"Tarih yeniden yazılıyor"

TAKİP ET

Tarih kokan şehir Şanlıurfa'da Karahantepe kazı bölgesinde; mikrofonumuza konuşan Bakan Ersoy 'Göbeklitepe'ye tek başına bakarsanız farklı sonuçlar elde edersiniz, Karahantepe'yle birlikte baktığınızda farklı sonuçlar elde edersiniz. En önemlisi bütüncül şekilde değerlendirilip o şekilde bilgi verilmeli ' dedi.

Karahantepe tarihe tanıklık ediyor, 12 bin seneye ait olduğu yerleşik alan gün yüzüne çıkıyor. Göbeklitepe’yle hemen hemen aynı olan ama beli başlı farklılıkları olan ve bunların en önemlisi Karahantepe’de hayvan figürleri yerine daha çok insan figürlerine rastlanmaktadır.  

Tarihin sıfır noktası olarak ve dünya mirası listesinde yer alan Göbeklitepe’den sonra, Yeni bir buluntu daha Karahantepe ortaya çıktı. Türkiye’yi ve tüm dünyayı yakından ilgilendiren Karahantepe Şanlıurfa için ikinci bir tarihi miras ve devamı gelecek olan12 tepe daha dünya tarihi mirasa yolunda ilerliyor.

37 NEOLİTİK ESER ORTAYA ÇIKARILDI
Neolitik çağa ait yapılar Şanlıurfa’da tarihe ışık tutmaya devam ediyor. Türkiye’nin yeni keşfi Karahantepe ile Şanlıurfa yeni bir tarihi keşfe ev sahipliği yaptı. 1997 yılında yüzey araştırması yapıldığı sırda fark edilen neolitik çağlara ait T harfi biçiminde 250 tane tespit edildi ve bölgede çalışmaların genişletilmesiyle 2019 da bölgede kazı çalışmaları start verdi. Yapılan çalışmalarla cilalı taş devri neolitik çağlara ait toplamda 37 neolitik eser ortaya çıkarıldı. 


“ŞU ANA KADAR KEŞFETİĞİMİZ 12 TEPE ÇALIŞMALARDA GÖSTERİYOR Kİ BUNLARIN SAYILARI DAHA FAZLA”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy kazı alanını incelemelerde bulunduktan sonra kazı başkanından bilgi aldı. Gazetemize değerlendirmeler de bulunan Bakan Ersoy, “Her şeyden önce Göbeklitepe tek değil, bölgede ilave tepeler var bildiğiniz üzere Taştepeler üzerine bir lansman toplantımız vardı. Taş tepeler aslında bölgenin çatı ismi oldu. Yüz kilometrelik bir hat üzerine Göbeklitepe, Taştepe, Karahantepe, Kurt tepe ve Söğüt tarlası gibi çok tepe var bunların 7’sinde kazı işlemleri başladı. 5 tanesine de çok kısa bir sürede başlayacağız. Şu ana kadar keşfettiğimiz kazı yapma kararı aldığımız 12 tepe var ama jeoder çalışmalarda gösteriyor ki bunların sayıları daha fazla ve artarak da kazılar devam edecek.


“GÖREVİMİZ DÜNYA MİRASINI DÜNYAYA TANITMAK VE ZİYARETİNE AÇMAK”
 Kazı noktalarının çevresinde çok fazla kazı noktası var, o yüzden hem ulusal hem uluslararası birçok üniversite ve arkeolojik kurum ve kuruluştan tanıtım yaptık ve onları da davet ettik. Bugünde farkındaysanız çok fazla uluslararası basında var. Uluslararası üniversite hocaları da burada. Dünya açısından çok önemli bir keşif ki çünkü dünya arkeolojisinin tarihe olan bakışını değiştiren sonuçlar doğuruyor. Göbeklitepe ve Karahantepe diye baktığınız zaman Göbeklitepe’yi tek başına değerlendirdiğiniz zaman farklı anlamlar çıkıyor, Karahantepe’yle değerlendirdiğin zaman daha farklı anlamlar çıkıyor asıl bütüncül şekilde değerlendirilip soruları en doğru şekilde cevaplandırmamız açısından çok çok önemli. Bence dünya açısından çok önemli bir keşif oldu. Şimdi bizim görevimiz her türlü desteği sağlayıp hızlı bir şekilde bu kazı noktalarını sayısını artırıp ve kazı noktalarını geliştirip dünya mirasını dünyaya tanıtılmasını sağlamak ve dünya insanın ziyaretine açmak” dedi.

GÖBEKLİTEPE VE KARAHANTEPE’Yİ BİRLİKTE DEĞERLENDİRMEK GEREKİYOR
Göbeklitepe tarihin sıfır noktası olarak anılıyor diyen Bakan Ersoy, “Çünkü 12 bin yılına kadar gidiyor mesela Göbeklitepe’nin kazı noktasına tek baktığınızda sadece bir dini ritüel şeklinde bir sonuç çıkıyor. Karahantepe’de çevresine baktığınızda daha çok yerleşim noktaların olduğunu görüyorsunuz. Göbeklitepe’nin çevresi kazıldığında orada da yerleşim yerleri çıkacak. Daha iyi yerleşik bir alan o tarihte ki o dönemde ki ilk yerleşik hayatla ilgili daha iyi fikir sahibi olmamızı sağlayacak. Göbeklitepe tek başına bakarsanız farklı sonuçlar elde edersiniz Karahantepe’yele birlikte baktığınızda farklı sonuçlar elde edersiniz.


“YÖRE HALKI ÇOK İSTEKLİ”
Henüz yolun başındayız aslında daha yol almamız gerekiyor.  Buradaki en büyük avantajımız yöre halkının, Valiliğin ve belediyenin çok istekli azimli olması. Onlar bizden daha çok istiyorlar hatta eskiden biz peşine düşerdik kazı noktalarına ama şimdi onlar keşif ettikleri noktaları bize getiriyorlar.  Burada şu var orada şu var şeklinde, bu açıdan da sevindirici. Bu istek oluştuktan sonra devletimizde de bu irade var. Bu konuda zaten çok ciddi bütçeler ayırdık. Kadrolulardan arkeoloji uzman kadroları da ayırıyoruz. İŞKUR’dan da gereken işçi takviyesini yaparak çok hızlı bir şekilde bu bölgede ilerleyeceğiz.” İfadelerini de bulundu.
Berfin Maçça Urfa / Değişim

Karahantepe Şanlıurfa Göbeklitepe