Spotçu pazarında durgunluk devam ediyor

TAKİP ET

Dolar ve enflasyondaki dalgalanmalar her sektörü olumsuz yönde etkilediği gibi beyaz eşya ve mobilyacıları da etkiledi. Bu yıl spotçu pazarında istenilen oranda haraketlilik olmadığını söyleyen esnaflar bu duruma sitem etti.

Şanlıurfa’da herkesin uğrak noktası olan spotçu pazarında bu yıl satışlarda önceki yıllara göre azalma oldu. Öğrenci, memur, asker, sağlık çalışanları ve yerli halkın her türlü alışverişlerini yaptıkları pazar, bu yıl dolar, altın ve enflasyonda ki yükselmeleri ve deprem, sel felaketinin neden olduğu yıkımlar hem müşteri kaybına hem de satışların düşmesine neden oldu.

Urfa değişim mikrofonlarına konuşan spotçu pazarı esnafları, okulların açılmasına az bir süre kalması ve memurların Şanlıurfa’ya gelmesi ile satışlarda bekledikleri artışların olmamasından dolayı yaşadıkları hüsranlarını dile getirdi. Ayrıca esnaflar eşyalı evlerin artış göstermesi satışlarını olumsuz etkilediklerini söyledi.

 

VATANDAŞLARDA ALIM GÜCÜ OLMADIĞI İÇİN İKİNCİ ELLERİ YÖNELİYORLAR

Fiyatların yüksek olması vatandaşların alım gücünü düşürdüğünü bu nedenle müşterilerin ikinci el ürünlere yöneldiklerini, çok fazla zor da kalmadıkça sıfır ürün almadıklarını dile getiren Spotçu pazarı esnafı İbrahim Ermiş “Önceki senelere göre şu an spotçular pazarında hareketlilik az çünkü fiyatlar yüksek ve bu da insanların alım gücünü düşürdü. Önceki yıllarda milletin alım gücü daha fazlaydı. Vatandaşlarda alım gücü olmadığı için ikinci elleri yöneliyorlar. Bazen daha da kötü malları yönelebiliyorlar. Eskiden satışlarımız daha fazlaydı bu yıl yarı yarıya kadar düştü.

MÜŞTERİLER ÇOK ZORDA KALMADIĞI SÜRECE YENİ ÜRÜN ALMIYORLAR

Her ayın başında mutlaka yüzde 1, yüzde 7, yüzde 9 oranında fiyat yükselmesi oluyor. Bazen bu artışlar %15'e kadar çıkıyor. Fiyat artışları da milletin alım gücünü yansıyor. Millet sıfır ürün almak yerine elindeki ürünleri tamir etmeye çalışıyorlar. Müşteriler çok zorda kalmadığı sürece yeni ürün almıyorlar. Eşyalı evlerin çıkması ile beraber memurlar, öğrenciler ve yerli halk eşyalı evlere yöneldi. Bu da bizim satışımızı olumsuz yönde etkiledi” dedi.

 FİYATLAR EŞYALARIN KULLANIM VE TEMİZLİĞİNE GÖRE DEĞİŞEBİLİYOR

Dolar ve Enflasyondaki dalgalanmalar ürünlerin fiyatlarında sürekli yükselmelere neden olduğunu ve ikinci el eşyaların fiyatları kullanım şekline göre değiştiğini söyleyen İbrahim Ermiş “En düşük sıfır dolaplar burada 11 bin TL'den başlıyor. Geçen yıl ise bu fiyatlar 7 bin TL’den başlıyordu. Son 2 yıldır enflasyona ve dolardaki artışlar her sektörü etkilediği gibi bizi de etkiledi. Bu da fiyatların yüzde 100 artış olmasına neden oldu. Şu anda 6.000'den aşağı sıfır çamaşır makinesi yok. İkinci el çamaşır makinesi ise 3000 liradan başlıyor. Buzdolabı ise 4 bin 5 bin liradan başlıyor. Fiyatlar eşyaların kullanım ve temizliğine göre değişebiliyor” diye konuştu.

DEPREM VE SEL SATIŞLARI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Deprem ve selin mobilya satışlarını olumsuz yönde etkilediğini, fiyatların sezon başına göre daha fazla olduğunu aktaran Ermiş “Deprem ve sel satışlarımızı olumsuz yönde etkiledi. Depremde klimaların hepsi Hatay, Adıyaman, Malatya Kahramanmaraş’a gönderildi. Bunun dışında yazın çok fazla sıcakların yüksek olmasından dolayı klima satışlarını bayağı etkiledi. Sezon başına 13.000 liraya verdiğimiz klimayı şu an 20.000 lira veriyoruz. Tabii markaya göre fiyatlar 19.000'den 25 bine kadar çıkabiliyor” açıklamasında bulundu.

İbrahim ermiş sözlerini vatandaşlara çağrıda bulunarak şunları ifade etti.

“Vatandaşları, memurları, öğrencileri bekleriz. Biz Spotta bulunan esnaflar olarak elimizden geldikçe fiyat konusunda ve hizmette onlara yardımcı olmaya çalışırız.”

MAĞAZADA ALDIKLARI ÜRÜNLERLE AYNI ÜRÜNLERDİR

Yaklaşık olarak 15 yıldır esnaflık yaptığını ve insanların en uygun fiyatta ürün alabilecekleri yer spot pazarında olduğunu söyleyen İbrahim Demir “Şu anda piyasaya göre en uygun fiyata spot pazarında. Vatandaşlar çeyiz ya da diğer alışverişlerini burada yaptıkları zaman onların yararına olur çünkü elimizden geldikçe müşterilerimize yardımcı oluyoruz. Mağazada aldıkları ürünlerle aynı ürünlerdir. İnsanlar spot pazarını ikinci el ürün olarak biliyorlar ama ikinci el değil, bizdeki ürünler hepsi sıfırdır” dedi.

Nakit alışveriş yaptıkları için mağazalara göre daha uygun fiyata satışlarının olduğunu açıklayan Demir şunları söyledi:

“Mağazalar vadeli aldıkları için ve kiraları daha yüksek olmasından dolayı fiyatlar onlarda daha yüksek. Ama biz beyaz eşya ve koltuk takımlarımızı nakit aldığımız için fiyatlarımız onlara göre daha uygun. En düşük fiyatlar 12 bin liradan başlıyor. Mağazada ise 16 ,17 bin lira da başlıyor. Bunun sebebi ise bizim nakit alıp nakit için fiyat farkları oluyor. Urfa’da yaşayan vatandaşlar ya da şehir dışından gelenler olsun burada alışveriş yaptıkları zaman bunu anlayabiliyorlar.”

SPOT PAZARINA UĞRAMADAN HERHANGİ BİR ÜRÜN ALMASINLAR

Şehir dışından gelen öğrenci ve memurlar sayesinde spot pazarında hareketlilik meydana geldiğini ve ürünlerinin mağazadaki ürünlerle aynı olduğuna değinen İbrahim Demir“Öğrenci, memur, sağlık ve asker atamaları olduğu zaman biz de hareketlilik meydana geliyor. Çünkü buraya geldikleri zaman daha uyguna ürün alıyorlar. Gelen memurlar, öğretmenler, askerler ve sağlık çalışanları olsun spot pazarına uğramadan herhangi bir ürün almasınlar. Çünkü ürünlerimiz mağazadaki ürünlerden hiçbir farkı yok ve daha uygun fiyata alacaklar” açıklamasında bulundu.

DEPREM VE SELDEN İNSANLARIN ALIM GÜCÜNÜ DÜŞÜRDÜ

Eşyalı evlerin çok tercih edilmesi, deprem ve sel satışları olumsuz etkilediğini vurgulayan Demir “1+1 evler ve eşyalı evler genel piyasayı etkiliyor. Sadece bizi değil beyaz eşyacı, mobilyacı hepsini olumsuz yönde etkiliyor. Ama yine de vatandaşlar bizden gelip alışveriş yapıyorlar. Deprem ve selden sonra insanların alım gücü düştü. Bir de dolardaki sürekli dalgalanma bizim buradaki fiyatları çok etkiliyor” diye ifade etti.

DIŞARIYA GÖRE FİYATLAR ÇOK UYGUN

Evlilik hazırlığında olan kişilerin kendilerine uğramasını gerektiğine değinen İbrahim Demir şunları söyledi:

“Evlilik hazırlığında olanların buraya gelip mobilya takımı ve beyaz eşya takımlarını alması gerekir. Çünkü dışarıya göre fiyatlar çok uygun. Mobilya takımlarımız 15 binden başlayıp 40 bine kadar çıkıyor. Mesela beyaz eşya ve mobilya takımlarını paket olarak 40 binden başlayıp 90 bine kadar çıkıyor. Ama bu fiyat dışarıda 130 bin üstünde olabilir.”

Spotçu pazarı Dolar enflasyon enflasyon