Şanlıurfalılar yeni asgari ücreti yeterli buldu mu? İşte yanıtlar

TAKİP ET

2024 yılı asgari ücretin 17 bin TL olmasından sonra Şanlıurfa'da vatandaşlara, 'Asgari ücrete yapılan zammı nasıl buldunuz?' sorusunu yönelttik. Vatandaşlar asgari ücreti az bulurken, enflasyon ve zamların durdurulması gerektiğini söyledi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 11 Aralık’ta, ikinci toplantısını ise 18 Aralık’ta yapmıştı. Son olarak Beştepe’de yapılan toplantı sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni asgari ücretin 17 bin 2 TL olduğunu açıkladı.

2024 yılı için asgari ücretin açıklamasından sonra artırılan zammın yeterli olup olmadığı tartışmaları başladı. Bizde Urfa Değişim ekibi olarak Şanlıurfa’da bulunan vatandaşlara yeni asgari ücreti sorduk.

Asgari ücreti yeterli bulan da var 30 bin TL olması gerektiğini söyleyende var. Denetimlerin az olduğunu belirten vatandaşlar, denetimlerin artırılması gerektiğini açıkladılar. Ayrıca vatandaşlar maaşlar konusundan ziyade yüksek enflasyon ve zamlar konusunda çalışmaların yapılması gerektiğini kaydetti.

ZAMLARIN DURMASI İÇİN DENETİM MEKANİZMASI ARTIRILMALI

Zamların durdurulması, ürünlere yapılan zamların denetlenmesi ve asgari ücretin en az 30 bin TL olması gerektiğini kaydeden Bilal Bebe, “Asgari ücret 17 bin 2 TL oldu oradaki 2 TL'nin esprisini anlamadım. Galiba paranın değerini korumak adına yapılmış. Bu zam bu ay için iyi ama önümüzdeki aylar için sıkıntılı. Bu tür artışlardan sonra bütün zincir marketlerde artışlar oluyor. Mesela zamdan önce 100 lira olan yağ, zamdan hemen sonra 150 liraya kadar çıkabiliyor. Hükümetin denetimleri arttırması lazım. Denetimi artırmazsa bu artışların hiçbir anlamı kalmıyor. Zamların durdurulması için de denetim mekanizmasının aktif olması lazım.

ASGARİ ÜCRET 30 BİN TL OLMALI

Belediyenin, Tarım İl Müdürlüğü ve gerekli kurumların sahaya inip her türlü denetimi yapması lazım. Şanlıurfa gibi göç alan memleketlerde bu zamlar yeterli olmayacaktır. Şu anki yapılan zamma sevinelim mi üzülelim mi bilmiyoruz. Bu rakamların sadece 1 aylık sevineceğiz ondan sonrası tekrar eskisi gibi olacak. Günümüz şartlarında asgari ücretin en az 30 bin TL olması gerekiyor. Ev fiyatları ve kiraların fiyatları malum o yüzden şu anki asgari ücret yeterli değildir” dedi.

ASGARİ ÜCRET YILDA İKİ DEFA YAPILMALI

Yeni asgari ücretle idare ederek geçineceklerini ve asgari ücretin yılda bir kez yapılması kararına değinen Ramazan Türkmen, “Yeni asgari ücret herkese hayırlı olsun. Yapılan zamla idare edeceğiz artık. Yeni asgari ücrettin daha fazla olmasını istiyorduk ama yapacak bir şey yok. Biz isterdik ki 20 bin TL olsun. Bu dönemde geçim çok zor ve her şey almış başına gidiyor. Bu ekonomik şartlarda hem işveren hem de işçide zor durumda.  Asgari ücreti tek seferlik yapılması kararı ilerleyen zamanlarda artı eksilerini göreceğiz. Bizce iki sefer zam yapılması lazım” diye konuştu.

“MİLLETVEKİLLERİ 60 BİN TL İLE GEÇİNEMİYOR, BİZ NASIL GEÇİNELİM”

17 bin TL’nin yeterli olmayacağını ve asgari ücretin en az 20 bin TL olmasını isteyen Mehmet Gül, “17 bin hiçbir şekilde yeterli olmaz. Çünkü Türk lirasının değeri kalmadı. Asgari ücret en az 27 bin TL olsa bile yine de bu dönemde yetmeyecektir. Bir ekmek şu an 6 TL yarın büyük ihtimalle 8 TL olur. Yani 4 kişilik aile hesapladığımız zaman günde 3 öğün yemek yese 12 ekmek oluyor. Yani bu durumda yapılan zam yetersiz. Bu şartlarda 17 bin TL ile kim doyabilir? Milletvekilleri 60 bin TL alıyor, yine de geçinemediklerini söylüyorlar. Asgari ücretin en az 20 ya da 25 bin TL olması gerekiyordu” ifadelerini kullandı.

“ENFLASYON VE YÜKSEK ZAMLARIN DURDURULMASI LAZIM”

Gül, konuşmasının devamında zamların durdurulması gerektiğini paylaşarak, şu sözlere yer verdi:

“Ben emekli bir insanım emekleri 7 bin 500 TL veriliyor. Biz bu parayla geçinemiyoruz. Ben geçinebilmek için akşamları sabaha kadar şoförlük yapıyorum. Asgari ücret zammının yılda bir kere yapılması iyi bir şey değil çünkü yarın ne olacağımız belli değil. Bize göre enflasyon ve yüksek zamların durdurulması lazım. Kırmızı etin kilosu 500 TL'ye dayanmış, mazotun litresi olmuş 40 TL onun için zamların durması gerekiyor. Arabalarla rahat bir şekilde gezemiyoruz. Bir de Şanlıurfa'da artık çok fazla yabancı uyruklu insan var.”

İŞVERENLERİ DE DÜŞÜNMEK LAZIM

Hem işverenleri hem de işçilerini düşünerek verilmiş karar olduğunu söyleyen Emin Çoşkun, “Şu anki artırılan asgari ücretin bize göre de 17 bin olması yeterliydi. Ne kadar az olsa da yine de yeteceğini düşünüyorum. Ekonomi şartlarda düşündüğümüzde şu an bir evin kirası 12 bin lira olmuş o yüzden biraz yetmeyecek gibi duruyor ama Türkiye'nin ekonomik şartlarından dolayı işverenleri de düşünmek lazım. Asgari ücret daha fazla artırırlarsa fabrikaların kapanması ve işçilerin işten çıkarılması anlamına gelir o yüzden makul bir fiyat çıktı” açıklamasında bulundu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2024 yılı asgari ücreti Şanlıurfa Şanlıurfa haberleri