Şanlıurfalı vatandaşlar akaryakıt zammını değerlendirdi

TAKİP ET

Son dönemlerde gelen zamlar vatandaşlar tarafından tepki çekmiş durumda. Bu zamlardan en önemlisi ise akaryakıt zammı çünkü akaryakıt, şehir dışından gelen ithal ürünler başta olmak üzere birçok ürün üzerinde etki bırakmış durumda. Urfa Değişim Gazetesine konuşan vatandaşlar ise zamlardan dolayı alım gücünün düştüğüne dikkat çektiler.

Son dönemlerde gelen zamlar vatandaşı canından bezdirdi. Hem Şanlıurfa’da hem başka illerde kontak kapatma eylemi yapıldı. Bu zamlardan en önemlisi ise akaryakıt zammı, çünkü akaryakıta gelen zamlar birçok ürünün fiyatını arttırmaktadır.

Bunun yanı sıra akaryakıttan ötürü ulaşıma gelen zamlar, sebze ve meyve başta olmak üzere nerdeyse tüm ürünlerin zamlanmasına neden olabiliyor.

En son Resmî Gazete ’de yayımlanan kararla akaryakıtta özel tüketim vergisine (ÖTV) zam geldi. Bu zamla beraber benzinin litresinde 2,52 TL olan ÖTV 7,52 TL’ye, Motorinde 2,05 TL olan ÖTV ise 7,05 TL’ye yükselmiş oldu.

Bu zamları değerlendiren vatandaşlar alım gücünün düştüğünü belirtirken bu zamlardan dolayı şikayetçi olduklarını belirttiler.

‘’ARABIMIZI GARAJDAN ÇIKARTMAYACAĞIZ’’

Vatandaşların alım gücünün düştüğünü belirten Salih Diken, ‘’Bu son zamanlarda sonra gelen ayrıntıyı söyleyeyim, mazota gelen zam 6 lira artık bu saatten sonra arabamız vardı onu da garajdan çıkartmayacağız. Bu saatten sonra ne ev alabiliriz ne araba bulabiliriz. Gelen zamlardan sonra müşterilerin çok tepkisi var. KDV’ye gelen zamlardan sonra bir ürüne KDV’den %20 ödüyoruz ben bu ürüne %100 eklemem lazım ki para kazanabileyim O da imkânsız bir şey. Vatandaşın alım gücü %90 düştü son seçimlerden sonra satış oranımız ise %90 düştü’’ dedi.

‘’NE YAPMAYA ÇALIŞIYORLAR’’

Memur ve işçilere yapılan maaş zammını vatandaştan vergi ve zam olarak alındığını belirten Seyit Olgaç şu ifadeleri kullandı:

“Son zamanda yapılan zamlar insanın geçiminden gidiyor, örneğin memura zam yaptılar ama vatandaşlardan alıyorlar diye düşünüyorum. Akaryakıta 7.30'larda bir rakam zam geldi, devlet ne yapmaya çalışıyor ben anlamıyorum. Ben oy kullanmadım ama kullanmaya da gerek duymuyorum. İnsanları sömürene oy veriyorlar hem de şikâyet ediyorlar. Ben Antalya'ya gidip geliyordum artık gitmeyeceğim.”

‘’FAKİR FUKARAYA ZARAR’’

Zamların fakir fukaraya ve çiftçiye zarar olduğunu belirten Hacı Ali Balyemez, ‘’mecburi olarak hükümet zam veriyor. Zamlar fakir fukaraya ve çiftçiye zarar. Her şey mazottan geliyor, bin Dolar neredeyse 27 bin TL vatandaş ne yapsın? her şey dolara bağlı oluyor, dolar ne kadar artarsa üstüne vuruyorlar. Dolar pahalı oluyor, akaryakıtın üstüne vuruyorlar. Vatandaşlarda alım gücü yok bakın oturuyoruz kimse yok! Allah yardımcısı olsun milletin, şu anda her dakikamız zarar bugün aldığımız malı bir daha alamıyoruz, sattığımız malı bir daha alamıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘’AKARYAKIT HERŞEYİ ETKİLİYOR’’

Akaryakıtın her şeyi etkilediğini belirten İbrahim Halil Aydın ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Akaryakıt bütün her şeyi etkiliyor, iş konusunda zaten hiçbir şey yapamıyoruz ne bir işte çalışabiliyoruz ne de yevmiyeyi o kadar alabiliyoruz. İş sahiplerine bizim yevmiyemiz bu kadar diyoruz ama istediğimizi alamıyoruz, kendileri her şeyi yapabiliyorlar, zamlarını yapabiliyorlar işçiyi kimse düşünmüyor herkes kendini düşünüyor. Enflasyon durmadığı sürece sonumuz hep böyle olur, Allah muhafaza sonumuz Suriye gibi olmasın. İşçiye hiçbir zaman zam gelmiyor, kendi malzemesine zam geliyor ama bize gelmiyor. Hiçbir şey alamıyoruz. Ayıptır söylemesi cebimizde 50 TL para var ya yok. Ne yapalım orada burada çalışıp kazanmaya çalışıyoruz. Bir yurtta çalıştım 9 ay sonra Tekmeyi koydular bıraktılar.

‘’DURUM KÖTÜYE GİDİYOR’’

Durumun kötüye gittiğini belirten Mehmet Kılıç, ‘’Durum kötüye gidiyor insanlar aç perişan her şey aldı başını gidiyor. Kiralar aldı başına gitti, fakir fukara ne yapsın? Allah yardımcımız olsun akaryakıta gelen zamlarda kötü etti Perişan olduk. Yakıt 33,30 kuruşa çıktı, az bir şey değil Allah sonumuzu hayır etsin zamlar çok vatandaşı etkiledi. Yakıt nasıl etkiledi nakliyede, Ekmekte her şeyde zam var Allah sonumuzu da hayır etsin. Bu zammın devamı da gelecek bence ekonomik durumumuz iyi değil, Çok da kötüye gidiyor yapılacak bir şey yok bekleyeceğiz” dedi.

Salih Diken Mehmet Kılıç Urfa Değişim Gazetesi akaryakıt zammı