Şanlıurfa'nın eğitim çilesi bitmek bilmiyor!

TAKİP ET

Şanlıurfa'da eğitim sisteminde yaşanan sıkıntıları dile getiren vatandaşlar sistemden duydukları rahatsızlığı dile getirerek 'Sorunlar konuşulacak gibi değil' dedi.

Şanlıurfa’da eğitimde sorunların ardı arkası kesilmezken her geçen gün bu sorunlara bir yenisi daha ekleniyor. Geçtiğimiz dönemlerde Şanlıurfa’ya gelen eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer sorunlara şahit olarak Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürünü ve hocaları azarlamıştı. O vakitten bu yana eğitimde herhangi bir değişiklik kaydedilmedi.

Öte yandan Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip olan Şanlıurfa, eğitim alanında ciddi sorunlar ile boğuşuyor. Öğrenci sayısının yüksek olması, okul ve öğretmen sayısının az olmasından dolayı eğitim alanında diğer illere göre arka sıralarda yer alıyor.

Birleştirilmiş sınıfların olduğu Şanlıurfa’da en büyük öğretmen atamasının yapılmasına rağmen ne öğretmen açığı kapandı ne de öğrenciler birleştirilmiş sınıflarda eğitim görmekten kurtuldu.

KPSS puanlarında derece yaptıkları halde atanamadıklarını söyleyen gençlerin yanı sıra veliler de son dönemlerde Şanlıurfa’da artan uyuşturucu kullanımından dolayı çocuklarını okula göndermediklerini söylediler.

“GELECEĞİMİZ İÇİN EĞİTİM SEVİYEMİZİN YÜKSEK OLMASI LAZIM”

Dünyanın her yerine gelecekleri için eğitim sevilerinin en yükseklerde olması gerektiğine değinen Fatma Mercan Gürpınar, “Ben şu anda Mardin'den geliyorum. Aslen Urfalıyım eşim ilkokul müdürü olduğu için şu anda Mardin'de kalıyoruz.  Umut ediyoruz ki eğitim sistemi İnşallah daha iyi olacak. Çocuklarımız için torunlarımız için eğitim sisteminin en iyi seviyede olması lazım. Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi benim memleketim eğitim düzeyi çok yüksek bir ilçe, Urfa'nın da bu şekilde olması gerekiyor. Tabi sadece Halfeti ya da Şanlıurfa değil, dünyanın her yerinde eğitim seviyesinin yüksek olması gerekiyor. Bugün Urfa’ya baktığımızda kırsal kesimde öğrencilerimiz birleştirilmiş sınıflarda eğitim görüyor, gençlerimiz KPSS’den geçemiyor. Eğitim sistemimiz şuan için gerçekten iyi değil, iyi yerlerde olmasını temenni ediyoruz” dedi.

“ZATEN ATANAMIYORUZ, BARİ ÜNİVERSİTE AÇMAYIN”

Çoğu okuyanın atanamaması bizleri de okumaktan uzaklaştırıyor diyen Ahmet Ersin Hatipoğlu şunları kaydetti: “Şu dönemde okumanın zaman kaybı olduğunu düşünüyorum. Kazansan bile atamalar sıkıntı hale gelmiş. O kadar sene okuyup karşılığını alamamak herkese zor geldiği gibi bizlere de zor geliyor ve insanlar okumaktan artık soğuyor. Şanlıurfa eğitimine gelecek olursam o kadar eksiğimiz var ki bazı yerlerde hala birleştirilmiş sınıflar mevcut. Eğer bizler atanamayacaksak boşuna üniversite açmayın. Bir sürü gereksiz bölüm ve gereksiz üniversite var” şeklinde konuştu. 

“SIKINTILARDAN DOLAYI ÇOCUKLARIMI OKUTAMIYORUM”

Ekonomik sıkıntılardan dolayı çocuklarını okutamadığını aktaran Ahmet Suruçlu: "Şu an Şanlıurfa'da eğitim sistemi yok, her şey maddiyata çevrildiği için eğitimde öğrenciler için zor oluyor. Şu anda 3 tane çocuğum okul okuyor birini okutamadığım için okuldan çıkarmak zorunda kaldım.” İfadelerini kullandı.

“İSLAM OLAN BİR YERDE UYUŞTURUCU KULLANIMI BU KADAR YAYGIN OLUR MU?”

Daha sonra sözlerine şu şekilde devam eden Suruçlu: “Bir de Şanlıurfa'da uyuşturucu almış başını gidiyor. İnsanlar rahatlıkla sokaklardan geçemiyor. Ben diğer çocuklarımı da sırf bundan dolayı okuldan çıkarmak zorunda kalacağım. Yılın zaten belirli aylarında mevsimlik işle uğraşıyoruz. Çocuklarımız mevsimlik işten döndükten sonra o birkaç ay içerisinde bile sağlam bir eğitim göremiyorlar. Şanlıurfa'dan gitmeyi düşünüyorum. Hemen hemen Türkiye'nin çoğu ili öyle olmuş durumda fakat Şanlıurfa bunların en diplerini yaşıyor. İslam olan bir yerde uyuşturucu madde kullanımının bu kadar yaygın olması ne kadar etik bilemiyorum” dedi.

“EĞİTİM SİSTEMİMİZ ÖYLE AYAKÜSTÜ KONUŞULACAK GİBİ DEĞİL”

Mardin’de görev yapmış eski ilkokul müdürü Hasan Gürpınar Şanlıurfa’daki eğitim sistemi ile ilgili şu konulara yer verdi: "Şanlıurfa'daki eğitim sistemi öyle ayaküstü konuşulacak gibi değil, İnşallah eğitim sistemimiz iyi olur diyelim. Ben şahsen eğitim sistemimizi iyi görmüyorum ve dediğim gibi ayaküstü konuşulacak gibi değil. Geleceğimiz için en önemlisi olan eğitim sisteminin düzelmesi gerekiyor. Bir şehirde eğer eğitim düzgün değilse o şehrin gelişmesi de düzgün olmaz” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa eğitim sistemi