Sel ve deprem Şanlıurfa turizmine gölge düşürdü!

TAKİP ET

Tarihin kalesi olan Şanlıurfa'da meydana gelen deprem ve sel felaketi turizm sektörüne gölge düşürdü. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Şanlıurfa bu sene istediğini alamadı.

Özellikle bayram tatilinin 9 gün olması turizm açısından iyi değerlendirilirken ne yazık ki Urfa’daki konuk evleri rezervasyon odalarını misafirlerine açamadı bile…

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem sonrası Şanlıurfa’yı etkisi altına alan sel konukevleri ve otel işletmelerini zor durumda bıraktı.

Rezervasyon için kendilerini arayan kişilerin deprem ve sele dair şüphelerin olduğunu; “Oteliniz kaç katlı, deprem veya selden hasar aldı mı? ya da otoparkınız var mı?” gibi soruların kendilerine sorulduğunu söyleyen işletmeciler bu gibi algıların ortadan kalkması ve turizmin önünün açılması gerektiğine vurgu yaptılar.

Şanlıurfa’nın simgesi halinde olan ve Urfa’ya gelen çoğu ziyaretçi tarafından uğrak noktası haline gelen, konukevlerine giden yolların yeteri kadar aydınlatılmaması, otopark sorunu ve karanlık sokaklarda güvenliğin eksik olmasının müşterileri geri çektiğini açıklayan otel ve konukevleri işletmecileri bu tarz sorunların da giderilmesi gerektiğini söylediler.

“MÜŞTERİLER BİZE DEĞİŞİK SORULAR YÖNELTİYORLAR”

Özellikle deprem ve sel felaketinin insanlar üzerinde hala etkisini devam ettirdiğini aktaran turizmci Murat Şimşek, "Yaklaşık olarak 17 seneye yakındır turizm sektöründe faaliyet gösteriyorum. Eskiden insanlar bizi aradığında hiçbir şey sormadan direk rezervasyon yapıyorlardı fakat deprem ve sonrasında bizleri aradıklarında “İşte otelinizde depremden yana herhangi bir hasar var mı?  Selden falan etkilendiniz mi?” gibi soruları bize yöneltiyorlar. Maalesef deprem ve sel turizmi bayağı etkiledi ve hala insanların aklında şüphe uyandıracak sorular var” dedi.

“İNSANLAR URFA'YA GELİRKEN KORKUYOR”

Daha sonra sözlerine şu şekilde devam eden Şimşek, “Bizi arayan vatandaşlar suyunuz var mı?, Elektrikler kesiliyor mu?, Binalarınıza herhangi bir hasar var mı?” gibi soruları artık her gün bize yöneltiyorlar. Özellikle Bayram tatilinin 9 güne çıkarılması bizim için çok iyi olacakken maalesef deprem ve sel bizi çok olumsuz etkiledi ve insanlar artık Urfa'ya gelirken korkuyor” şeklinde konuştu.

“OTOPARK SORUNU VE YETERİ KADAR GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİN ALINMAMASI BİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Geçen Kurban Bayramı’nda boş odalarının olmadığını fakat deprem ve selden sonra bu durumun değiştiğini anlatan Mehmet Kaplan, “Sizin de bildiğiniz üzere bu sene Şanlıurfa'da deprem ve sel bir anda oldu. Bu ikisi olunca da turizm bundan çok etkilendi. Bizleri diğer yıllara nazaran çok geriye götürdü. Geçen sene burada boş oda bulunmazken bu sene ise çoğu odamız boş kaldı. Bizler bu sene Urfa'ya baya turist bekliyorduk maalesef beklediğimiz gibi olmadı. Burada çoğu günümüz neredeyse boş geçiyor. Yollarımızın dar olması, otopark sorunu ve yeteri kadar güvenlik önlemlerinin alınmaması bu gibi durumlarda bizi bayağı etkiliyor” ifadelerine yer verdi.

“REZERVASYON İÇİN TATİLİ BEKLİYORUZ”

Meydana gelen doğal afetlerin Şanlıurfa’yı her konuda sekteye uğrattığını belirten Seher Kamar, "Özellikle bu dönemlerde otellerde yer bulunmuyordu fakat bu sene yaşanan deprem ve sel felaketi bizleri de etkiledi turizm sektörü bundan bayağı sekteye uğradı. Şu ana kadar bize gelen çok bir rezervasyon veya talep olmadı biz de okulların kapanmasını bekliyoruz. Okulların kapanması ile birlikte aileler tatil planlarını yapıyorlar, inşallah o zaman otellerimizde de doluluk oranı artacaktır.  Normalde bizden rezervasyon yaptıran insanlar otelimizin kaç katlı olduğunu, depremden hasar alıp almadığını ve selden dolayı etkilenip etkilenmediğimizi merak edip soruyorlar. Haklı olarak onlar da korkuyorlar. Özellikle Balıklıgöl’ün selde ve depremde hasar alması ve insanlara öyle yansıtılması Şanlıurfa için çok olumsuz oldu. İnsanlar artık Şanlıurfa'da sürekli deprem ve sel olmuş gibi bakıyorlar bu durum Şanlıurfa turizmine gölge düşürdü diyebiliriz. Urfa'da trafik sorunu artık problem haline gelmiş ve insanlar artık bu duruma da alıştılar. Turizm sezonunun bu sene beklediğimiz gibi olmamasından dolayı bizler de otel fiyatlarımıza zam yapamadık yani şu anda otel fiyatlarımız uygun ve hala eski fiyatlarımızla devam ediyoruz. Bir de insanlar artık ekonomik sıkıntılardan dolayı tatil planlarını 3 veya 4 aşamayı almış durumdalar çünkü onlar için öncelik durumunda olan tatil değildir” dedi.

Şanlıurfa yerli ve yabancı turist