Selden geriye koca yığınlar kaldı!

TAKİP ET

14 Mart'ta Şanlıurfa ve Adıyaman illerinde etkisini artıran sağanak yağış sele neden oldu. Çok sayıda can ve mal kayıplarına neden olan selde ölü sayısı 18'e yükseldi.

Şanlıurfa ve Adıyaman'da meydana gelen sel can kayıplarına neden olurken çok sayıda ev ve işyerlerini su bastı. Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde bulunan Abide kavşağında mahsur kalan 6 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca hasar tespiti yapılan hanelere ilk yardımların yapıldığı öğrenildi. Bugüne kadar 12 milyon TL

Şanlıurfa'da 16 kişinin hayatını kaybedip, 30 kişinin yaralandığı sel nedeniyle farklı bölgelerde su tahliye ve temizlik çalışmalarına, devam ediliyor. Koca bir kenti alabora eden selden ise geriye sadece çamur yığınları kaldı.

Köprülü kavşakta yapılan çalışmada şu ana kadar 6 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Ekipler, bölgede arama ve tarama çalışmalarını tamamladı. Selin meydana geldiği Şanlıurfa’da değerlendirmelerde bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akara, İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi selde 18 kişinin hayatını kaybettiğini, arama kurtarma çalışmalarının ise aralıksız bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Selden yüzlerce aracın hasar gördüğü kentte, Şanlıurfa Müzesi yanındaki su basan otoparktan 170 araç da ekipler tarafından çıkarıldı. Araçların ekiplerce hasar tespiti yapıldıktan sonra sahiplerine teslim edileceği kaydedildi.

 “VATANDAŞLARIMIZI ESKİ HALE DÖNDERMEK İÇİN YOĞUN ÇABA SARFEDİYORUZ”

Şanlıurfa Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulunan açıklamalarda bulunan Bakan Soylu “Bakan Soylu, Şanlıurfa'da 18 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, "Selde 18 vatandaşımızı kaybettik. Şanlıurfa'da 1, Adıyaman'da 2 vatandaşı arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Yani 3 vatandaşımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Şanlıurfa'da şu anda yoğun bakımda 4, serviste 6, acil serviste de 4 vatandaşımız var. Toplam 60 vatandaşımız gelmişti, diğerleri taburcu edildi. Şu ana kadar arkadaşlarımızın tespit ettiği 2 bine yakın ev ve iş yeri; bunlar zemin ve bodrum kat olmak suretiyle eşyaları, iş yerindeki malları hasara uğramış durumdadır. Bunlarla ilgili hasar tespitleri, gerek Defterdarlığımız gerek Aile ve Sosyal Hizmetler kanalıyla kaymakamlıklarımız ve valiliklerimizin koordinasyonunda sürdürülmektedir. Yaklaşık 7 bin 585 personel, bin 485 araçla selin vermiş olduğu tahribatı ortadan kaldırabilmek, vatandaşlarımızı olağan yaşantısıyla tekrar buluşturabilmek için çaba sarf ediyoruz. Gerek Jandarma komandodan gerekse Türk Silahlı Kuvvetlerinden getirdiğimiz arkadaşlarımız, burada belediyelerimizin çalışanları, hep birlikte bir gayreti ortaya koyuyoruz. İnşallah yakın zamanda selin oluşturduğu tahribatı normal hayata döndürmek üzere çalışmalarımızı sonlandıracağız. Değerlendirmeler sonucu, özellikle Fırat'tan gelen suyun yoğun çamurlu bir şekilde akması üzerine şehre suyu kıstılar. Şehre gelebilecek bu suyun da normal akışını sağlayabilmek, aynı zamanda ilgili istasyonlara gelip orada şehre verilebilecek hale gelmesini temin edebilmek için de çalışmaları sürdürüyorlar” diye konuştu.

BAKAN NEBATİ: TOPLAMDA 3 BİN 120 HASAR TESPİTİ YAPILDI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Şanlıurfa'daki sel ile ilgili açıklamasında, "Evlerdeki hasar tespitleri içerisinde eşyaların da hasar tespitleri yapılarak toplamda 3 bin 120 hasar tespiti yapılmış olup, büyük bir kısmı tamamlandı" dedi.

Nebati, 15 Mart'ta yaşanan selden sonra yaklaşık 9 bin 620 personelin 1687 araçla sahada görev yaptığını söyledi.

Yaraları sarmaya çalıştıklarını ifade eden Bakan Nebati, şöyle devam etti:

"Konutlarımızın hemen büyük bir kısmı sudan kurtarıldı. Bugün akşam itibarıyla büyük bir kısmını temizlemiş olacağız. Hasar tespitleri yapılıyor. Mevcut durumda Şanlıurfa'da 1132 konutun, 248 iş yerinin hasar tespiti yapılmış oldu. Evlerdeki hasar tespitleri içerisinde eşyaların da hasar tespitleri yapılarak toplamda 3 bin 120 hasar tespiti yapılmış olup, büyük bir kısmı tamamlandı."

"11 MİLYON 870 BİN LİRALIK KAYNAK AKTARILMIŞ OLDU"

Evleri hasar gören vatandaşlara Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü yurtları başta olmak üzere misafirhanelerde barınma imkânı sağlandığını belirten Nebati, bazı vatandaşların ise yakınlarının yanında kaldığını söyledi.

Nebati, selde zarar gören vatandaşların her zaman yanlarında olduklarını vurgulayarak, "Şu ana kadar selzedelerimiz için toplamda 11 milyon 870 bin liralık bir kaynak aktarılmış oldu. Vefat edenler için 100'er bin lira, aynı zamanda evlerde hasarın ilk andaki tespitlerini de hızlı bir şekilde yaptık ve bugün itibarıyla hesaplarına 10'ar bin lira geçirildi. Yine aynı şekilde kaymakamlıklarımızın üzerinden 10 ila 15 bin lira arasında değişen rakamla, bu vatandaşlarımızın ilk gün ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında gerekli tedbirler alındı." diye konuştu.

ŞANLIURFA SEL FELAKETİNİN BİLANÇOSU AÇIKLANDI

Şanlıurfa etkili olan sel sonrası yapılan hasar tespit çalışmaları sona erdi. Konut, iş yeri, araç ve muhtelif ev eşyası dahil olmak üzere 3 bin 154 zarar tespiti yapıldı. 16 vatandaşın ise hayatını kaybettiği öğrenildi.

Şanlıurfa Valiliği sel sonra yaptığı çalışmalara ilişin bir açıklama yaptı. Sel sonrası hasar tespit çalışmalarının sona erdiği ifade edildi. 3 bin 154 zarar tespiti yapıldığı 16 vatandaşın hayatını kaybettiği 1 kişinin ise kayıp olduğu ifade edildi.

Açıklamada: “18.03.2023 Cumartesi günü öğleden sonra tekrar başlayan sağanak yağış gece boyunca devam etmiştir. Gece boyunca tüm tedbirler alınmış olup, gelen ihbarlar titizlikle değerlendirilmiştir.

An itibariyle sahada 9.622 personel ve 1.687 araç, 7/24 esasına göre çalışmaktadır.

Sel nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 16 olup, Bozova ilçesinde kayıp olan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir.

Selden zarar gören (konut, iş yeri, araç ve muhtelif ev eşyası) olmak üzere 3.154 zarar tespit çalışması tamamlanmıştır. Ekiplerimizin zarar tespit çalışmaları sahada devam etmektedir” denildi.

Kente gelen Bakanların yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu ve çok sayıda CHP milletvekili katıldı.

Yaklaşık olarak bir haftadır devam eden çalışmalarla birlikte selden zarar gören çoğu vatandaşın evleri Mehmetçik ve korucular tarafından temizlendi. Evleri zarar gören vatandaşlar ise Mehmetçik ve koruculara minnettar olduklarını dile getirdi.

KADER TOPAL/ URFA DEĞİŞİM

Şanlıurfa Adıyaman