Sarıdan kırmızıya dönüşmeyelim

TAKİP ET

Kırmızı renkli illerden sarı renkli illere yönelik turistik gezilerin artması beraberinde mutasyonlu virüs bulaş riskini de arttırdı.

Türkiye genelinde koronavirüs vakalarının artmasıyla birlikte denetim ve önlemler arttırıldı. Mutasyonlu virüs yayılma hızıyla beraber haritada Mavi ve Sarı renkli olan bölgelerin renkleri kırmızı ve sarıya dönüştü.

Havaların ısınmasıyla birlikte iç turizm hareketliliği de arttı. Özellikle haritada Kırımızı renkte olan illerden Şanlıurfa'ya turistik amaçlı gezilerin artmasıyla beraber vakalar artmaya başladı. Yerli ve yabancı turistlerin Göbeklitepe, Balıklıgöl, Hz. İbrahim makamı, Harran ve tarihi mekanlar akın etmesiyle birlikte mutasyonlu virüsün bölgede bulaş riskini arttırdı. Normalleşme süreciyle birlikte Şanlıurfa'da ev ziyaretleri, taziye, düğün ve bağ evlerinde buluşmalarla beraber bulaş riskinin artmasına neden oldu.

“URFA TURUNCUYA DOĞRU GİDİYOR”
Şanlıurfa il sağlık Müdürü Emre Erkuş  “Şanlıurfa uzun bir zamandır maviydi sonra sarı oldu. Önümüzde ki günlerde turuncuya doğru gidiyoruz. Yüksek riske doğru gidiyoruz. Bunun sebepleri arasında baktığımız zaman özelikle havaların ısınmasıyla beraber bir hareketlilik söz konusu bu hareketliliğin içerisinde düğünler, taziyeler, ev ziyaretleri ve yasakların kalkmasıyla kırmızı olan çevre illerden hafta sonu yasak olan bölgelerden iç turizm amaçlı vatandaşların gelmesi vakaların artmasına yol açtı.” dedi.

Erkuş, “Son günlerde ki vaka sayılarımızın artış nedeni önceki yılda yaşadığımız rehavetin bir benzerini burada da görüyoruz. Kısıtlamalar kalktığı zaman 1 Mart itibariyle kontrollü sosyal hayata geçmesiyle beraber aslında bu eski alışkanlıklarımıza dönülüyor gibi algılanıyor. Pandemi hala bitmiş değil toplumsal bağışıklık yüzde 75’in özerine çıkmış değil. Bu rakamlara çıkmadığı sürece biz bu hastalıklara kısıtlamalar kalktığı süre içinde maske, mesafe, hijyen, kurallarına dikkat etmediğimiz sürece daha fazla hızlı bulaşmasına neden olarak ve vaka oranların artmasına neden olunacaktır.” İfadelerini kullandı.

“İNGİLTERE MUTASYONU KISA SÜREDE DAHA HIZLI BULAŞTIĞINI GÖRÜYORUZ”
İngiltere mutasyonu nedeniyle bulaş hızında artış yaşandığını belirten Erkuş, “Eskiden daha uzun sure aynı ortamda kalabiliyorken şimdi ise bu İngiltere mutasyonu sebebiyle daha kısa mesafeli olarak daha kısa sürede daha hızlı bir geçişin olduğunu daha çok kişiye bulaştığını görüyoruz. Özellikle ev içi temasların kalabalık olduğu ortamlarda vaka sayıların çok daha fazla artığını görüyoruz.

“AŞILANMANIN BİREYSEL DEĞİL TOPLUMSAL BİR SAĞLIK OLDUĞU BİLİNCİNDE YAPILMALI”
60-65 yaş grubunun aşılanmasıyla bağışıklık arttı ancak aşılanmayan yaş grubu hala dezavantaj içerisinde yer alıyor. Virüs yayılımı aşılanmayan gruba kaydı. Sırası gelen vatandaşlarımız aşılamalarını geciktirmeden bir an önce yaptırmalarını hem kendi sağlıkları açısından hem de toplum bağışıklığı artırılması açısından avantaj ve fayda sağlayacaktır. Bu konuda aşılanmanın bireysel değil toplumsal olarak düşünülerek yapılmalıdır.  İnşallah bu pandemiyi daha kısa sürede daha az zayiatla daha az hastayla atlatılmasını sağlayacaktır.” sözlerine ekledi.

ÇEVRE İLLERDEN MUTASYONLU VİRÜS GELİYOR
Sınırdaki komşu ilçelerden Birecik ve Halfeti bölgesine ziyaret amaçlı olarak Gaziantep ve Nizip’ten gelenler, gerekse de ilimizde oturan ve bölgelerde çalışanların gidip gelmesiyle mutasyonlu virüslere daha çok karşılaştıklarını söyleyen Müdür Erkuş, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Şanlıurfa bir iç turizmi olan bir ilimiz Göbeklitepe, Harran, Balıklıgöl ve Hz. İbrahim makamı olması hasebiyle bir hareketlilik var ve hafta sonu özellikle çok riskli illerdeki ve hafta sonu yasakların olduğu illerde ve turizmin verdiği hareketlilikle beraber önce Urfa’ya buradan da Mardin’e gelenler oluyor ve dolaysıyla virüsler taşınmış olunuyor ve bu anlamda bu bölgede mutasyonlu vakaları daha fazla görüyoruz”


URFA DEĞİŞİM GAZETESİ / Necmettin Yaşarsoy