Takas alanı Kaşmer mi; Paşabağı mı olacak?

TAKİP ET

Şanlıurfa Çalışma Grubu, tarafından yıkımı gerçekleştirilen eski oto galericiler sitesi alanının konut yerine sosyal donatı alanına kazandırılmak için Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ile görüştü. 60 dönümlük alanın sosyal alana kazandırılması projesine yeşil ışık yakan Büyükşehir Belediyesi, söz konusu alan ile Kaşmer Dağı'nın bir bölümünü takas etmeyi düşünüyor. Ancak Şehir Plancıları Odası, takas alanının Paşabağı Mahallesi'ndeki 40 dönümlük alanın olmasını öneriyor.

Yaşanan yoğunluktan dolayı çileye dönüşen eski oto galericiler sitesinin yıkımı gerçekleştirilirken, bu kez Vakıflar Bölge Müdürlüğü bünyesinde bulunan bu alana ne yapılacağı merak konusu oldu. Vatandaşlar bu bölgenin rahat nefes alabilmesi ve yoğunluğun oluşmaması için yeşil alan ve sosyal donatı alanlarının yapılmasını isterken, Şanlıurfa Çalışma Grubu da sosyal alanlar için kurumlarla temasa geçti. Mevcut imara göre olması durumunda, vatandaşların sıkıntı yaşamasının kaçınılmaz olduğunu savunan Çalışma Grubu, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tasarrufunda bulunan alanın yeşil alana dönüştürülerek, vatandaşların kullanımına sunulması için ilgili kurumlara talepte bulundu.





Çalışma Grubu, söz konusu alanın Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetinde bulunan emlak stoklarının bir kısmıyla, alanın maliki olan Vakıflar Bölge Müdürlüğünün hakları zayi edilmemek kaydıyla takasının mümkün olabileceğini talep etti. Bu talep ise Vakıflar Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürlüğüne iletildi.

 

Büyükşehir Belediyesi takas için Kaşmer Dağı’nı düşünüyor

Eski oto galericiler sitesi alanında konut yapılması yerine yeşil alan oluşturulması projesine yeşil ışık yakan Büyükşehir Belediyesi, bu alana karşılık Vakıflar Bölge Müdürlüğüne Karaköprü ilçesinde bulunan Kaşmer olarak bilinen Aşık-Öğütçü alanının bir bölümünü vermeyi düşünüyor.

 



Şehir Plancıları Odası, Paşabağı Mahallesi’ndeki bölgeyi öneriyor

Büyükşehir Belediyesi Kaşmer imar bölgesinin bir bölümünü Vakıflar Bölge Müdürlüğüne vermesi durumunda diğer alanları da konut yapılmak üzere satışa çıkaracak. Bu bölgeden gelen gelirin ise Paşabağı Mahallesi’nde bulunan alanın kamulaştırılarak kentsel dönüşüm için harcanması bekleniyor.  Ancak Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Kaşmer yerine direkt olarak eski oto galericiler sitesi alanına 600 metre mesafede bulunan 40 dönümlük çöküntü alanının takas edilmesini öneriyor. Bu durumda ise önerilen 40 dönümlük alanda konutlaşma sağlanırsa hem kentsel bölgede hem kentsel dönüşüm sağlanacak, hem de kamulaştırmaya gerek duyulmayacak.

 



‘Burası Şanlıurfa için bir şans olduğunu düşünüyoruz’

Eski oto galericiler sitesinde yapılaşmaların olması durumunda oluşacak olan yoğunluğun vatandaşlara sıkıntı yaşatacağını belirten Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Mehmet Selim Açar, “Vakıflar Bölge Müdürlüğü mülkiyetinde olan eski oto galericiler sitesi alanına baktığımızda, 20 kat olan alanlar mevcuttur.





Bu alanların göbeğinde kalan 60 dönümlük bir alanın tek malikli bir şekilde karşımıza çıkması, bu şehir için düşündüğümüzde kent için bir şans olduğunu düşünüyoruz. Bunu bir lokasyon olarak düşündüğümüzde buradaki konutların çoğunun 6-7 katlı olduğunu ve bitişik nizamlı olduğunu görüyoruz. Diğer ticari alanlarında yüksek emsallere sahip olduğunu kat yüksekliklerinin yer yer 20’nin üzerine çıktığını da görebiliyoruz.





Yani ortalama buraya baktığımızda, 3 bucuk 4 civarı bir emsal söz konusuyken, böyle bir alanı böyle bir lokasyonda boşalması şehir için nefes alabileceği gelecek için sürdürülebilir bir durum ortaya koyar. Çünkü bu yol akslarıyla bu yapılaşmalar tamamlandığında şuanda TOKİ’nin yaptığı yapılaşmalar, önümüzde.Bunlara nasıl bir yol nasıl bir otopark sağlanacağı şehre nasıl bir siluet kazandıracağı ortadadır. Hal böyleyken bu alanda tekrar binaların 5 kat 6 kat yapılması bölgeyi içinden çıkılamaz bir keşmekeşe götürecektir. Biz bunu öngörüyoruz.” dedi.

 



‘Bir taşla 3 kuş vuralım’

Konutlaşma alanının Paşabağı Mahallesi’ndeki 40 dönümlük alanda yapılmasının daha uygun olacağını söyleyen Açar, “Bu yoğunluğun yaşanmaması için neler yapılması gerektiği üzerine düşündüğümüzde, alanın 600 metre yakınında bulunan Karayolları Şube Müdürlüğünün hemen karşısında 40 dönümlük bir çöküntü alanı mevcuttur. İki katlı yapılardan oluşan bu alanın, kentsel dönüşüme konu edilip yeşil alan ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tanzim edilmesi gerekmektedir. Buranın neden kentsel dönüşüme kazandırılması gerektiği üzerinde durursak, elimizde meşrulaştırılması gereken bir Kaşmer Dağı imar planı var. Kaşmer bölgesinin Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile takas edilmesi durumunda Kaşmer’deki kaynakları kentsel dönüşüm dışında hiçbir şeye kullanılamaz. Biz bunu hem kent için, hem kentsel dönüşüm için kullanalım, hem de böyle yoğun bir alanın nefes alabilmesi için sosyal donatı alanları olarak kente kazandıralım. Yani bir taşla 3 kuş vuralım. Büyükşehir Belediyesine önerimiz de bu şekilde oldu. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile de görüştüğümüzde Kaşmer’de anlaşma zemini oluşsa orada Vakıf Kent adıyla bir yerleşmenin yapılacağı belirtildi. Bu konuda zaten rayiç bedeller uzmanları tarafından belirlenir. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesinin masaya oturarak karşılıklı anlaşmaları bu kent için önem taşıyacak.” ifadelerini kullandı.



Murat Doğan / Özel Haber



takas alanı kaşmer mi; paşabağı mı olacak? Şanlıurfa Çalışma grubu yıkımı gerçekleştirilen eski oto galericiler sitesi büyükşehir belediye başkanı zeynel abidin beyazgül vakıflar bölge müdürlüğü burası Şanlıurfa için bir şans olduğunu düşünüyoruz yüksek e