Teknolojiye rağmen halen tercih ediliyor

TAKİP ET

Şanlıurfa'ya özgü olan ve çay ocağı kürsüsü olarak da adlandırılan at bin taburesi, ülke genelinde kullanılmaya devam ediyor. Dededen tabure üretiminin devam ettirdiklerini söyleyen Marangoz Ustası Yaşar Birecikli, at bin taburesi ile ilgili Şanlıurfalı sanatçılar İbrahim Tatlıses ve Nuri Sesigüzel arasında yaşanan anıyı da anlattı.

Şanlıurfa'nın caddelerinde, çay ocaklarında, kıraathanelerde, otantik mekanlarda sürekli göze çarpan at bin tabureleri, her geçen gün hayatımızda daha fazla kullanışlı hale geliyor. Özellikle Şanlıurfa'nın kültürünü yansıtan tabureler sadece bölgede değil, ülke genelinde kullanılıyor.



Dededen toruna at bin tabureleri yapmaya devam ettiklerini belirten Marangoz Ustası Yaşar Birecikli, çam ağacından yapılan taburelerin özelliklerini gazetemize anlattı. At bin taburelerinin bir miras olarak kaldığını söyleyen Yaşar Birecikli, "Çay ocağı kürsüsü olarak bilinen at bin taburesi, bizlere büyüklerimizden kalan bir mirastır. Bizler de o mirası sürdürmeye çalışıyoruz. Şanlıurfa’ya özgü olan bu tabureler çay ocaklarında, kahvehanelerde, evlerde ve bahçelerde kullanılan gayet rahat ve tamamen sağlıklı bir taburedir. Şanlıurfa’dan tüm ülkeye yayılan bu kürsünün geçmişi, yüzyıllara dayanmaktadır. Ben baba mesleği olan marangozluk mesleğini 50 yıla yakın bir zamandan beri devam ettiriyorum. Babama da dedemden kalmıştır ve ben de bu mesleği oğluma bırakıyorum. Biz marangozluk mesleğini aile boyu sürdürmekteyiz. Bu taburenin en önemli özelliği, Şanlıurfa’dan ülke geneline yayılmasıdır. Kahveci kürsüsü olarak da bilinen at bin taburesi, şekli ile rahat bir oturum sağlarken, bel fıtığı rahatsızlığı olanların da en çok kullandığı bir tabure şeklidir." dedi.

 

'İbrahim Tatlıses ve Nuri Sesigüzel tabureleri paylaşamadılar'

Ünlü Şanlıurfalı türkücü olan İbrahim Tatlıses ve Nuri Sesigüzel arasında geçen anıyı anlatan Marangoz Ustası Yaşar Birecikli, "8 parçadan oluşan ve birçok alanda oturmak için kullanılan bu at bin taburelerinin ilginç bir hikayesi de var. Benim rahmetlik bir ortağım vardı, kendisi bundan 30 yıl önce İstanbul Teknik Üniversitesi'ne sergiye gitmişti. İTÜ’deki sergiye 10 adet at bin taburesi göndermiştim. Sergiyi ziyarete gelen İbrahim Tatlıses ve Nuri Sesigüzel bu tabureleri almak için birbirleriyle adeta yarış haline girmişler. Daha sonra İbrahim Tatlıses galip gelerek kürsüleri almıştı. Tatlıses’in, tabureleri almasının ardından bu kez de at bin tabureleri ülke genelinde ün kazanarak hızla yayılmaya başladı. Şu an ülke genelinde birçok kente bu kürsüleri göndermekteyiz. Maliyet açısından da oldukça ucuz olan bu at bin tabureleri büyük ilgi görmeye devam ediyor." ifadelerini kullandı.

 

'Teknolojiye rağmen ilgi azalmıyor'

Gelişen teknolojiye rağmen çam ağacından yapılan bu taburelere ilginin azalmadığını söyleyen Birecikli, "Çam ağacından ve 8 parça halinde imal ettiğimiz at bin tabureleri tamamen sağlıklı. Aynı zamanda özellikle bel fıtığı gibi rahatsızlıkları bulunan insanlar başta olmak üzere eklem ve nafsal ağrısı şikâyetleri olanlar da bu kürsüleri tercih ediyor. Bu taburelerin en büyük özelliği, vücut ağırlığını eşit miktarda dağıtma özelliğine sahip olmasıdır. Böylelikle insanlar bu taburelerde oturunca adeta kalkmak istemiyor. Tamamı çam ağacından imal edilen taburelerimiz, aynı zamanda dayanıklı yapısıyla yıllara meydan okuyarak kullanılabilme özelliğine sahiptir." şeklinde konuştu.

Bülent Karaca / Urfa Değişim



Video yükleniyor

 

at bin tabureleri marangoz ustası yaşar birecikli İbrahim tatlıses nuri sesigüzel Şanlıurfa