Suruç halkı su sorunlarından şikâyetçi!

TAKİP ET

2014 yılında Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi ile suya kavuşan Suruç'ta kısa sürede topraklardan bereket toplandı. Ancak aradan geçen bir iki yıldan sonra tahliye kanallarının yapılmaması nedeniyle bazı mahalleri su basmasıyla ağaçlar kurudu, mezarlar su altında kaldı. Yine ilçe halkı içme sularının arıtılmaması nedeniyle içilemediğini şikayet etti.

2014 yılına kadar kuraklık ile başı dertte olan Suruç, İpek yolunda taşlara yazdıkları yazılarda Suruç suya hasret başlıkları ile akıllarda kalmıştı. 2014 yılında Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi ile tarlalar suya kavuştu.

Bir yılda çiftçiler tarladan 2-3 ürün alarak gelirini katladı. Ancak ilçede vahşi sulama ve tahliye kanallarının olmaması nedeniyle tarlalar kısa sürede çoraklaşmaya başladı. Tarla içerisinde fazla biriken sular taban suyunun yükselmesine neden oldu.

İlçede tahliye kanallarının zamanında yapılmaması nedeniyle birçok ev ve mahalle su altında kaldı. Bazı yerler batak haline geldi. bazı yerlerde ise mezarlar su altında kaldı. Birçok ağaç ise kurudu. Devlet Su İşleri yakın zamanda tahliye kanalları için çalışma başlattı ancak birçok mahalle su altında kalmaktan kurtulamadı.

Urfa Değişim mikronlarına konuşan vatandaşlar, içme suyunun temiz olmadığını iddia ederek yetkililerin bu konuya bir çözüm getirmesini istedi. Aşırı sulama ve tahliye kanalı açma çalışmalarının hızlandırılmasını istediler. Uysal kırsal mahallesine yapılan tahliye kanalının yanış yapıldığını ifade eden mahalle sakinleri bu yüzden evleri su bastığını ifade ettiler.

Düzensiz sulama ve tahliye kanallarının yetersizliğinden dolayı çok sayıda mahalle ve tarım arazisi suya gömülürken vatandaşlardan buna defalarca dert yakındı.

“SURUÇ’TA HAYAT YOK!”

Suruç ilçesinin Ziyaret Mahallesinde ikamet eden Ömer Kürek, Tahliye kanalının olmamasından dolayı tarım arazilerin ve köylerin su altında kaldığını, köylerde oluşan göletlerin hastalık saçtığını, en kısa sürede devlet yetkililerin buna çözüm bulması gerektiğini vurguladı.

Kürek sözlerine şöyle devam etti: “Suruç’ta her tarafından su çıkıyor. Kanal yok tahliye kanalı yok. Ziyaret Köyü Suruç’un en kıymetli köyü ama köyün ortasında göller oluşmuş. O sular hepsi akıntı oluyor, Hep koku oluyor. Yani Suruç’ta hayat yok. Su gelmiş ama yine de iyi değil. Tamam, suyu getirdiniz kanal yapın, kanalizasyonu yapın ama öyle bir şey yok.

Şimdi bizim tarlaları pamuğu sulayamıyoruz. Bir buçuk Ay’a kadar sulamamız lazım fakat suyu kesmişler. Tarlanın içinde su çıkıyor tahliye kanal yok. Kanalizasyon yapılmamış. Yan anlayacağınız Suruç kendi kaderine terk edilmiş durumda” dedi.

“SU GELDİ FAKAT YİNE REZİLİK YAŞIYORUZ!”

Suruç ilçesinin içme suyundan birçok soruna çözüm bulmak için 25 bin imza topladığını söyleyen Halil Koçak, içme suyu gelmesine rağmen içilmediğini ve içildiği zaman hastanelere gitmek zorunda kaldıklarını iddia etti. Yetkililerin verdiği su arıtma tesisi sözünün en kısa sürede faaliyete geçmesini istedi.

Koçak, “içme suyunu ben başbakana söyledim. İçme suyu için 25 Bin imza topladım. Su geldi fakat arıtma olmadığı için içilmiyor. Birçok köy şu anda sular altında, bazı köyler şu anda tahliye kanalı olmadığı için göle dönmüş vaziyette. Buna kimse çözüm bulamıyor. Devletten hiç fayda göremiyoruz. Hiçbir sorunumuz çözüm bulunamıyor. 10 kişiden biri çürük çıktı mı orayı kaderine mi terk edeceğiz.

14 vekilimiz var neye yarar hiçbir şey yapamıyorlar. Daha Suruç’a arıtma tesisi yapamıyorlar.  14 vekil gelsin buradaki suyu içsinler içebiliyorlarsa bizde içeriz. Devlet bize baksın bizde onlara bakarız” şeklinde konuştu.

“BAZI KÖYLER SU ALTINDA BAZI KÖYLER SUYA HASRET!”

Sulama birliklerinden dert yakınan Müslüm Unutur da bazı köylerin su altında kalması ve bazı köylerin hala su sıkıntısı çektiğini vurguladı. Unutur, “Bu vahşi sulama suyu üzerinde durmaları gerekiyor. Çünkü herkese su gitmiyor. Tahliye kanalının bir an yapılması lazım, bazı köyler su altında bazı köylerde ise su yok. İnsanlar musluk suyu içemiyor. Arıtma tesisinin de kurulması gerekiyor. “dedi.

“SU ARITMA TESİSİ ŞART HAZIR SUYA PARA DAYANMIYOR!”

Halil Polat ise ilçede musluk suyun içilmediğini, içildiği zamanda hastalık saçtığını Suruç ilçesine en kısa sürede Su Arıtma Tesisinin kurulması gerektiğini söyledi. Polat sözlerini şöyle noktaladı: “Suruç’a su arıtma tesisinin kurulması gerekiyor. Pis suyu içiyoruz. Ben kendim dahil onlarca insan evine su arıtma cihazı almış evine. Bunu devletin yapması lazım. Bu koşullarda insanlar içme suyun da para verirlerse olmaz. Devletin en kısa sürede Suruç’a arıtma tesisinin kurulması lazım.”

 

Suruç Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi