Şanlıurfa neden geride kaldı?

TAKİP ET

Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip olan Şanlıurfa, birçok konuda diğer illere göre eksik noktaları ile göze çarpıyor. Vatandaşa göre kentin geride kalmasının nedeni eğitim ve istihdam olarak görüldü.

Eğitim alanında son sıralarda bulunan Şanlıurfa istihdam alanlarının yetersizliğinden dolayı vatandaşlar işsizlikten adeta can çekişiyor. Eğitimde son sırada yer alan kentte son zamanlarda yatırımlar artmasına rağmen hala istenilen seviyeye gelmedi. Özellikle istihdam noktasında işsizliğin had safhada olduğu Şanlıurfa’da son yıllarda atılımlar atılsa da büyük bir ilerleme sağlanmadı.

Urfa Değişim Gazetesinin mikrofonlarına konuşan vatandaşlar, Şanlıurfa’nın diğer illere göre arka sıralarda kalmasının sebebini eğitim ve torpille kurumlara atanan ehliyetsiz kişilerden kaynaklandığını ileri sürdü. Şanlıurfa’nın kalkınması için eğitim ve istihdam alanlarına yatırımların artırılması gerektiği ifade edildi.

“DÜNE KADAR URFA’DA KIZLAR OKUMUYORDU!”

Şanlıurfa’da ressam olduğunu söyleyen Remzi Kara, Şanlıurfa’nın birçok konuda arka sıralarda kalmasının sebebini vatandaşların eğitime olan ilgisizliği olduğunu ifade etti. Remzi Kara sözlerini şöyle sürdürdü, “Şanlıurfa’nın diğer illere göre geri kalmasının sebebi eğitim, yol rehberlerin olmaması ve yetişme tarzımdan kaynaklandığını düşünüyorum.

Düne kadar Şanlıurfa’da kız çocukları okutulmuyordu. Örneğin benim teyze kızlarım küçük yaşlarda okuldan alınıp evlendirildi. Eğer okusalardı belki şu anda yüksek bir mevkide bulabilirdik.

Ama ne yazık ki ailelerin eğitime olan ilgisizliği kentte de etki ediyor. Daha yeni yeni Türkiye’yi yöneten kadrolarda Şanlıurfalı görebiliyoruz. Siyasetçilerde toplumun sorunlarını dinlemekte aciz kalıyorlar ondan dolayı Şanlıurfa kendi haline bırakılmış vaziyette.”

“EHLİYET VE LİYAKAT YOK”

Şanlıurfa’da birçok vatandaşın şikâyetçi olduğu konulardan biri olan kamu kurumlarına torpille yapılan atamalar bu sefer Urfa’nın geri kalmasının sebebi olarak yorumlandı.

Şanlıurfa’da esnaf olan Mustafa Tolay diğer illere göre Şanlıurfa’nın geri kalmışlığını şu şekilde yorumladı, “Şanlıurfa’nın diğer illere göre geri kalmasının sebebi bana göre ehliyet ve liyakat sahibi insanların kent üzerinde herhangi bir söz sahibi olmaması. Siyasilerin adam kayırması kurumlarda ehliyetti olmayan insanların çalışılması. Aşiretçilikten dolayı bu şehrin geride kaldığını düşünüyorum.

Bölgesel olarak sınıra yakınız fazla göç alma durumumuz oluyor. Gelen mülteciler şehrin her yapısını derinden etkiliyor. Gerek eğitim gerek istihdamda büyük etki ediyorlar. Bundan dolayı işsizlik fazla oluyor eğitimde gerilemeler yaşanıyor.”dedi.

“EĞİTİM VE İŞSİZLİK “

Şanlıurfa’nın diğer illere göre geri kalmasının sebebi eğitim ve işsizlik olduğunu aktaran Mahmut Korkmaz, “Şanlıurfa’nın diğer illere göre geride kalmasının nedeni bana göre nüfus yoğunluğu. Nüfus fazla olunca aileler çocuklarını okumakta zorluk çekiyor. Eğitim olmayınca zaten şehrin gelişmesi imkansız. Çünkü insan bildiği zaman kent için bir şeyler yapmaya çalışır. İşsizlik ve tarım alanlarına verilmeyen değer ve kıymet, bugün Harran Ovası’ndaki verim hiçbir yerde yok. Eğer oralarda gereken önem verilirse Şanlıurfa’nın daha fazla gelişeceğini düşünüyorum.”ifadelerini kullandı.

“İSTEMESİNİ BİLMİYORUZ!”

Şanlıurfa’da yaşayan vatandaşların siyasilerden bir şey istemek yerine onların her dediğini kabul ve doğru gördüğünü ifade eden İbrahim Halil Kaya da ”Şanlıurfa’nın geride kalmasının sebebi her şeyi kabullenemeye bazı şeyleri umursamamasından dolayı geride kaldığını düşünüyorum. Siyasilerden proje istemek yerine onlara saçını süpürge ediyorlar oysaki öyle olmaması lazım. Bizim siyasilerin yaptığı ve yapmadığı projeleri tartışmamız lazım. Onları sorgularsak bu şehir gelişir. Yoksa var olanla yetinirsek asla bu şehir gelişmez.” diyerek sözlerine son verdi.

Haber: Mehmet Kırvar

Urfa Değişim Gazetesi Şanlıurfa Şanlıurfa haberleri