Taziye çadırı mı; dinlenme alanı mı!

TAKİP ET

Ziyaretçilerin dinlenmesi için kümbet evlerin arasına yapılan çadır, tarihi alana uygun yapılmaması nedeniyle turizm estetiğini de olumsuz etkiliyor. Ziyaretçilerin birçoğu ilk bakışta taziye çadırı sanıyor.

2019 Göbeklitepe Yılı ile Şanlıurfa'yı ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, en önemli tarihi yapılar olan kümbet evlerini de görmeden dönmüyor. Ancak kümbet evlerin bulunduğu alanlarda düzensiz uygulamaların yapılması turizm alanlarının da estetiğini bozuyor. Yapılan bu plansız uygulamalardan ziyaretçiler de rahatsız oluyor.

 

Tarihi kümbet evlerin yanı başında çadır kuruldu

UNESCO Dünya Mirası Listesine girmeye aday olan Harran kümbet evleri her gün onlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Gerek görüntüsüyle gerekse özelliğiyle kendine hayran bırakan kümbet evler, ziyaretçilerin de en fazla ilgi gösterdiği tarihi yapılar arasında yer alıyor. Ancak turistlerin dinlenmeleri ve içeceklerin ikram edilmesi için kümbet evlerin yanı başında dev çadır kuruldu. Çadırın tarihi yapılara uygun olmaması turizm alanına yakışmayan manzaralar bırakıyor.

 

İlk bakışta taziye çadırı sanıyorlar

Tarihin mistik dokusuna da zarar veren çadırın gelişigüzel kurulması yerli ve yabancı ziyaretçileri de rahatsız ediyor. Ziyaretçilerin birçoğu ilk gördükleri çadırı taziye çadırı sandıklarını belirttiler. Ziyaretçilerden de olumsuz yorumlar alan çadırın burada kurulması Şanlıurfalılardan da tepki aldı.

 

Kıl çadırından yapılsaydı tarihi yapılara uyardı

Çadırın düzensiz olarak yapılmasına tepki gösteren vatandaşlar, turizm alanlarına biraz daha hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini belirttiler. Yetkililerin tarihi mekanlara zarar gelmemesi için bu tür plansızlıklara izin vermemesi gerektiğini belirten vatandaşlar, naylon çadırların yerine kıl çadırından dinlenme alanlarının yapılması tarihi yapılara daha uygun olacağını ifade ettiler.

 

unesco dünya mirası listesi kümbet evler harran kümbet evleri 2019 göbeklitepe yılı Şanlıurfa turizm haberler