Tarihi Urfa Evleri tescilleniyor

TAKİP ET

Kültür ve İnanç turizminin sembol şehirlerinden Şanlıurfa'da, kent merkezindeki tarihi yapılar koruma altına alınmaya devam ediliyor. Kesme taşlardan yapılan ve yüzyıllardır ayakta kalmayı başaran ev ve konaklar restore edilerek turizme kazandırılıyor.

Urfa’nın kültürü ile bütünleşmiş, avlulu evleri, konakları ve köşkleri restore edilip tescilleniyor. Kent turizminin canlanması amacıyla Kültür ve Turizm bakanlığı, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ile Şanlıurfa valiliği tarafından hazırlanan master turizm planı çerçevesinde başlayan çalışmalar devam ediyor. Daracık sokakları ve kuş takalarıyla süslenen Şanlıurfa’nın tarihi evleri bir bir restorasyondan geçirilerek koruma altına alınıyor. 

 

Kendine has özellikleri var

Kesme taşlarla yapılan tarihi Urfa evleri yüzyıllardır ayakta duruyor. Yazın serin kışın ise sıcak tutma özelliği bulunan bu evlerin iç yapısı bölümlere ayrılıyor. Açık mekanlar olarak avlu ve dam, yarı açık alanlar yazlık ve kışlık eyvanlar, kapalı alanlar ise odalar, hele hamam, kiler, develik ve zerzeme gibi bölümler bulunuyor. Şanlıurfa evlerinin biçimlenmesinde etkili olan iklim, yörede hâkim yapı malzemesi ve geniş aile yaşam tarzının etkileri ile içe dönük, mahremiyete önem veren toplum yaşamı, evlerin geniş bir avlu etrafında dizilen açık, yarı açık ve kapalı mekânlardan meydana gelmesine sebep olmuştur. Urfa evlerinin haremlik ve selamlıklı olarak inşa edilmeleri ve sokak tarafından penceresiz, yüksek duvarlarla çevrilerek gizlenmeleri İslam’daki aile hayatının mahremiyeti gereği ortaya çıkmıştır.

 

Göbeklitepe yılı büyük etki sağladı

Daracık sokaklarıyla yerli ve yabancı fotoğraf sanatçılarının ilgi odağı olan tarihi Urfa evleri, 2019 Göbeklitepe yılında turistler tarafından daha çok ilgi gördü. Kent genelinde turizm seferberliği başlatan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Şanlıurfa Valiliği, turizm adasında yer alan beton yapıları istimlak ederek yıkımlarını gerçekleştirdi. Yıkım çalışması yapılan alanlarda bulunan tarihi eski Urfa evleri yapılan çalışmayla gün yüzüne çıktı. 

 

Butik otel oldular

Yapılan tescil çalışmalarında Kızılkoyun, Kale Eteği, Haleplibahçe ile Balıklıgöl alanında yer alan tarihi yapılar, Beykapısı ve Kurtuluş mahallelerinde bulunan değerli yapıların korunması ve geleceğe taşınması amaçlanıyor. Türkiye’nin en büyük müze kompleksinin de yer aldığı turizm adasındaki kentsel sit alanında “Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescilli 922 adet tarihi ev bulunuyor. Hacı Mustafa Hacıkâmiloğlu konağı, Çardaklı Köşk, Narlı Ev, Akçarlar Evi, Tenekeciler Evi ve Camkıranlar Evi ve çok sayıdaki tarihi evler restore edilerek butik otel olarak hizmete sunuldu.

On yedinci yüzyıl ortalarında Urfa’yı ziyaret eden Evliya çelebi gezdiği 75 Urfa evini saray olarak nitelendirir.



Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim