Sıcaklar en çok Urfalı fırıncıları etkiledi

TAKİP ET

Şanlıurfa'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi en çok Urfalı fırıncıları etkiliyor. Sıcaklığın 45 dereceyi geçtiği kentte vatandaşlara hizmet eden fırıncılar vatandaşlardan anlayış bekliyor.

Son günlerde ülkeyi etkisi altına alan sıcaklar, en çok ateşin önünde duran esnafları etkiliyor. Saatlerce ateşin karşısında sıcak ekmek ve pide yetiştiren fırın ustaları, ayakta döner kesen ustalar kavurucu sıcaklara rağmen işlerini aşkla sürdürüyor.

Şanlıurfa’da son iki haftandan beri uzmanlar adını cehennemin mitolojik muhafızlarından Cerberus'tan alan sıcak hava dalgası için ardı ardına uyarılarda bulunuyor. Sıcak havaların arttığı Şanlıurfa’da fırın esnafları ne yapacaklarını şaşırdı.

Özellikle yaza aylarında diğer meslek gruplarına göre kavurucu sıcaklara daha çok maruz kalan ancak geçimlerini sağlamak için "kavrulsalar da çalışmak zorunda olan" fırıncılar ve ocak başında çalışanlar zor günler yaşıyor.

Hava sıcaklarının 45 dereceyi geçtiği Şanlıurfa’da işlerini aşkla yürüten fırıncılar, müşterilerden empati yapmalarını isteyerek daha anlayışlı olmaya davet etti.

Şanlıurfa’da son günlerde etkili olan bunaltıcı sıcaklar günlük yaşamı oldukça zorlaştırıyor. Hava sıcaklığının gün içinde 45 dereceyi aşması, bazı meslek grupları için çekilmez bir hal alıyor. Bu meslek gruplarının başında fırıncılar, dönerciler ve tava ciğer ustaları geliyor. Kimisi kızgın ciğer tavasının başında, kimisi döner keserken, kimisi ise ekmek fırınının başında ter döküyor. Ustalar bir yandan işini yaparken, bir yandan ise kendi yöntemleriyle serinlemeye çalışıyor.

Ateşin başında çalışan ustalar serinlemek için bol su tüketirken, kimi zaman ise şişelerine doldurdukları buzlu ve soğuk suyu boynunda ve alnında gezdirerek ferahlamaya çalışıyor.

“CEHENNEM GİBİ YERDE ÇALIŞIYORUZ”

Ekmek fırınlarına buz yetiştiremediklerini kaydeden esnaflar, “Hamurlarımız burada yumuşuyor, yerlerimiz çok dar en azından yerlerimiz geniş olsa bir klima yâda vantilatör takacağız. Cehennem gibi yerde çalışıyoruz. Dışarıda çalışsak en azından hava alırız” dediler.

“VATANDAŞLARDAN HASASSİYET BEKLİYORUZ”

Vatandaşlardan hassasiyet beklediklerini kaydeden fırıncılar sözlerine şunları da ekledi, “Vatandaşlarımız azıcık yemekleri büyük tavaya koyarak bize getiriyor, ateş vurunca yemek yanıyor bu kez bize bir ton hakaret ediyorlar. Sıcaklar yetmezmiş gibi birde vatandaşın patlıcan, biberinin hesabını yapıyoruz. Lütfen duyarlı olsunlar” diyerek seslendi.

“BİR MÜŞTERİNİN BİBERİ YA DA PATLICANI KAYBOLDU MU BİZLERE BİR TON LAF EDİYOR”

Uzun yıllardır fırında çalıştığını söyleyen Ramazan Tahta, "Bu sene gelmiş geçmiş bütün sıcaklardan çok daha kötü, bu sene gerçekten aşırı sıcaklar var ve bu sıcaklar biz fırıncıları daha çok etkiliyor. Şanlıurfa'da fırıncı olarak vatandaşların biber patlıcanı ile uğraşıyoruz. Bir müşterinin biberi ya da patlıcanı kayboldu mu bizlere bir ton laf ediyor. Tepsisinde en ufak bir yanık oldu mu onların bu kez tıribini çekiyoruz. Biberi ya da patlıcanı kaybolan vatandaşa gidip alalım sizin yerinize tekrardan yapalım diyoruz bu kez onu da kabul etmiyorlar” diyerek sitem etti. 

“URFA’DA KİMSE EVDE YEMEK YAPMIYOR HEPSİ FIRINLARA GÖNDERİYOR”

Şanlıurfa’da vatandaşların çoğu yemeği evde yapmak yerine direk fırınlara yollamasından sitem eden fırın esnafı Tahta sözlerini şöyle sürdürdü, “Urfa'da zaten çoğu insan evde yemek yapmıyor yemeklerini olduğu gibi fırına getiriyor. Yazın komple patlıcan biber yapıyoruz kışın ise daha ağır yağlı yemekleri pişiriyoruz.  Müşteriler buraya geliyor nasıl bir yerde çalıştığımızı görüyor, ne zorluklar çektiğimizi görüyorlar fakat bir türlü bizlere anlayış göstermiyorlar. Oysaki ne çektiğimizi görüyorlar bildikleri halde bir türlü bize yardımcı olmuyorlar

Şanlıurfa hava sıcaklıkları mevsim normalleri