZ DAHA YÜKSELTİLEBİLİR

Evlilik kredi desteğinin güzel olduğunu fakat herkese verilmesi gerektiğini aktaran Songül Ben, “Kredisi desteği güzel bir teklif ama sadece evlenecek olan çiftlere değil herkese verilmesi gerekiyor. Çünkü şu anda faiz oranları çok yüksek onun için diğer kişilere de verilmesi gerekiyordu. 18 -27 yaş aralığı biraz daha yükseltilebilir. 18 yaşından başlayıp en az 50-60 yaşına kadar bir sınırlama olması lazımdı. 150 bin lira gençlerin derdine derman olmayacaktır. Çünkü 150 bin TL ile ev kurulmaz” dedi.

EN AZ 500 BİN TL OLMASI GEREKİYOR

Şu an ki ekonomik şartlarda evliliğin zorluğuna dikkat çeken ve kredi desteğinin en az 500 bin TL olması gerektiğini savunan Songül Ben, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Bu ekonomik şartlarda evlilik aşırı zor. Bir düğünde altın almazsanız bile en az 500 bin TL gider oluyor. Bu desteğin 500 bin TL olması gerekiyor ve geri ödemesiz olması lazımdı. Şu anki ekonomik durumlardan dolayı 150 bin TL gençlere yetersiz kalacaktır. Bana göre en az 500 bin TL verilmesi ve bu paranın 5 yıl geri ödemesiz olması gerekiyordu.”

“GENÇLER RAHAT BİR ŞEKİLDE EVLENEMİYOR”

150 bin kredi desteğini az bulan ve gençlerin rahat bir şekilde evlenemediğini kaydeden Muzaffer Yakan, “150 bin TL kredi desteğini çok az buluyorum yani şu an o parayla sadece beyaz eşya alınabilir. Bir de ülkenin ekonomik durumu da ortada. Şu an 18-27 yaş aralığı Şanlıurfa için gayet iyi çünkü Şanlıurfa'da genelde herkes o yaş aralığında evleniyor ama diğer şehirleri düşündüğümüzde bu yaş oranı en az 40 yaşına kadar olması gerekiyordu. Gençler şu an rahat bir şekilde evlenemiyor. Ekonominin hali ortada. Öncelikle evlenecek olan kişinin evi olması gerekiyor bir de asgari ücretle geçinemeyeceği için bu şartlar altında evlenmek çok zor oluyor. 150 bin liralık kredi desteğini yetersiz buluyorum” açıklamalarında bulundu.

“KREDİ DESTEĞİNİN EN ÖNEMLİ NOKTASI, FAİZSİZ OLMASIDIR”

Mevcut ekonomik şartlardan dolayı verilen desteği yerinde bir karar olduğunu düşünen ve yaş sınırlaması olmaması gerektiğine değinen Halil Müjde, “Birçok kişinin maddi sıkıntı çekmesinden dolayı bu kararın gençler için güzel olduğunu düşünüyorum. Tabii ki 150 bin TL bir evlilik için yeterli değil.  Kredi desteğinin en önemli noktası şu ki faizsiz olmasıdır” ifadelerini kullandı.

“YAŞ SINIRLAMASI OLMAMASI LAZIM”

Müjde konuşmasının devamında şu sözleri ekledi:

“Verilen bu desteğin biraz daha miktarı arttırılabilirdi. Bu para gençlerin bir kısmı eşyasını almasına katkı sağlayacaktır. Evlilik kredi desteğinde yaş sınırı olmaması lazım çünkü 27 yaş üzeri bekar insanlar var ve onlara da verilse bu kredi desteği bir katkı olurdu. Bana göre en az bu desteğin 500 bin TL olması gerekiyordu.”

GENÇLERE KATKI SAĞLANMASI GÜZEL BİR ŞEY

Yaş sınırlamasını doğru bulan ve altın, dolar ve gayrimenkullere her gün zamlandığı için verilen 150 bin lira kredi desteğinin zamlar karşısında yetersiz kalacağını söyleyen Mehmet Emin Mızrak, “Evlilik kredi desteği milletimize hayırlı olsun. Devletimizin gençleri düşünüp onlara katkı sağlaması çok güzel bir şey. Medeni kanuna göre 18 yaş üstü birey ve 18 yaşından sonra kişi kendi bağımsızlığı ilan ederek ister istemez farklı işleri yöneliyor ve bu durumda da kendi ihtiyaçlarını çalışıp karşılayabilecek bir duruma geliyor.

EN DÜŞÜK DÜĞÜN SALONU 150 BİN TL

27 yaş sınırlamasını yaş aralığını uygun buluyorum ama tabii ki de 150 bin TL yetmeyecektir. Çünkü altın, dolar ve gayrimenkuller her geçen gün zamlandığı için bu para bunların karşısında yetersiz kalacaktır. Yani şu an 150 bin TL en düşük düğün salonu tutmakta zorluk çekilir. Yüz 50 bin TL hiçbir işe yaramaz bu desteğin en azından 500 bin TL olması gerekiyordu” dedi.

urfahaberleri şanlıurfa