Şanlıurfa eğitimde can çekişiyor

TAKİP ET

Okuma yazma bilmeyen illerin başında gelen Şanlıurfa, eğitim alanında birçok ile göre geriden geliyor. TUİK verilerine göre Şanlıurfa'da okuma yazma oranı da düşük.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı verilere göre; Şanlıurfa’da 111 bin 12 kişi okuma yazma bilmiyor. Açılan okuma yazma kurslarından büyük bir beklenti içerisine giren Urfalı vatandaşlar umduklarını bulamadığı görülüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun ( TÜİK) verilerine göre nüfusu 2 milyon 143 bin 20 olan Şanlıurfa’da okuma yazma bilmeyen vatandaşların sayısı 111 bin 12 olarak tespit edildi.

Şanlıurfa, bu rakamlarla okuma yazma bilmeyen şehirlerin arasında ikinci sırada yer aldı.

Listenin ilk sırasında ise İstanbul yer aldı. İstanbul’da okuma yazma bilmeyen vatandaşların sayısı ise 217 bin 421 olarak açıklandı.

Şanlıurfa’nın ardından 83 bin 213 kişiyle Diyarbakır üçüncü sırada kendine yer buldu. Eğitim alanında can çekişen illerin başında gelen Şanlıurfa’da eğitim sorunun mevsimlik göç vermesinden kaynaklandığı iddia ediliyor.

Dışarıya her yıl 700 bin kişiyi mevsimlik göç olarak veren Şanlıurfa, iş alanların olmadığı için ailelerin çocuklarıyla birlikte başka şehirlerde geçimlerini idame ettiği söyleniyor.

İŞ İMKANI YOK EĞİTİM SEVİYESİ DÜŞÜK

Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan vatandaşlar eğitim konusunda son sıralarda Şanlıurfa’nın olması kente iş imkanı olmadığından kaynaklandığını ve yeteri kadar istihdam alanı yaratılmadığından kaynaklandığını söyledi.

Şanlıurfa’da vatandaşların eğitime yeteri kadar önem vermediğini ve yetkililiklerinde bu konuda sessiz kalmasından kaynaklandığını aktaran Necmettin Kubat vatandaşlar Urfa’da çalışma imkanı bulamadığı için diğer şehirlere çocuklarıyla birlikte gittiğini ve çocuklarında eğitimden yoksun kaldığını kaydetti.

Necmettin Kubat, “Şanlıurfa eğitim olarak diğer illerin gerisinde kalıyor. Bunun sebebine gelecek olursak ailelerin eğitime yeteri kadar önemin verilmediği ve Şanlıurfa’daki yetkililerin eğitim alanıyla ilgili yetersiz çalışmalarından kaynaklandığını görebiliyoruz. Çünkü Urfa’da yeteri kadar iş imkânı olmadığı için aileler şehir dışına çıkıyor ve şehir dışına çıkan aileler öğrenci konumundaki çocukları da beraberinde götürüyor. Buradan iki sonuç çıkarabiliriz Şanlıurfa’da iş imkânı olmadığı için aileler dışarıya gidiyor ve çocuklarda okumak yerine çalışmaya gidiyor. 3- 4 ay eğitimden uzak kalan çocuklar geldiğinde dersleri kaçırmış oluyorlar. Bundan dolayı Şanlıurfa’nın eğitim durumu geride kalıyor.” dedi.

“15 YIL ÖNCESİNE GÖRE İYİYİZ DİĞER İLLERE GÖRE KÖTÜ”

Şanlıurfa’nın 15 yıl öncesine göre eğitimde iyi olduğunu belirten Muarem Yunus Karataş, diğer illere göre son sıralarda olduğunu söyledi.

Muarem Yunus Karataş, “Eğitim konusunda baya gerideyiz diğer illerin. 15 yıl öncesine durumumuz iyi de olsa. Şimdi diğer illerin gerisinde kaldığımızı söyleyebilirim. Bunun sebebi de dışarıya mevsimlik işçi vermemiz ve yeteri kadar eğitime ilgi göstermediğimizden kaynaklanıyor. Yetkililerin bu duruma çözüm bulması lazım çünkü Urfa en fazla genç nüfusa sahip il konumunda bunun için eğitim yatırımlar yapılması lazım çünkü gençlerimiz bunu hak ediyor. İstihdam alanları yaratılırsa aileler dışarıya gitmek zorunda kalmaz ve çocuklarda eğitimlerinden uzak kalmaz diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa eğitim