Şutso Başkanı Urfa fıstığının tescillendiğini duyurdu

TAKİP ET

Ankara'da düzenlenen Şanlıurfa Tanıtım Günlerinde Urfa Değişim ve Söz Ajans standını ziyaret eden Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İ.Halil Peltek, Şanlıurfa Keten Köyneği Fıstığı'nın tescillendiği müjdesini verdi.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) tarafından 31.12.2020 başvurusu yapılan, Şanlıurfa/Urfa Keten Köyneği Fıstığı, tescil belgesini aldı. Yöresel ürünleriyle önde gelen illerden olan Şanlıurfa’da, Şanlıurfa/Urfa Keten Köyneği Fıstığı’nın da tescil belgesi almasıyla tescilli ürün sayısı 42’ye yükseldi.

Şanlıurfa Tanıtım Günlerinde gazetemize konuşan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İ.Halil Peltek, Şanlıurfa Keten Köyneği Fıstığı’nın tescillendiği müjdesini verdi.

Peltek, “Şanlıurfa fıstığının nihayetinde bütün ekiple ve siyasilerimizle birlikte bugün fıstığımızın tescilini aldık. Artık Antep Fıstığı değil, Şanlıurfa fıstığı olarak patentimizi aldık. Tescil belgemizi de aldık.” ifadelerini kullandı.

“ARTIK ANTEP FISTIĞI DEĞİL, ŞANLIURFA FISTIĞI”

“Şanlıurfa fıstığının tescilinin olmaması gerçekten kanayan bir yaraydı.” diyen Peltek, “Yıllardır gerek Şanlıurfa’da gerek Türkiye’de bizim öz varlığımız üretimimiz olan Şanlıurfa fıstığının nihayetinde bütün ekiple ve siyasilerimizle birlikte bugün fıstığımızın tescilini aldık. Artık Antep Fıstığı değil, Şanlıurfa fıstığı olarak patentimizi aldık. Tescil belgemizi de aldık. Şanlıurfa’da bunun lansmanı ile ilgili bütün değerlerimizle birlikte bir festival halinde bunun tanıtımını sizlerle birlikte yapacağız.

“ŞANLIURFA MARKASIYLA İHRAÇ YAPACAĞIZ”

Ümit ediyoruz ki Urfa fıstığının patentini aldıktan sonra ekonomik olarak değerleri Urfa’ya had safhada olacaktır. Artık biz kendi ürünümüzü ihraç ederken Şanlıurfa markasıyla yapacağız. Artık talepler çevre illerden değil Şanlıurfa’dan olacak. Bundan sonraki süreçlerde entegre tesisler yaparak gerek yatırımcılarımızla gerek organize sanayimizle birlikte Büyükşehir Belediyemiz, siyasilerimizin tamamıyla birlikte artık bu projeyi işleme tesislerimizi Şanlıurfa’da yapmaya başlayacağız.

“MİLYONLARCA AĞAÇ DİKİMİ YAPILDI”

Fıstık ekimiyle en fazla yapan Şanlıurfa, son zamanlarda milyonlarca ağaç dikimi yapıldı. Geleceğe ışık tutacak olan ekonomik değerleri kazandıracak olan değerlerimizi görmüş olacağız. Fıstık patenti bizde modern teknik ve sulama ile bakımlarını yapacağız. Fıstık seçimi yapacağız ne bulduysak ekmeyeceğiz. Daha sonra fıstıkla ilgili bilimsel bir çalıştay yapacağız. Hangi ürün dış piyasada değer kazanacak onunla ilgili çalışma yapacağız. Keten köyneği ile ilgili aşı ve çalışmalarımızı bu şekilde yapmamız lazım.”

TESCİL SAYISI FISTIKLA 42’YE YÜKSELDİ

Türkiye'nin kadim kentlerinden biri olan, sahip olduğu değerlerle de geniş bir kültür potansiyelini bünyesinde barındıran Şanlıurfa’nın, önemli bir değeri daha tescil aldı. Çiğköfte, sadeyağ, külünce, tırnaklı ekmek, ciğer kebabı ve daha birçok lezzetinin coğrafi işarete sahip olduğu Şanlıurfa’da Şanlıurfa/Urfa Keten Köyneği Fıstığı’nın tesciliyle birlikte coğrafi işaretli ürün sayısı da 42’ye yükseldi. Bu ürünlerin 28’i ŞUTSO’nun başvurusuyla tescil belgesi aldı. 

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim

Şanlıurfa Tanıtım Günleri Şanlıurfa Keten Köyneği Fıstığı