Şanlıurfa'da yıkılan binalar mağdur ediyor!

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük yıkıcı depremden en fazla zarar gören Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesine bağlı Bahçelievler'de yıkımlar sürüyor. Yıkımı yapılan evler hem vatandaşı hem de esnafı zor durumda bırakıyor.

6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkisi altına alan deprem de hasar gören binalar teker teker yıkılıyor. Yıkımların sürdüğü Şanlıurfa’da yıkılan binalar vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor. Bahçelievler semtine bağlı Mimar Sinan Mahalle muhtarı İsmail Dağbaşı bu konuda vatandaşların kendilerine dert yandığını söyledi.

Tarih kayıtlarında bugüne kadar büyük bir deprem görmeyen Şanlıurfa 6 Şubat’ta meydana gelen şiddetli depremde 340 kişinin hayatını kaybettiği, hastanelerde tedavi gören 8 bin 919 kişinin ise taburcu edildiği söylendi. Öte yandan 4 bin 727 binanın da hasar gördüğü tespit edildi.

Yıkımları sürdürülen binaların kontrolsüz bir şekilde yıkıldığını iddia ederek tepki gösteren vatandaşlar evimizde kalmaya korkuyoruz derken, mahalle muhtarı Dağbaşı ise hizmet konusunda eksiklikleri dile getirdi.

Sıcakların 45 dereceyi geçtiği kentte yıkılan molozların tozuna maruz kalan kimi esnaf kepen kapatırken kimi esnaf ise kapısını bile açamıyor. Yeteri kadar sulamanın yapılmadığını kaydeden muhtar Dağbaşı enkazların olduğu bölgede sulamanın yapılması gerektiğini söyledi. 

“EVİMİZE DÖNDÜĞÜMÜZDE EVİMİZİ TANIYAMAZ OLDUK”

Yıkılan binadan dolayı evleri zarar gören yabancı uyruklu Faik Halep evimize girmeye korkuyoruz diyerek şunları söyledi: "Dün evimizin hemen bitişiğinde olan binayı yıktılar fakat evimize bitişik olduğu için öncelikle çok korktuk tabi güvenliğimiz için bizi dışarı çıkarttılar. Evimize döndüğümüzde ise evimizi tanıyamaz olduk. Çünkü binamızda gerçekten hasarlar oluşmuş hiçbir penceremiz kalmamış, bu konuda önlemlerin alınması gerekiyor” dedi.

“HAVALAR ÇOK SICAK OLDUĞU İÇİN TOZ DİREK BOĞAZIMIZA YAPIŞIYOR”

Sözlerini şu şekilde sürdüren Halep, “Bu enkazı da buradan hemen toplamadıkları için bizler eve girerken çok zorlanıyoruz. Bize eviniz hasarsız dediler evimize geçtik fakat hala korkuyoruz. Bir de biliyorsunuz havalar çok sıcak, bu toz direkt boğazımıza geliyor bu enkazı buradan kaldırmalarını istiyoruz ya da sürekli sulanması gerekiyor gerçekten buradan geçerken nefesimiz kesiliyor. Enkaz ve cam parçalarından dolayı evimize giremiyoruz” ifadelerini kullandı.

“YIKILAN BİNALARDA ÖNLEMLERİN ALINMAMASI HEM VATANDAŞI HEM DE ESNAFI MAĞDUR EDİYOR”

Bahçelievler semtine bağlı Mimar Sinan Mahallesi muhtarı İsmail Dağbaşı yıkımlarla ilgili kendilerine çok şikayet geldiğini belirterek, “Evet biliyorsunuz deprem en çok bizim mahalleleri etkiledi şu anda yıkımlar devam ediyor. Dün akşam yıkılan binanın müteahhiti ile görüştüm bizzat kendisine dedim ki bu sizin binaya yapışık olan binanın yolunun temizlenmesi gerekiyor, orada insanlar bize çok şikâyette bulunuyor. Çoğu binaya zarar vermişti. Onlar da bana dediler ki hem yolu açacağız hem de o enkazı en kısa sürede oradan kaldıracağız.

Zarar verdiği evlerin camlarını taktıracağını ve zararlarını karşılayacağını söylediler. Ben buradan yetkililere sesleniyorum belediye olarak Bahçelievler'de yıkımın olduğu yerleri sık sık sulamamız gerekiyor. Biliyorsunuz hem havalar çok sıcak hem de oradaki esnafımız çok perişan olmuş durumda. Sulama olmuyor desek yalan olur evet sulama oluyor ama yeterli değil, çoğu esnafımız işyerlerini kapatmış. Yıkılan binalar için önlemlerin alınması gerekiyor. Önlem alınmadan yıkılan binalar hem esnafımızı hem de vatandaşlarımızı mağdur ediyor” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş 6 Şubat yıkılan binalar