Tarihe brandalı koruma dönemi

TAKİP ET

Şanlıurfa'da yağışın etkili olmasıyla tarihi hanlar, çarşılarda da brandalı koruma dönemi başladı. Tarihi yapıların üstünün gelişigüzel bir şekilde brandalarla kapatılması hem tarihi yapılara hem de turizmde ön plana çıkmak isteyen Şanlıurfa'nın imajına zarar veriyor.

Göbeklitepe sayesinde dünya tarihine öncülük eden Şanlıurfa, tarihi yapılarıyla da dikkat çekiyor. Ancak bu tarihi yapıların gerektiği gibi korunmaması kentin imajına zarar verirken, turizm alanında da birçok sorunu gözler önüne seriyor. Özellikle 2019 Göbeklitepe Yılının ilan edilmesiyle turizm hedefini büyüterek, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Şanlıurfa'da tarihi yapılar hak ettiği gibi korunmuyor.

 

Hanlar bölgesinde turistler hanları görmüyor

Sayısı fazla olmasından dolayı hanlar bölgesi olarak da adlandırılan Şanlıurfa'da, bu hanların çevresi ticarileşmeye maruz kalmış durumda. Gümrükhanı başta olmak üzere birçok hanın ticari kazanç uğruna kullanılmasına ve kebapçı işyerlerinin, çay ocaklarının burada işletilmesi, bunun yanında esnafların çevreye gelişigüzel malzeme indirmesi bu hanların görünmesini engelliyor. Bu durumda hanları ziyaret etmek için gelen turistler umduğunu bulamıyor. Öte yandan Günrükhanı'nda oluşan dumanlar ziyaretçileri de rahatsız ediyor.

 

Brandayla gelişigüzel kapatılan tarihi yapılar, kötü bir izlenim bırakıyor

Tarihi yapıların duvarlarına çivi çakılması bile uygun görülmezken, Gümrükhanı'nda esnaflar istediği gibi tabela ve branda asabiliyor. Her tarafına masa konulan alanda ziyaretçiler rahat bir şekilde gezemiyor. Yağışın etkili olmasıyla esnaflar, yerleştirdikleri masaları yağmurdan korumak için Gümrükhanı'nın üzerini brandayla kapattılar. Bu alanın brandalarla gelişigüzel kapatılması kötü bir izlenime neden oldu. 

 

Her taraf ip, çadır, branda

Gümrükhanı gibi diğer hanların da planlı bir şekilde yağmurdan korunması  gerekirken, her tarafa ipler, halatlar bağlanmış durumda. İplerle brandalar bağlanırken, brandanın yetmediği alanlar ise çadır parçalarıyla kapatıldı. Çevresinde olduğu gibi hanların üst tarafı da kente yakışmayan bir hale gelmiş durumda. Öyle ki bu sorun sadece hanlarda değil, tarihi çarşılarda ve diğer tarihi yapılarda da görülüyor. Haşimiye Meydanı çevresindeki tarihi çarşılarda da esnaflar farklı bir şekilde istediği gibi branda ve çadır asarak yağıştan korunmaya çalışıyor.

 

Turizmde kendini kanıtlamaya çalışan kente yakışmıyor

2019 Göbeklitepe Yılı ile turizm hedefi büyüyen Şanlıurfa'da, kentin tarihi yapılarının ziyaret etmeye uygun hale getirilmesi gerekirken, bu yapılarda esnafların plansız uygulamalar yapması bu değerlerin önemini yitirmesine neden oluyor. Esnaflar bu uygulamalarla tarihi yapıları bozarken, Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. tarafından bu duruma önlem alınmıyor. Hanların yağıştan ve güneşten korunması için yetkili kurumlar tarafından herhangi bir proje geliştirilmezken, esnaflar da kendi yöntemleriyle istediği şekilde alanı yağıştan koruyor. Bu durum ise kontrolsüz ve çirkin bir izlenim oluşturuyor.

 

Bu şekilde mi turizmde çağ atlatacağız!

Söz konusu duruma tepki gösteren vatandaşlar, tarihi yapıların üzerindeki plansız uygulamaların kente zarar verdiğini belirterek yetkilileri sorumlu tuttular. Şanlıurfa'nın bu şekilde turizmde çağ atlatamayacağını belirten vatandaşlar, "Sözde turizmde hazırlıklar yapıyoruz, hedefimizi büyütüyoruz. Daha tarihi yapılarımızı ziyaretlere hazırlayamamışız. Yazın güneşten, kışın da yağmurdan korunmak için çarşılarımızın ve hanlarımızın üzeri brandalarla plansız bir şekilde kapatılıyor. Ancak brandalar düzenli olarak değil, dağınık olarak duruyor. Şanlıurfa'ya gelen ziyaretçiler bu manzaraları gördüğünde bu alanları gezmek istemez. Bu şekilde biz turizmde çağ atlatamayız. Sürekli turizmde hazırlıkların yapıldığını belirten kurum yetkililerimiz, tarihi hanları ve çarşıların korunması için daha modern projeler üretmeliler." ifadelerini kullandılar.



Murat Doğan / Urfa Değişim

turizm İl müdürlüğü Şanlıurfa turizmi geliştirme a.Ş. 2019 göbeklitepe yılı kültür ve turizm İl müdürlüğü Şanlıurfa haberler