Siverekliler il olmak için tek yürek oldu!

TAKİP ET

1926'da çıkarılan bir yasa ile ilçeye çevrilen Siverek, vatandaşların yıllarca uğraş vermesine rağmen bir türlü il olma hakkını alamadı. Seçimlere az bir süre kala çoğu siyasetçi tarafından il olma sözü verilen Siverekliler il olma umudunu hiç kaybetmediler. Cumhuriyetin 100'ncü yılında 100 ilçe projesi sözünü duyuran Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sözü Sivereklileri tekrardan umutlandırdı.

Milli mücadelede ve Urfa'nın kurtuluşunda çok büyük kahramanlıklar gösteren Siverek, 1923'te vilayet merkezi yapıldı fakat bu serüven uzun sürmedi. Siverek 1926’da tekrardan ilçeye çevrildi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde Siverek, Diyarbakır Vilayeti‘ne bağlı bir kaza iken Şanlıurfa ise Halep Vilayeti ‘ne bağlı bir sancaktı. Siverek, 1923 yılında Viranşehir ve Çermik'in bağlanmasıyla il oldu. Ancak, 26 Mayıs 1926 tarihinde tekrar ilçeye dönüştürüldü. Tekrardan ilçeye dönüştürülen Siverek’in neden ilçeye çevrildiğini bilmeyen Siverekliler il olma hakkından vazgeçmeyerek 97 yıllık mücadele ile il olma hakkını almak için uğraş veriyor.

Siverek’i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği çatısı altında birleşen Dernek ve Oda başkanları önce 100’üncü yılda 100 ilçe projesi kapsamında, 112 bin 300 imza toplayarak Milliyetçi Hareket Partisi Siverek ilçe Başkanı Mustafa Fettahlı ile birlikte Ankara’da temaslarda bulunarak il olma sözünü almak için faaliyetlere başladı.

Siverek’in il olması konusunda çalışmalarına devam eden Dernek ve Oda Başkanları yeni bir hak değil, hakkımız olanı istiyoruz diyerek “Siverek il olsun plakası 82 olsun” dediler.

“SAYIN BAHÇELİ’NİN VERDİĞİ SÖZ BİZİM İÇİN DİĞER SÖZLERDEN ÇOK FARKLI OLDU”

Siverek’in il olma konusunda Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin verdiği sözlerin şu ana kadar kendilerine verilen sözlerden farklı olduğunun altını çizen Siverek İl Yapma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Ayhan Ekinci, "Bana göre bu sözü diğer sözlerden ayıran, Sayın Devlet Bahçeli'nin hem grup toplantısında hem de genel başkan yardımcısının bizlere söylemiş olduğu sözlerden dolayı bu sözü diğer verilen sözlerden ayrı tutuyoruz. Bizler 100. yılda yüz bin imza toplayarak Siverek’in ilk yapılabilme projesini duyduktan sonra 100.000 imza toplamaya başladık. Topladığımız imzalar 112 bin 300 imzaydı. Tabii bu durum bizi çok mutlu etti. Bizler bu imzaları topladıktan sonra milliyetçi hareket Partisi Siverek ilçe başkanı Mustafa fettahlı ile birlikte Ankara'ya gittik. Biz oraya gittiğimizde Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan yardımcısı bizlere bir söz verdi ve biz o sözlerin yetersiz olduğunu söyledik. Siverek'e döndüğümüzde Sivereklilere elle tutulabilecek bir cevap götürmek istiyorduk.  Orada bize verilen sözler “Eğer bu ilçelerden biri il olacaksa ilk başta Siverek olacak” sözünü duyduk. Genel Başkan yardımcısı bizzat bizlere söyledi. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan yardımcısının atmış olduğu tweet bizim için bir kaynak oldu. Zaten seçimler biter bitmez sayın Devlet Bahçeli'nin hem grup toplantısında dile getirdiği için hem de verilen bu sözlerden dolayı Siverek’in il olma sözünü almış olduk ve bu durum bizleri çok mutlu etti” dedi.

“BİZLERE ÇOK SÖZ VERİLDİ FAKAT YERİNE GETİRİLMEDİ”

Siverek’in il yapılması konusunda yıllardan beridir mücadele verdiğini belirten Siverek İl Yapma ve Kalkındırma Derneği fahri Başkanı Koçali Aymaz "Ben verilen bu söze inanıyor ve güveniyorum. Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerçekten tam bir devlet adamı olduğunu düşünüyorum.  Bu Kişiler eğer bir şey yapacağız derlerse yaparlar.  100. yıl 100 il projesi ile Siverek’in tekrardan il olacağını düşünüyoruz. Bugüne kadar bizlere 45 tane söz verildi fakat bu sözlerden hiçbiri tutulmadı. 1946 yılında bizlere 36 söz verilmişti ve 13'üne dava açmıştık. Bunlardan iki lider vefat etmişti 13 tanesine ise dava açtık. A’dan tutun Z'ye kadar gelen giden tüm siyasetçiler bizlere Siverek’in il olma sözünü verdiler fakat hiçbiri yerine getirmedi. Numan kurtulmuş Genel Parti Başkanı iken bile sözler vermişti, eski İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu bile bizlere Demokrat Parti İlçe Başkanı iken Siverek’in il olması için bize söz vermişti. Belki diğer ilçeler yeni bir halk talebinde bulunuyor fakat bizler yeni bir hak talebinde değil, hakkımız olan il olma hakkını istiyoruz” şeklinde konuştu.

“KÜLTÜR BAKANLIĞI’NIN UTANMASI LAZIM, ŞAHSEN SİVEREK’İN BU KADAR YOKLUK İÇİNDE OLMASINDAN BEN UTANIYORUM”

Daha sonra sözlerini şu şekilde sürdüren Aymaz, “Yaklaşık olarak 270.000 nüfusumuz var, 85.000 öğrencimiz var bizim bir kütüphanemiz bile yok. İl olsaydık kütüphanemiz olmaz mıydı? Burada bir tane kütüphane var 85 bin tane öğrencimiz varken bu kütüphaneye sadece 50 öğrenci alabiliyor. Kültür Bakanlığı’nın Utanması lazım, şahsen Siverek’in bu kadar yokluk içinde olmasından utanıyorum. Modern bir bina yapılmış hala açılmamış, Kültür Bakanlığı’na devredilmiş protokol yapılmış Kültür Bakanlığı modern binayı açmıyor” diyerek sitem etti.

“SİVEREK’İN İL OLMASI BÜYÜKŞEHİR’İN YÜKÜNÜ HAFİFLETECEKTİR”

Siverek’in il olma umuduyla yandıklarını ve bu yolda oda Başkanı olarak yer aldığını belirten Siverek Mimarlar Odası Başkanı Cumali Bayram, "Bizler STK, Dernekler ve bireysel olarak Siverek’in il olabilmesi için mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Belediyelerin yaptığı hizmetlerin gerek kırsal gerek merkezde yapılan hizmetlerin yetersiz olması Siverek’in il olmasını beraberinde doğurmuştur. Yaklaşık olarak 300.000 nüfusu olan Siverek’in il olması hem Büyükşehir Belediyesi’nin yükünü hafifletecek hem de insanlarımız için daha iyi olacak. Siverek'in il olmaması hem Büyükşehir’e bir yük hem de kırsaldaki hizmet eksikliğinden dolayı vatandaşların mağduriyeti için Siverek’in artık il olması gerekiyor ve vatandaşlarımız il olmanın avantajlarından faydalanılması gerekiyor. Ben de Sivereklilere verilen bu sözün farklı olduğunu düşünüyorum. 20 yıldır ilk defa Siverek’in il olma sözünü komisyonlarla dile getirildiğini gördüm. Sayın Devlet Bahçeli'nin de bunu toplantıda dile getirmesi, bence bu sözün daha farklı olacağının göstergesidir” şeklinde konuştu.

“HER ÇALDIĞIMIZ KAPI NE ZAMAN İL OLACAĞIMIZI SORUYOR”

Kadın Sanat Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Fadime Güler, "Bizler Siverek'te kadının sesiyiz. Siverek'in il olmasını en çok isteyenlerden bir kesim de kadınlardır. Her kapıyı çaldığımızda, her karşılaştığımız insan bize neden il olmadığımızı soruyor ve bu sorularla karşı karşıya kalıyoruz. Sizin de bildiğiniz gibi yıllardan beridir Siverek'te bu mücadele veriliyor. Elimizden alındığı günden beri mücadelemiz hiç dinmedi ve hep devam etti. Sayın Devlet Bahçeli'nin söylemiş olduğu sözden sonra tekrardan yeni bir umudumuz doğdu” ifadelerine yer verdi.

“EĞER İLK BİR İLÇE, İL OLACAKSA ODA SİVEREK’TİR SÖZÜNÜ ALDIK”

Siverek Madeni Eşya Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hacı İnan, "Yıllardan beridir sizin de bildiğiniz gibi SİVİL-DER’in vermiş olduğu mücadele bugüne kadar hiçbir ilçede yapılmadı. Geçmiş dönemlerde Siverek'e gelip bizlere il olma sözü veren bütün başkanları bakanları mahkemeye verdik. O günden bugüne kadar Siverek'e çok sözler verildi. Biz o sözleri anlatmaya kalkarsak sabaha kadar konuşmamız gerekiyor. Siverekliler sadece kendi hakkının peşindeler. Biz kimseden herhangi bir hak talep etmiyoruz biz kendi hakkımız olan il olma hakkımızı geri istiyoruz.  Siverek’in ve diğer ilçelerin il olması inanın ki mevcut hükümetin de işine gelecektir. Cumhuriyetimizin 100 yılında 100 il ile girmek bana göre çok büyük bir şeydir. Ankara'daki temaslarımızda şöyle bir söz aldık "eğer bir ilçe il olacaksa o ilçe de Siverek’tir” denildi. Bizler Siverek’in il olmasını asla ama asla siyasete alet etmedik belki dışarıdan öyle gözüküyor fakat bizim öyle bir amacımız yok. Bugün Siverek’in il olabilmesi için kim elini taşın altına koyuyorsa bizim yanımızda onun yeri çok farklı olur. Burada sadece SİVİL-DER yok Siverek’teki çoğu odamızla birlikte bu il olma sevincine ortak olmak istiyoruz. Bizler eğer partileri veya şahısları ziyaret ediyorsak bu sadece Siverek’i il yapma çabamız içindir” dedi. 

“EĞER SİVEREK İL OLACAK VE GENÇLERİMİZ KURTULACAKSA VARSIN BEN FEDA OLAYIM”

Sözlerine şu şekilde devam eden Başkan İnan, “Eğer Siverek il olacaksa, bizim gençliğimiz kurtulacaksa eğer ilk bir insan feda edilecekse ben o insan olmaya razıyım, yeter ki Siverek ile olsun. Siverek'in il olma mücadelesini dedelerimiz çekti babalarımız çekti bizler çektik gelecek neslimiz çekmesin diye mücadelemizi veriyoruz. Eğitim deseniz son sıradayız, sağlıkta deseniz son sıradayız, hastalarımız bir randevu alabilmek için Diyarbakır'a Urfa'ya gidiyor, o da randevu alamıyoruz. En basitinden söyleyeyim bir kalp krizi için buradan Diyarbakır'a veya Urfa'ya gidiyoruz. Hastalarımız vefat edince orada bize diyor ki “5 dakika önce gelseydiniz kurtulabilirdi” biz Siverek'ten ne Diyarbakır'a ne de Urfa'ya 5 dakikada yetişemeyiz. Fakat Siverek il olsa hem sağlığımız gelişir hem eğitimimiz gelişir ve her konuda eksiklerimiz giderilir” sözlerine yer verdi.

“YENİ BİR HAK TALEBİ DEĞİL, HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ”

Fırat Gezginler Kulübü Başkanı aynı zamanda SİVİL-DER Başkan Yardımcısı Ferit Akçalı, "Daha önce de Siverek’in il olabilmesi için temaslarda bulunmuştuk bu netice ile birlikte Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan yardımcısı Yaşar Yıldırım Bey bizlere Siverek’in il olacağını söyledi. Onun yanında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de sözlerine baktığımızda 100.’ncü yılda 100 il projesi olduğunu öğrendik. Siverek yeni il olmayı isteyen bir yer değil, Siverek’in zaten bir il hakkı vardı bizler o hakkın tekrar iadesi konusunda çalışmalarımız olduğunu da beyan ettik. İnşallah yıllardan beridir beklediğimiz 82 plaka bizlere nasip olur” dedi.

İHH Siverek sorumlusu Ramazan Baylan, "Yıllardan beridir bizlere sözler verildi fakat bu sözler yerine getirilmedi ama bu kez verilen sözün diğer sözlerden farklı olduğunu düşünüyorum. Biz kimseden yeni bir hak talep etmiyoruz 100 yıllık olan il olma hakkımızı geri istiyoruz. Siverek'in il olması eğer gerçekleşirse gerçekten çok mutlu olacağız ve gerçekten adaletin yerine ulaştığına inanacağız.  Siverek'e böyle dönüp baktığımızda il potansiyelini taşıyan bir ilçe fakat şu ana kadar neden il olmadı onu da bilemiyoruz biz mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bütün çevre illere 90 kilometre uzaklıkta olan ve hemen hemen illerin kalbi konumunda olan Siverek'e il olma hakkını geri istiyoruz. Şu ana kadar Sivereklileri oyaladılar Siverek’i il yapacağız dediler fakat hiçbir şekilde il mücadelesi girişiminde bulunmadılar ama bundan sonra inşallah il olacağını düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Siverek Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli İHH Siverek sorumlusu Ramazan Baylan