Şanlıurfalılar asgari ücret beklentilerini açıkladı

TAKİP ET

Asgari ücretle ilgili görüşmelerin aralık ayında başlanacağı kararından sonra gözler yeni asgari ücretin ne kadar olacağına çevrildi. Şanlıurfa'da mikrofonlarımıza konuşan vatandaşlar, asgari ücretin değil yüksek enflasyonun düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Asgari ücret zammı için işçi, işveren ve hükümet hazırlıklara başladı. TÜRK-İŞ Genel Başkan Ergün Atalay, 2024'te geçerli olacak asgari ücret görüşmelerinin Asgari Ücret Tespit Komisyonun aralık ayında başlayacağını belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’da aralık ayında görüşmelerin başlanacağını duyurdu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonun toplanma tarihi beli olmasından sonra gözler asgari ücretin ne kadar olacağına çevrildi. Şu an uzmanların tahminine göre; 15 bin TL ile 18 bin TL aralığında olması bekleniyor.

İşveren ve asgari ücretle çalışan işçilerin gözü kulağı çıkacak olan kararda. Fakat artırılan asgari ücret karşısında gelen zamlar vatandaşları tepkisine neden oluyor.

Vatandaşlar; gıda, barınma, akaryakıta gelen zamlar ve enflasyon; sürekli yükselen dolar ve euro karşısında asgari ücretin eridiğini söylüyor. Bununla beraber hayat pahalığı insanların kara kara düşünmesine neden oluyor.

TÜRK-İŞ HEYETİNDE 4 İŞÇİYE YER VERİLECEK

Geçtiğimiz günlerde TÜRK-İŞ Genel Başkan Ergün Atalay, 2024'te geçerli olacak asgari ücret görüşmelerinde, TÜRK-İŞ heyetinde 4 işçiye yer vereceklerini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise, "Aralık ayı başında 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için komisyonumuz toplanacaktır. Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyorum" ifadelerini kullandı

Urfa Değişim Mikrofonlarına konuşan Urfalı vatandaşlar asgarin ücretin en az 20 bin TL olması gerektiğini vurguladı. Ancak asgari ücretin artmasından sonra hemen her şeye zam gelmesinin artırılan ücretin bir anlam ifade etmediğini söyledi. Asgari ücretin artırılmasından ziyade yüksek enflasyonun durdurulmasını istediler.

ÇİFTÇİLİK İŞİ İLE UĞRAŞIYORUM AMA GEÇİNEMİYORUZ

Çiftçilik işiyle uğraşan fakat yine geçinemediğini belirten İsmail Zoralan, “Ben çiftçilik işi ile uğraşıyorum ve asgari ücretin en az 15 bin TL olması gerekiyor. Tabii ki bu da yetmeyecek ama biraz daha şartları iyi yapar. Çiftçilik işi ile uğraşıyorum ama geçinemiyoruz. Çünkü alıcı yok ve tarlada ürünlerimizi ucuz fiyata alıyorlar” dedi.

 

ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNMEK AŞIRI ZOR

Asgari ücretin en az 20 bin TL olması gerektiğine değinen Hakkı Kök, “Asgari ücret en az 24 bin TL olması gerekiyor. Ben kendim şu an Türkiye ekonomisine göre geçiniyorum ama asgari ücretle çalışanları Allah yardım etsin çünkü bu zamanda bu ekonomide asgari ücretle geçinmek aşırı zor” açıklamasında bulundu.

ZAMLAR DURDURULURSA ASGARİ ÜCRET İNSANA YETER

Maaşların artırıldığını fakat gelen zamlar karşısında maaşların eridiğini aktaran Zelal Canbay, “Şu an bu ekonomik dönemde asgari ücretin en az 18 bin TL olması gerekiyor, emekli maaşı da 12 bin TL olması lazım. Bu maaşlar yine de yetmeyecek ama bir şekilde geçinmeye çalışacağız. Maaşlar artıyor ama sabahında da ise her şeye zam geliyor. Bu yüzden artırılan maaşlar zamlar karşısında eriyor. Şu an kiralar 6 bin 7 bin TL olmuş. Peki çalışmayan insan ya da asgari ücretle geçinen insan nasıl yapacak? Bir emekli 7 bin 500 TL alıyor. Bu parayla kirayı mı ödesin çocuklarını mı okutsun pazar alışverişi mi yapsın hangisini yapabilir bu parayla?  Zamlar durdurulursa asgari ücret bir insana yetecektir. Mesela şu an bir altınla bir asgari ücret aynı fiyatta. Eskiden asgari ücretle altın alabiliyorduk ama şu an alamıyoruz. Bundan dolayı bu dönemde birikim yapılamıyor” diyerek eskiye oranla artık hayat şartlarının zorlaştığını anlattı.

”RAHAT GEÇİNEBİLMEMİZ İÇİN ENFLASYONUN ARTMAMASI GEREKİYOR”

Asgari ücret yerine enflasyona kalıcı çözümlerin bulunmasını gerektiğini söyleyen Mirza Şanlı, “Asgari ücretin 20 bin TL olması gerekiyor. Bizim rahat geçinebilmemiz için enflasyonun artmaması gerekiyor. Bu yüzden 20 bin TL olsa bile artan enflasyon karşısında bu para da yetmeyecek. Maaşları düzeltmek yerine enflasyonu düzeltmek gerekiyor. Gelen zamlar bizim alım gücümüzü düşürüyor. Şu anki Hayat koşullarımız eskiye göre yüzde 50 oranda düştü. Eskiden her gün yediğimiz yemekleri şu an haftada bir ya da ayda bir yiyoruz” şeklinde konuştu.

ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN MASRAFLARA YETİŞEMİYOR

Asgari ücrete zam yapılsa dahi hayat pahalılığı karşısında geçinmenin çok zor olduğunu bildiren Mehmet Nuri Taşer, “Asgari ücret 20 bin TL olsa bile bu zamlar karşısında büyük bir para değildir. Mesela biz Diyarbakır'da oturuyoruz Diyarbakır'da bir kira 15 bin TL’dir. Peki asgari ücret 15 bin TL olduğu zaman bu adam ev kirasını, yakıt ödemesini ve ailesinin geçimini nasıl sağlayacak?” dedi.

GELEN ZAMLAR KARŞISINDA ASGARİ ÜCRET ERİYOR

Asgari ücretle çalışan insanların sadece karın tokluğuna çalıştığını kaydeden Mehmet Sadık Davizan, “Asgari ücretin 20 bin TL olması gerekiyor. En azından 20 bin TL olursa bu kadar zorlanmayız. Asgari ücretle çalıştığımız zaman ancak karın tokluğuna çalışıyoruz. Diğer insanlar gibi lüks bir hayatı yaşayamıyoruz ve şu anki asgari ücretle geçinemiyoruz sadece halimize şükür ediyoruz. Her gün zam geldiği için de asgari ücret gelen zamlar karşısında bitiyor. Şanlıurfa'da belediyede; torpil, adam kayırmacılık gibi işler kalkarsa daha iyi olur çünkü hep kendi akrabalarını ve aşiret çocuklarını alıyorlar” açıklamasında bulunarak Şanlıurfa’da belediyelerde işe alımlarda haksızlıkların yapıldığını söyledi.

Bir genç olarak geçim sıkıntısı çektiğini ve Şanlıurfa’da işverenlerin ucuz işçi diye Suriyelileri işe aldıklarını bu durumda kendilerinin iş bulmakta zorluk çektiğinin altını çizen Yunus Emre, şu ifadelerini kullandı:

“Şu anda asgari ücretin en az 25-30 bin olmasını isterim çünkü milletin halini görüyoruz. İnsanlar da bu duruma ses çıkarmıyorlar. Seçimde de bu zaten belli oldu yüzde 52 kısım bir şeyler söylemedi. Oy verenler de zaten çoğu fakir kesim. Ben bir genç olarak şu anda geçinmekte çok zorluk çekiyorum çünkü Şanlıurfa'da insanlar Suriyelileri ucuz işçi diye eleman olarak alıyorlar. Biz gençler de işsiz kalıyoruz şu an çalışıyorum ama aldığım para bana yetmiyor. Bir de asgari ücreti arttırdıkları gibi zamlar da yapıyorlar o yüzden o artış bir anlam ifade etmiyor.”

Şanlıurfa Asgari ücret