Teknolojiye yenik düşen sanat: Fotoğrafçılık

TAKİP ET

Fotoğraf makinesinin icadıyla birlikte başlayan fotoğrafçılık sanatı, teknolojiye karşı ayakta durma mücadelesi veriyor. Yeni teknoloji android cep telefonları, 7'den 70'e herkesi adeta birer usta fotoğrafçı haline getirdi.

Fotoğraf sanatı, tüm dünyada olduğu gibi Şanlıurfa’da da teknolojiye yenik düşmeye başladı. Özellikle dış mekân çekimlerinin artan cep telefonlarına yenik düştüğünü söyleyen fotoğraf sanatçıları, Şanlıurfa'da artık birkaç esnafın ayakta durmak için mücadele ettiklerini belirttiler.

Daha önce fotoğraf çektirmek için insanların fotoğrafçı dükkanlarının önünde sıra oluşturduklarını söyleyen Şanlıurfalı fotoğrafçı Çetin Akçan, gelen taleplerin ancak 1 ay sonra gerçekleştirildiğini belirtti.



'Fotoğrafçılığı karanlık oda çalışmalarıyla tanıdık'

Artık fotoğrafçılık sanatının yeni sistem akıllı ve yapay zekâlı telefonlar karşısında tutunamadığını söyleyen Akçan, “Fotoğrafçılık mesleğini ilk olarak karanlık oda çalışmalarıyla tanıdık. Bir zamanlar karanlık odada çalışmayan kişilere fotoğraf ustası bile denilmezdi. Uzun yıllar eski Arap film olarak bilinen Dia’lar üzerinde rötuşlar yapardık. Bu filmleri daha sonra dört farklı renkte ışıkları bulunan Aranzör diye tabir ettiğimiz ışık sistemlerinin altında baskıya sunardık. Ardından hazırlamış olduğumuz bu fotoğrafları sahibine vesikalık ya da anı fotoğrafları olarak teslim ederdik. Bu sistemde birçok arkadaşımız göz sağlığını bozdu. Fakat zahmetine değer bir iş. Daha doğrusu bir sanat dalı ile uğraştığımızı hissederdik.” dedi.



'Dijital baskı makineleri de teknoloji karşısında dayanamadı'

Teknolojinin fotoğraf sanatını tarihin tozlu sayfalarına sürüklediğini söyleyen Akçan, ilk etapta dijital baskı makinelerinin hayatı kolaylaştırdığını fakat yaşanan son gelişmelerin bu sistemi de kısa sürede geride bıraktığını kaydederek şöyle konuştu: “Dijital baskı makineleri birkaç yıl da olsa hayatımızı kolaylaştırmaya yetmişti. Fakat ne yazık ki cep telefonunun icadı ve ardından hızlı yaşanan teknolojik gelişmeler, bu sistemi de geride bıraktı. Akıllı ve yapay zekâya sahip son sistem cep telefonları şimdilerde fotoğrafı çekmekle kalmıyor, aynı zamanda düzenleyip baskıya hazır hale getiriyor. Şu anda çoğumuzun evlerinde bulunan ve çözünürlük kalitesi oldukça yüksek olan yazıcılardan hemen çıktısı alınabiliyor ya da flash disklere atılarak hazırlanan slaytlar halinde televizyon ya da cep telefonlarından izlenebiliyor. Son kalan birçok fotoğrafçı, sadece vesikalık, kimlik, pasaport veya ehliyet için lazım olan fotoğrafları çekmekten başka bir şey yapmıyor. Fotoğraf stüdyosuna giren bir vatandaş, çekilen fotoğrafını zahmetsiz bir şekilde 5 dakika gibi kısa bir sürede ucuz fiyata alarak işlerini rahatlıkla görebiliyor.”

Bülent Karaca / Urfa Değişim

 

yeni teknoloji android cep telefonları fotoğraf sanatı fotoğraf sanatçıları dijital baskı makineleri fotoğrafçılık mesleği Şanlıurfa