Sıcak havalar sürücüleri sanayiye mahkûm etti!

TAKİP ET

Ülke genelinde yaşanan sıcak hava dalgası hayatı olumsuz etkilerken, Urfalı oto tamircilerden uyarı geldi. Sıcakların 45 dereceyi geçtiği Şanlıurfa'da oto tamircileri sıcak havalarda araca yüklenilmemesi gerektiğini belirtti.

Sıcak hava dalgası ülke genelinde hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Sıcak hava, araç motorlarını da olumsuz etkiliyor. Oto tamirciler sıcak havalardan yola çıkacak sürücülere uyarıda bulundu. Araç bakımlarının zamanında yapılması gerektiğini söyleyen tamirciler vaktinde yapılmayan tamirlerin kazaya sebep olabileceğini söyledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Kavurucu sıcakların hâkim olduğu Şanlıurfa'da termometreler 46 dereceleri gösterdi. Uzmanlar, 'Zorunlu olmadıkça evden çıkmayın' uyarısı yaparken; Meteoroloji 15'inci Bölge Müdürlüğü de hava sıcaklığının 20 Ağustos'a kadar hissedilir derecede artıp, ortalamanın 6 ile 10 derece üzerine çıkacağını açıkladı.

Şanlıurfa’daki araç bozulmalarını kimi tamirci ekonomiye bağlarken, kimi tamirci de havaların her zamankinden daha fazla sıcak olmasına bağladı.

“ARABAYI KULLANIRKEN ÇOK YÜKLENMEMENİZ GEREKİYOR”

Yaklaşık olarak 25 yıldır sanayide çalıştığını söyleyen oto tamir ustası İbrahim Halil Polat, “Sıcak havalara dikkat çekerek sürücülere uyarılarda bulundu. "Yaklaşık olarak 25 yıldır bu işi yapıyorum. Şanlıurfa'da hiçbir zaman böyle bir sıcaklık görmedim ilk defa böyle bir sıcaklık görüyorum. Bu sıcaklarda değil araba insan bile dışarıda erir. Burada sürücülere şu uyarılarda bulunmak istiyorum arabayı fazla sıkmamalarını öneriyorum. Uzun yollarda ya da daha doğrusu Şanlıurfa'nın neresinde gezerseniz gezin otomobiller su kaynatmaya başlıyor, çünkü gerçekten sıcaklar çok fazla araba hararet kaldırıyor. Özellikle rampa çıkarken aracı sıkıştırmamak gerekiyor. Buranın iklim şartları bizim arabaların hararetine dayanmıyor çünkü radyatörleri küçük. Karadeniz gibi bir havamız yok maalesef çünkü oralar hep serin olduğu için arabalarda çok fazla sıkıntı olmaz ama Şanlıurfa'nın sıcağına maalesef arabalar dayanmıyor” dedi.

“ARABA SORUNLARININ ÇOĞU SICAKLARDAN KAYNAKLANIYOR”

Tamir için gelen arabaların çoğunda sıcaklıkların etkili olduğunu belirten Polat, “Şanlıurfa'da sürücülerimiz en çok hararet sorunu, su kaynatma, üst kapak yanma sorunu ile karşı karşıya geliyor ve bize gelen araçların çoğunda da bu sıkıntı meydana geliyor. Tabi tüm bu saydığım arızalar sıcak havalardan geliyor sıcak havalar çok fazla tetikliyor. Bu gibi sorunlar olduğunda motorlarda kalıcı hasarlar bırakıyor” şeklinde konuştu.

“HURDA ARAÇLARA VERDİKLERİ PARAYA YAZIK”

Piyasalarda bulunmayan sıfır otomobil ve oluşan hayat pahalılığından dolayı insanların hurda araç alarak tamiratını yaptırdığını anlatan oto tamir ustası Tacettin Çiftel şu ifadelere yer verdi, “11 yaşından beridir ben Şanlıurfa sanayisinde çalışıyorum. Şu anda Şanlıurfa'da sanayiye baktığımızda her taraf araba dolu bunun nedenini ekonomiye bağlıyorum. Sıfır araçlar pahalı olduğu için vatandaşlar şu gördüğünüz teneke araçlara akın ediyor. Şanlıurfa'da en çok Broadway ve Toros araçları tercih ediliyor bunun nedeni de ekonomiden kaynaklanıyor. Bu araçları otobana çıkarın yüz hızında bu arabaya vurun araba ortadan ikiye ayrılır o derece kötü arabalar fakat vatandaşın parası anca buna yetebiliyor. Başka ülkelerde bizim burada kullanılan araçlar hurdaya veriliyor fakat bizim Urfa'da hurda olan araçlar kullanılıyor, ben adamların cebinden çıkan paraya üzülüyorum hurda araca sürekli masraf yapıyorlar. Arkadaş zaten araba hurda neyin masrafını yapıyorsun. Şöyle söyleyeyim hurdaya gitmesi gereken araçlarla bu kez biz uğraşıyoruz. Hem araç sahiplerine yazık hem de bizlere yazık” şeklinde konuştu. 

“URFA’DA SULAMA VE AĞAÇLANDIRMA YAPILSAYDI BU KADAR SICAKLIK OLMAZDI”

Şanlıurfa’da ilk defa böyle sıcakların hâkim olduğunu belirten Çiftel, “Urfa'nın sıcakları zaten aldı başını gidiyor insan dışarıda dayanamıyor. Araba bir de sürekli çalışıyor halde ise tabi ki motoru da iner kapakları da yanar her şey olur. Ben Şanlıurfa'da doğup büyüdüm hayatımda bu kadar sıcak bir zaman dilimi görmedim. Bugün Şanlıurfa'da da sulamalar fazla olsaydı belki de bu kadar sıcak olmazdı ya da ağaçlandırma fazla olsaydı ben sanmıyorum ki bu gibi sorunlarla karşılaşırdık. Urfa'da sürücüler bizlere daha çok klima şikâyeti üzerinde geliyorlar. Tabi arabalarda düşük model olunca her zaman sıkıntılar oluyor. Düşük model araçlarda yüksek model araçların performansını beklerseniz olacağı budur” diyerek sürücülere uyarılarda bulundu.

sıcak hava dalgası Şanlıurfa oto tamirciler sıcak havalar