Şanlıurfalı Adile, kendimi güçlü hissediyorum

TAKİP ET

Mevsimlik tarım işçisi iken aldığı mikro kredi ile kendi işini kuran Şanlıurfalı Adile Çiftçi, açtığı çiçekçi dükkânını kafeteryaya çevirerek 3 kişiye istihdam sağladı. Çocuklarını yıllarca göremeyen Çiftçi, bu sayede çocuklarına kavuşarak eğitimlerini tamamladı.

Şanlıurfa’da eşi öldükten sonra kayınbiraderinin evlilik teklifini geri çevirince 3 çocuğu elinden alınan ve 12 yıl boyunca çocuklarını göremeyen 48 yaşındaki Adile Çiftçi, tarlalarda mevsimlik işçi olarak çalışmaya başladı.

Eşinin ailesi tarafından çocuklarını görmesine izin verilmeyen Çiftçi, mikro kredi ile kurduğu küçük çiçekçi dükkanını her yıl daha da büyüterek kafeteryaya çevirdi.  Mikro kredi ile kendi işinin patronu olan Çiftçi, 12 yıl aradan sonra çocuklarına kavuştu. 3 çocuğuna kavuştu.Çocuklarının eğitimlerini tamamlamalarını sağladı.


Bir kızı hemşire, bir oğlu uzman çavuş olan Adile Çiftçi, yıllara meydan okuyarak iş hayatına dört elle sarıldı. 2004 yılında aldığı bin liralık kredi ile iş hayatına atılan ve sermayesini artırarak her geçen yıl açtığı işyerini büyüten Çiftçi, patronu olduğu kafeteryada 3 kişiye istihdam sağlıyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin verdiği kredi ile iş hayatına atılarak kendi işini kurduğunu anlatan Adile Çiftçi, bu sayede çocuklarına kavuştuğunu belirtti. Töre gereği çocuklarının kendisinden alındığını belirten Çiftçi, hem işinin patronu olduğunu hemde çocuklarına kavuştuğunu söyledi.

Çiftçi, ‘’Önce mevsimlik işçiliğe gidiyordum bir arkadaşın tavsiyesiyle mikro krediyi gittik belediyeyle konuştuk 1 milyar kefilsiz ve faizsiz kredi desteği veriyoruz dediler. Benimde o zamanlar bir çiçekçi dükkanı hayalim vardı dedim bir milyar çoktur bire faizsiz seve seve alırız ondan sonra haftada bir geri dönüşümünü yapıyoruz. Geldim kendi dükkanımı kurdum çiçeklerimle dükkanımı doldurdum daha sonra çiçekçi dükkanımı kafe ye geçtim işimi büyüttüm ve bana bayağı bir faydası oldu ve bu sayede 12 sene sonra çocuklarıma kavuştum. Çocuklarımı okuttum, Ben kendim okumadığım için onlara dedim siz nereye kadar okursanız ben sizin arkanızdayım. Şu anda küçük kızım hemşire oğlum da uzman çavuş büyük kızım da açık öğretimi biraz okudu okuma yazma öğrendi evlenmek istedi evlendirdim.

Çok güzel bir fark var ben kendimi güçlü hissediyorum ben işimin patronu oldum, elemen çalıştırıyorum, aileme bakıyorum ve hiç olmasa bir özgüvenim var. Kendi paramı harcadığım için  daha çok güzel bir şey ve gurur verici. İşinin patronu olursun daha iyi gurur verici. Burada 3 tane elemen çalıştırıyorum pandemiden dolayı işler kırık daha önce 4 -5 eleman çalıştırıyordum şimdi 3 elemanla çalışıyorum.  Hayatımızı işte bu şekilde sürdürüyoruz. Benim hayalimde daha büyük bir iş yeri açmak var şuanda merdivenin başındayız yavaş yavaş tırmanıyoruz ve büyük bir şirket açmak yani mesela bir kafe zincirlemesini yapmak.

Bence kadınlar hiç oturmasın evde oturmak çocuk doğurmak yani eşine ve çocuklarını okutmak için ekonomik anlamında yardımcı olmaları ve çalışması lazım. Tarlada değil dükkân kurmak çalışmak evde oturmak değil yani eşine yardımcı olmak çocuklarını okutmak için çalışsınlar."dedi

Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim