Siverek peyniri artık kilo ile satılıyor!

TAKİP ET

Doğal köy peyniri ile bilinen Siverek'te örgülü, lavaş ve yaprak peynir en çok tercih edilen peynirler arasında yer alıyor. Kış hazırlıkları yapan vatandaşlar, teneke ve bidonla eskiden peynir alıyordu. Ancak son bir yılda 2-3 katın çıkan fiyatlar nedeniyle vatandaş 2-3 kilo ancak alabiliyor.

Geçtiğimiz yıla kadar Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bidonlarla satılan peynir, bu yıl maliyetlerin yüksek olmasından dolayı vatandaşların artık kilolarla kışlık peyniri alıyor. Yem fiyatlarının çok yükselmesi nedeniyle süt, yoğurt ve peynir adeta ateş pahası oldu. İlçenin temel geçim kaynağı olan kışlık peynir bu sene istenilen düzeyde satışları olmuyor.

TENEKE YERİNE KİLO İLE ALIYORLAR

Vatandaşların eskisi gibi peynir alamadığına dikkat çeken Mehmet Sekman, vatandaş teneke yerine kiloyla peynir aldığını ifade ederek şunları söyledi: “Peynir çeşitleri bizde örgülü, lavaş ve yaprak var. Koyun inek karışık olanlar var. Fiyatları şu anda 100 TL her yere satıyoruz. Sipariş veren herkese satıyoruz. Fiyatlar aşırı yüksek, geçen yıla oranla 2 buçuk katına yaklaşıyor. Vatandaş genellikle alamıyor. vatandaş büyük18 kiloluk teneke alacağına 2 kilo 3 kilo alıyor  artık” dedi.

VATANDAŞTA BİZDE BU KONUDA MAĞDURUZ

Yem fiyatlarından dolayı fiyatların geçen seneye oranla arttığını kaydeden Selçuk Kızıltaş ise, “Siverek’in 2 çeşit peyniri var. Biri kare biride örgülü olmak üzere 2 çeşit peynir üretilmektedir. Birde böreklerde, tatlılarda kullanılan taze çiğ diye tabir ettiğimiz taze peynirimiz var.  Fiyatlar yem fiyatlarına bağlı olarak gecen senelere nazaran pahalı gerçekten. Vatandaşta bizde bu konuda mağduruz. Vatandaş bizi suçluyor, bize getiren arkadaşlarımız yem fiyatlarını, küspe fiyatlarının fazla olduğundan onlarda mecburen bize fazla veriyor.  Diğer senelere nazaran fiyatlar çok yüksek.  

Siverek peyniri genelde taze peynir, sabahları gelir peynir pazarına, tuzsuz çiğ peynir diye o peynirimiz sabahları Adana, Mersin, Ankara diğer illere gider. Yani çevre illere genelde Şanlıurfa’daki arkadaşlar sabah gelip, peynir yoğurt toplayıp Urfa’da Karaköprü’de satışa sunuyorlar. Vatandaşlar geçen yıllara nazaran alamıyorlar. Alım gücü çok düşük, genelde biz dışarı gönderiyoruz. Dışarıdaki müşterilerimize gönderiyoruz. İç piyasa durumu vatandaşımız peynirin kilosu 100 lira, taze peynirin kilosu olmuş 50 lira, yani asgari ücretle geçinen nüfus kalabalık olan bir aile için gerçekten zor” diyerek sözlerine son verdi.

peynir Siverek peyniri Şanlıurfa