Sürücü kursları zor günler geçiriyor!

TAKİP ET

Türkiye'de son bir yılda tavan yapan akaryakıt fiyatları sürücü kurslarına da vurdu. Yükselen enflasyon karşısında ne yapacaklarını bilmeyen sürücü kursları veryansın etti. Ehliyet sahibi olmak isteyen 18 yaşını doldurmuş vatandaşların ilk durağı olan sürücü kursları deyim yerindeyse sinek avlıyor. Türkiye geneli en ucuz ehliyet sahibi olunduğu Şanlıurfa'da sürücü kursları can çekişiyor.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde ehliyet almak isteyenlere eğitim veren Sevgi Sürücü Kursu sahibi Musa Turaman, gelirlerin giderleri karşılamadığını, eğitmen ücret, işçi ücreti, araçların bakım ücretinin artan maliyetlerinin yanı sıra mazot fiyatlarının da yüksek olmasından dolayı zor günler geçirdiklerini söyledi.

Turaman ehliyet eğitim sürecinde yaşadıkları zorlukları, dar olan direksiyon eğitimi sahasının genişlemesi gerektiğini ve daha iyi koşullarda eğitim vermek için uygun şartların oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Urfa Değişim konuşan Musa Turaman “ Sevgi Sürücü kursu olarak diğer sürücü kursları gibi birçok zorlukla boğuşuyoruz. En başta mazot fiyatlarının yüksek olması bizi ciddi şekilde etkiliyor. Günde 5 araba ile çalışıyoruz, yaktıkları mazotun hesabı gerçekten yok. Onun yanı sıra SGK primleri, çalışan eğitmenlerin maaşları gibi ödemeleri son zamlardan sonra yapmakta zorlanıyoruz. Devlet tarafından sürücü kurslarına yönelik fayda sağlanmıyor, aksine yaşanan zamlardan dolayı bazı zamanlarda altta kaldığımız bile oluyor. Araçların bakımı, araçların değişimi gibi etkenler hepsi maliyet gerektiriyor. Onları karşılamakta gerçekten zorlanıyoruz. Devlet tarafından ÖTV indirimi yapsaydı bir nebze olsa rahatlardık. Şu anda sürücü kurs ücreti 3500 TL bunun yanı sıra maliye ve kart parası. Yılbaşından önce ehliyet kazanma hakkı elde eden öğrencilerin ödeyeceği tutar 5000 TL civarında. Şu anda yeni kayıt olacak öğrenciler 3 ay sonra ehliyetlerini alabilecekler, yılbaşında yapılacak maliye zammından da etkilenecekler. Eskiye göre ehliyet almak zorlaştı. Çünkü gerçekten ekonomi durumları el vermiyor.” dedi.

YILBAŞINDAN SONRA ZAM YAPILACAK

Yılbaşından sonra ehliyet ücretlerine zam yapılacağını ve bununda maliyeden kaynaklandığını aktaran Musa Turaman “ Şimdi ile yılbaşından sonra ehliyet alacakları kişilerin arasında 2 bin TL fark olması bekleniyor.” ifadelerini kullandı.

EĞİTİM ALANLARI DAR

Şanlıurfa’da direksiyon eğitim alanlarının dar olmasından yakınan Turaman, “Direksiyon sınav alanımız gerçekten berbat durumda. Sınav alanlarımız çevre yolu olduğu için araçlar çok hızlı gidiyor ve ara ara kazalar da yaşanıyor. Biz gereken mercilere söylüyoruz herkes başından savar gibi başkasına yolluyor konuyu. Eğitim alanlarımıza büyük levhalar koyun diyoruz yapılmıyor, kasis yapın diyoruz yapmıyorlar, eğitim alanını başka yere taşıyalım diyoruz kimse ses etmiyor. Gerçekten hem öğrenciler hem de kurs sahipleri zorlanıyor. Diğer şehirlerin sınav alanları bizden kat ve kat iyi. Büyükşehir statüsünde olduğumuz halde sınav alanlarımızın böyle olması gerçekten can sıkıcı bir durum” diyerek sitem etti.

SINAV GÜZERGAHLARI YETERSİZ

Sürücü kursunda eğitmenlik yapan Mevlide Çan da sürücü kursların çektiği zorlukların yanında eğitmenlik yapanların çektiği sorunlara da değindi.

Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan Mevlide Çan, çektikleri zorlukları şu şekilde dile getirdi: “Hem eğitmen olarak hem sürücü kursu olarak, birçok soruna değinmek istiyorum. Şanlıurfa’da direksiyon sınavına giren öğrencilerin park alanı gerçekten yetersiz. Park alanının yetersiz olması öğrencilerin ehliyet almasını da engelleyen bir durum. Sivil araçların, eğitim yaptığımız sırada bize tolerans tanımaması gibi birçok sorunla karşı karşıyayız. Sınav güzergâhları gerçekten yetersiz.  Daha rahat alanlarda ehliyet adaylarını çalıştırabiliriz. Sivil araçların bize sağlamadığı toleranstan dolayı birkaç defa ölümle burun buruna kaldım. Onlardan bize biraz tolerans sağlamasını istiyoruz. Sonuç olarak onlarda bu süreçten geçtiler. Toplum olarak hayatın her yerinde duyarlı olduğumuz gibi trafikte de duyarlı olmamız gerektiğini düşünüyorum. Park alanları genişlenmesi için yetkililerin çalışma yapması gerektiğini düşünüyorum. Ya da park alanının başka bir yere taşınması, gerçekten diğer şehirlerde park alanı hem rahat hem de geniş.  Bir eğitmen olarak gıpta ile bakıyorum diğer şehirlere. Park alanlarımıza levhalar konulması, kasisler yapılması gerektiğini düşünüyorum. Şanlıurfa’da bazı ara sokaklarda olmayacak kasisler var, fakat bizim park alanlarımızda yok. Yetkililerin buna çözüm bulması gerektiğini düşünüyorum. İzmir’de park alanları dört dörtlük. Bizde nerdeyse duba bile yok. Böyle zor koşullarda öğrencilerin ehliyet alması için uğraş veriyoruz. Sınav günü, öğrencinin eğitmeninin oturması gerekirken Milli Eğitimin atadığı öğretmen arkadaşlar oturuyor. Ondan dolayı öğrencilerimiz ruhsal olarak geriliyor, heyecan yapıyor. Talebimiz sınavlarda öğrencinin eğitmeniyle birlikte oturması” dedi.

SÜRÜCÜLERİ DUYARLI OLMAYA DAVET ETTİ

Sürücü kursunda, ehliyet almak için eğitim alan Esra Dursak da, eğitim aldıkları zaman diğer sürücülerin kendilerine tolerans tanımadıklarını ve bu yüzden heyecan yaptıklarını aktardı.

Dursak sözlerine şöyle devam etti: “Sürücü kürsü öğrencisiyim. Şanlıurfa’da eğitim aldığımız zaman trafikte çok zorlanıyoruz. Zaten üzerimizde bir heyecan var, bide vatandaşların trafikte bize duyarlı davranmaması bizi gerçekten çok zorluyor.”

Mehmet Kırvar / Urfa Değişim

Türkiye Sürücü kursları şanlıurfa akaryakıt