Teknoloji tutkunlarına yeni ufuklar sağlanıyor

TAKİP ET

Teknoloji tutkunlarının buluşma noktasına dönüşen Teknoloji ve inovasyon merkezinde Şanlıurfalı çocuklar, gençler ve girişimciler, yeni ufuklara yelken açıyorlar.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Mezopotamya Teknoloji ve inovasyon merkezi Yenilikçi ve katılımcı bir anlayış ile günümüz teknolojisinden Şanlıurfalı çocuklar, gençler ve girişimcilerin faydalanabilmeleri yeni ufuklara yelken açmalarına imkan sağlıyor.

Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip Şanlıurfa'da gençlerin teknolojiye olan ilgisini arttırmak ve teknoloji sektörüne kalifiyeli ve freelancer (serbest girişimci) olarak çalışabilecek bireyler yetiştirmek amacıyla Mezopotamya Living Lab (Teknoloji ve İnovasyon Merkezini) hayata geçiren Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi gençlerin teknolojik yenilikleri uygulamalı olarak öğrenmelerini sağlıyor.

Gelişen teknoloji ile birlikte günlük hayatımıza giren Akıllı Yaşam, Akıllı Şehircilik, Mobil Uygulamalar, Robotik, Kodlama, Yenilenebilir ve Akıllı Enerji Sistemleri, Sensör Teknolojileri, Kablosuz İletişim, Yapay Zekâ, Bilgi Teknolojileri Eğitimleri ve Yazılım gibi alanlarda eğitimlerin verildiği merkezde, en yeni teknolojik ürün ve hizmetlerin uygulamalı olarak gelecek nesillere aktarılması sağlanıyor.

Yenilikçi ve katılımcı bir anlayış ile günümüz teknolojisinden gençlerin faydalanmaları için açılan kurslara 8 aylık sürede 3 bin 400 kişi faydalandı. Okulların kapanmasıyla birlikte gençlerin merkeze olan ilgisi daha da arttı. Teknoloji ve İnovasyon Merkezi adeta teknoloji tutkunu gençlerin buluşma noktası oldu.

11- 17 YAŞ ARALIĞINA ROBOTİK KODLAMA EĞİTİMİ

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Akıllı şehircilik ve inivasyon müdürü Osman Ali Polat: “ Türkiye’de teknoloji anlamında gelişmiş hangi şehirler var diye bir araştırmaya girdik bununla birlikte Livig Lablerin şehrin altyapısına daha iyi geldiğini şehrin bilim okurluk oranının artırdığını, gördük. Bizde Şanlıurfa’mıza daha iyi geleceğini ve Türkiye’nin en genç nüfusa sahip olan şehrinde Livig Lab neden olmasın dedik.  Şanlıurfa Büyükşehir belediyesi olarak Mezapotamya Livig Lab kurduk. Biz Şanlıurfa’nın ilk önce iş fikrini nasıl hayata geçirecekleri konusunda eğitimlere başladık. Gençlerimizi eğitim merkezlerimize yani kuluçka merkezimize aldık. Burada fikirleri olan gençlerin fikirlerini hayata geçirmeleri için ne gibi imkânlara ihtiyacı olduğunu tespit ettik. Bu ihtiyaçlar çerçevesinde eğitimse eğitimlerini, üretimse üretim materyallerini sağladık. Eğitimlerimizin başvurularını toplamaya başladık. Tabi öncesinde insanların işimize olan bakış açısı teknolojiye olan bakış açısı belli bir seviyenin altındaydı ama bu gün yaklaşık bir yılık geçmişimizle beraber aileler çocuklarının ellerinden tutup merkezimize getiriyorlar. Okul bitti bu çocuk yazın ne yapacak burada teknolojik anlamda gelişmesini istiyoruz diyorlar. Sabahları kuran kursuna gidiyorlar, öğleden sonra bizde robotik kodlama eğitimine geliyorlar. Bu 11 -17 yaş aralığında şehrimizde hızlı bir etkileşim oluşturduk ve robotik çocuk kodlama başvurusu işlemini başlattık. İnşallah bir buçuk ay sonra onlar robotik bilen çocuklarımız olacaklar. Bunun yanında tek çocuklara eğitim vermiyoruz bizim 11- 17 yaş aralığımızda robotik kodlama eğitimi veriyoruz bunun dışında ki tüm eğitimlerimiz 11 yaşından 60 yaşına kadar eğitim alabiliyorlar. Burası tüm vatandaşlarımızın hizmetine açık, Yeni eğitime başlayanlar için web tasarım, web yazılım, siber güvenilir, robotik kodlama mobil uygulama geliştirme ve adobe photoshop montaj programları ve excel kadar tüm eğitimleri burada sunarak web yazlımın en üst noktalarına kadar işi götürebiliyoruz. Bundan sonra ki hedefimizde dünyada gelişen bir sektörden hepimiz haberdarız. Bu sektörde Şanlıurfa’nın en çok pay alması için ne gerekiyorsa elimizden onu yapacağız. Şehrimizin teknoloji sektörüne kalifiyeli elemanın alt yapısının en az yüzde 80’inini karşılayacak kapasitede olması için elimizden gelenin fazlasını yapacağız ve bunu hedefliyoruz.

21 TANE YAZILIM EĞİTİMİ VAR!

Mezapotamya Livig Lab Koordinatörü Hakan Tankuş “Mezapotamya Livig Laba adından da anlaşıldığı gibi yaşayan laboratuvar anlamına geliyor. Biz burada 7 gün, 24 saat eğitimler, etkinlikler ve birçok çalışmalar düzenliyoruz. Burada girişimciler yönelik eğitimler sağlıyoruz. 21 tane yazılım eğitimimiz mevcut ve 8 aydır burada hizmet vermekteyiz. Bu 8 aylık süreç içerisinde de (3401) vatandaşımız eğitimlerimizden faydalanmıştır. Bu eğitimlerden kısaca bahsedecek olursam web tasarım, web yazılım, siber güvenilir, robotik kodlama mobil uygulama geliştirme ve Adobe Photoshop’tan tutunda Adobe Premiere kadar birçok sektörde tercih edilen, sektörden en çok tercih edilen yazılım programlarını belirleyerek onlarla ilgili eğitimler sağlıyoruz.

20 KİŞİLİK İSTİDAM PROGRAMI BELİRLENDİ

Bünyemizde verdiğimiz eğitimlerin haricinde ek olarak web sitesi oluşturma eğitimini tam olarak sağlamaktayız. Burada 20 kişilik bir istidam programı belirledik, bu 20 kişilik eğitim gurubunda başarılı olan 10 kişiye özel bir şirkete istidam edilecektir. Bunun haricinde Hazine ve hailiyle Bakanlığıyla birlikte Şanlıurfa’ya özel olarak düzenlenen ve Türkiye’de bir pilot proje olarak uygulandı. Hazine ve Maliye Bakanlığınca Şanlıurfa Büyükşehir belediyesi ile birlikte bu proje çalışması yapıldı. Ortalama 80 kişilik bir istidam projemiz var. Özel bir şirket tarafından bu öğrenciler istidam edilecek. Ortalama 2 buçuk aylık bir eğitim süreci sonucunda bu öğrenciler bir mülakata alınarak, daha sonra bu arkadaşlar özel bir şirkette istidam edecekler. Biz eğitim guruplarına yaş sınırlaması koymuyoruz, 11 ile 17 yaş arası yaş guruplarına robotik kodlama çocuk eğitimimiz var. 17 yaş ve üzeri bütün vatandaşlarımıza biz yazılı eğitimi veriyoruz, yani bizim 18 yaşında da öğrencimiz var, 40 yaşında da öğrencimiz var ve bütün vatandaşlara açığız. Bunların hepsi Şanlıurfa Büyükşehir belediyesi bünyesinde ücretsiz olarak vatandaşa sunuyoruz.”

Teknoloji ve inovasyon merkezi Şanlıurfalı çocuklar gençler ve girişimciler Mezapotamya Livig Lab