Sera ürünleri pazara geldi, fiyatlar uçtu!

TAKİP ET

Hasat mevsiminin sona gelmesiyle beraber sera mallarının pazara girmesinden dolayı semt pazarlarında fiyatlar yükselişe geçti. Mikrofonlarımıza konuşan esnaflar sebze ve meyve fiyatları uygun, vatandaşlar ise pahalı dedi.

Akaryakıt fiyatlarının yüksek olması her sektörde fiyatların yükselmesine neden olmaya devam ediyor. Tarlada hasatların azalmasıyla beraber Antalya ve Mersin’de çiftçiler tarafından üretilen sera malları pazarlardaki yerlerini almaya başladı. Semt pazarı esnafları şu anki sebze ve meyve fiyatlarının yüksek olmasını sera mallarına bağladı.

Urfa Değişim Mikrofonlarına konuşan esnaflar; Nakliye, komisyon, işçi yevmiyeleri ve diğer giderler sebze ve meyve fiyatlarına eklenince, fiyatların ister istemez yükselmesine neden olduğunu ifade ettiler. Bu durumda üretim yapan çiftçinin işi zor olduğu esnaflar tarafından kaydedildi.

Esnaflar şu an ki kış şartlarından dolayı fiyatları normal bulurken, pazara sebze ve meyve almaya gelen Mahmut Tepe ise, “Eskisi gibi artık rahat alışveriş yapamıyoruz. Her şeyi kısıtlı aldığımız halde bile pazarda 500 TL'den aşağı çıkamıyoruz” diyerek pazar esnaflarına tepki gösterdi.

SERA MALLARININ GELMESİ FİYATLARIN YÜKSELMESİNE NEDEN OLDU

Kış şartlarına göre fiyatların makul olduğunu ve tarlada ürünlerin bitip sera ürünlerinin pazara girmesinden sonra fiyatların yükseldiğini aktaran Pazar esnafı Abid Bozkurt, “Kış şartlarına göre fiyatlar normal. Mesela havuç 3 defa sudan geçiriliyor, bir işçinin yevmiyesi 500 TL olmuş. Şu anki durumlara göre havucun kilosu 10 TL ile 15 TL arasında değişiyor. Fiyatlar uygun sadece nane ve maydanoz kısmı kıştan dolayı burada yetiştirilmediği için fiyatlar da yükseliş var. Marul 10 lira ile 15 TL arasında değişiyor. Normal marul ise 5 lira sadece. Sebzede biraz yükselme oldu onun sebebi ise tarlada olanlar bitti. Serada malların gelmesi fiyat yükselmesine neden oldu. Çünkü sera sadece kışın Antalya ve Mersin'de oluyor diğer yerlerde olmuyor. Antalya Mersin’den de bütün Türkiye ürünler dağıtılıyor o yüzden de fiyat yükseliyor” ifadelerini kullandı.

HER ŞEYİ MEVSİMİNDE ALMAK LAZIM

Bu dönemde çiftçilerin işlerinin daha zor olduğunu kaydeden Bozkurt, “Şu an nane ve maydanoz tanesi 4 TL ile 5 TL arasında değişiyor ama o da normalde çünkü şu an sadece Mersin var. Fiyatlardan şikâyet etmemek gerekiyor çünkü ürünlerin nakliyesini ve giderlerini hesapladığımızda fiyatlar normal yani. Bu durumda çiftçileri kolaylık dilemek lazım çünkü onların işleri daha zor bizden. İnsanlar lükse kaçmadığı sürece pazarda alamayacağı bir ürün yok. Benim söylemek istediğim şey mevsimi olan ürünlerini alsınlar. Mesela birkaç gün sonra sera patlıcanı gelecek. Kilosu 20-30 TL arasında olur. Her şeyi mevsiminde almak lazım” şeklinde konuştu.

"ESKİSİ GİBİ ARTIK RAHAT ALIŞVERİŞ YAPAMIYORUZ”

Artık eskisi gibi rahat alışveriş yapamadıklarını dile getiren Mahmut Tepe, “Fiyatlar yerinde durmadan sürekli yükseliyor. Mesela geçen hafta 10 TL olan domates bu hafta 25 TL. Biz vatandaşlar olarak bu konuda perişan olmuşuz. Bu zamların olmasının sebebi ise yeterli denetimin olmaması ve herkesin kafasına göre zam yapmasıdır. Eskisi gibi artık rahat alışveriş yapamıyoruz. Her şeyi kısıtlı aldığımız halde bile pazarda 500 TL'den aşağı çıkamıyoruz. Eskiden kilo kilo alardık. Şu an ise gramla ve yarım kilo alıyoruz. Daha fazlasını alamıyoruz” diyerek sitem etti.

SATIŞLAR DURGUN!

Fiyatların yüksek olmasını artan maliyetlere bağlayan Pazar esnafı Halit Türkmen, “Meyvelerde şu an fiyatta gayet normal. Sebzelerde sadece biraz domates pahalı o da hava yağışlı olduğu için diğerlerinde fiyatlar normaldir. Narın kilosu 30 TL, elma 20 TL mandalina ise kalitesine göre 10 TL ile 20 TL arasında değişiyor. Şu an satışlarımız durgun.

ARTAN MALİYETLER FİYATLARA YANSIYOR

Vatandaşlar sebze ve meyveyi pahalı bulmuyor sadece insanlarda para yok o yüzden de satışlarımız durgun. Sadece sebze meyve değil gıda fiyatlar da çok yüksek. Bugün mazot 40 TL olmuş. Artan maliyetler bizim fiyatlarımıza yansıyor. Meyve ve sebze fiyatın yüksek olmasının nedeni; işçi giderleri, komisyon ve nakliye ücreti bunun üstüne de bizim karımız da eklenince fiyatlar yükseliyor” dedi.

“BELEDİYECİLİĞİ HİÇ KİMSEYE ÖĞRETMESİNLER”

Şanlıurfa’da ki belediye başkanlarına seslenen Pazar esnafı, “Buradan belediye başkanlarımıza sesleniyorum sosyal medyaya çıkıp Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu gelsin bizden belediyeciliği öğrensin diyorlar. Bugün Abide Parktaki selde o kadar insanın orada öldü. Bir ayda orayı temizleyemediler. Belediyecilik buysa, belediyeciliği hiç kimseye öğretmesinler” açıklamasında bulundu.

şanlıurfa urfahaberleri pazar