"Süpürge ve bulaşık makinası kalsın"

TAKİP ET

Pandemi süreci ve döviz kurlarında yaşanan hareketlilik, birçok ticari sektörde kalıcı izler bırakmaya devam ediyor. Beyaz eşya satıcısı Mustafa Aslan, insanların sadece acil ihtiyaç olarak gördüğü ürünleri satın aldığını söyledi.

Yılbaşından beri tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün ekonomik etkileri devam ediyor. Türkiye’de virüsün etkilerine döviz kurlarındaki hareketlilikte etkilenince birçok sektörde olumsuzluklar yaşanıyor. Her yıl sonbahar aylarında canlılık kazanan beyaz eşya sektörünü de bu yıl zor süreçten nasibini aldı. Konu ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Beyaz Eşya satıcısı Mustafa Aslan sektörün durumdan çok olumsuz etkilendiğini söyledi. 

 

Kredi kartlarına yükleniyorlar

Değişen kurla birlikte beyaz eşya satışları biraz durgunlaştığını ifade eden Mustafa Alsan ‘’Çeyiz alımları azaldı, fiyatlar fahiş şekilde arttı ve mal alımları sıkıntı olmaya başladı. Değişen dünya ile birlikte Türkiye ekonomisinde yaşanan sıkıntılardan herkes muzdarip, herkes şikayetçidir. Bizlerde kendi sektörümüzde özellikle beyaz eşya alım ve satım ticaretinde çok ciddi sıkıntılar çekmekteyiz. Tüketicinin alım gücü çok düştü, alımlarda çok ciddi sıkıntılar var. Bir ürünü satacağımız zaman, tüketici ile birebir muhatap olduğumuzda, tüketici kendi alacağı ürün üzerinde hesaplar yapıyor. Eğer üç parça alacaksa bir parça alıyor ve bunu aylara yayıyor, genelde kredi kartlarına yükleniyor‘’ dedi.

 

Yeni ürün almakta sıkıntı yaşıyoruz

Pandemi sürecine döviz kurlarındaki dalgalanmanın eklemesi ile ürün satışlarında olduğu kadar yeni ürün almakta da sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Aslan ‘’Kurdaki hareketlilik ürün alımlarımızda da sıkıntılara neden oldu, firmalardan mal alamıyoruz. Ürünlerin çoğu yurtdışından kur bazında geldiği için, toptancı firmalar tedarikçi firmalarla beraber sıkıntılar yaşamaya başladı. Bu sebeplerden dolayı mal alımı iyice zorlaştı’’ ifadelerini kullandı.

 

Çeyiz sezonu bekleneni vermedi

Her yıl düğün sezonun da hareketlilik yaşandığını dile getiren Mustafa Aslan ‘’Bölgemiz genelde tarım üzeri olduğu için bizim çeyiz sezonumuz dokuz ve on ikinci aylar arası oluyor. Bunlardan sonra mart nisan dönemini bekliyoruz. Özellikle bu aylarda çeyiz satışlarında yüzde yüz düştü. Ama bu aylar bizim satış aylarımızdı. Pandemi ve kur nedeniyle çeyiz alımları ertelendi, buda satışlarımız durdurdu’’ sözlerine ekledi.

 

’Süpürge ve bulaşık makinası kalsın !

Yaşanan zor süreçle birlikte insanların temel ihtiyaçlara yöneldiğini ifade eden Aslan ‘’İnsanlara çeyiz paketi olarak sunduğumuz ürünler var, bunlar 6-7 parçadır. Bunlara ek olarak küçük ev aletleri oluyor. Çoğu insan acil olan ihtiyaçları alıyor, çamaşır makinesi, buzdolabı veya televizyon alıyor, fırında olabiliyor. Adam bulaşık makinesini şu an almak istemiyor, maddi sıkıntı içerisinde olduğu için, gelir ve gider dengesini kuramadığı için almak istemiyor. Alım gücü düştüğü için iki üç parça mecbur eksik alıyor. Hatta bazen ‘süpürge kalsın, bulaşık makinesi kalsın’ diyen insanlar var’’ ifadelerini kullandı.



Abduselam Yavuz / Urfa Değişim