Tene parfüm sıkanlar dikkat! Tehlike doğurabilir

TAKİP ET

Yaz aylarında kavurucu sıcaklarda oluşan ter kokusuna son vermek isteyen herkes parfümcülerin yolunu tutuyor. Parfümcüler ise parfüm kullanma konusunda vatandaşları uyarıyor.

Şanlıurfa’da kişiye özel yaptıkları parfüm ve kolonyaları satan üreticiler, kış ve yaz aylarında en çok tercih edilen kokularla birlikte parfümün nereye ve nasıl sıkılması gerektiği konusunda da bilgiler paylaştı.

Kimi müşterilerin yanlış parfüm kullanmasından kaynaklı tehlikelerle karşı karşıya olduklarını aktaran parfüm satıcıları tende veya yüzde oluşabilecek herhangi bir kızarıklıkta doktora başvurmaları gerektiğinin altını çizdi.

Özellikle Şanlıurfa’da yaz aylarında kavurucu sıcakların hâkim olması vatandaşa nefes aldırmıyor. Ter kokusuyla karşı karşıya kalan vatandaşlar çözümü ya duş almakta yâda parfüm sıkmada arıyor.

Şanlıurfa’da parfüm satıcılığı yapan esnaflar Urfa’da, yaz aylarında fresh kokuların tercih edildiğini, kış aylarında ise daha çok keskin ve şekerli kokuların tercih edildiğini açıkladı.

“PARFÜMLER YAZ KIŞ DİYE İKİ SERİYE AYRILIYOR”

Yaklaşık olarak 23 yıldan beridir parfüm satıcısı olduğunu söyleyen Ahmet Eriş, "Malum bildiğiniz üzere Şanlıurfa'da havalar çok sıcak, yazın sıcaklarda biz fresh kokular, çiçeksiz kokular öneriyoruz. Kışın ise daha çok baharatlı, şeker, tatlı ve keskin kokulu kokular tavsiye ediyoruz” dedi. 

“MÜŞERİLERİMİZİN ALIM GÜCÜNE GÖRE PAKETLER HAZIRLIYORUZ”

Parfüm satışlarında müşterilerin alabileceği paketler hazırladıklarını kaydeden Eriş, “Parfüm fiyatlarımız Urfa standartlarına göre çok uygun, biz kendi imalatımız olduğu için vatandaşa elimizden geldiğince uygun fiyata vermeye çalışıyoruz.  Şu anda bizde bulunan 50 cc parfümler çift olarak 200 liradan, 100 cc'ler ise 350 liradan veriyoruz. Buraya gelen müşterilerimize ilk önce ortam kokularını sunuyoruz müşteri hangisini beğenirse o şekilde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bizim işte müşterilerimize illaki bu kokuyu al, bu koku çok güzel, bu koku size iyi gider falan muhabbetine girmiyoruz. Müşteri tamamen hangisini istiyorsa onu veriyoruz” şeklinde konuştu. 

“PARFÜMÜ TENE SIKMAK ÇOK TEHLİKELİ OLABİLİR”

Duş sonrası tene sıkılan parfümlerin tehlike doğurabileceğini belirten Eriş, “İnsanların bildiği bir yanlış var duştan sonra parfümü tenlerine sıkıyor. Bu tamamen yanlış bir harekettir. Bizim ürünlerimiz her ne kadar Sağlık Bakanlığı onaylı olsa da biz tene sıkılmasını tavsiye etmiyoruz. Şu ana kadar bizim ürünlerde şu yan etki oldu, bu yan etki oldu diye gelen herhangi bir müşteri görmedik ama yine de olsun sağlıkları açısından biz tene sıkılmasını tavsiye etmiyoruz. Kıyafette veya saça sıkıldığında hem daha kalıcılık sağlar hem de daha etik olur” ifadelerine yer verdi.

“PARFÜMLERİMİZ 3 SERİDEN OLUŞUYOR”

Dolar fiyatlarıyla birlikte fiyatlarında artışların yaşandığını belirten esnaf Mustafa Kalınağaç, "Malum şu anda dolar fiyatları günbegün yükseldiği için tabii bu haliyle bizi de etkiliyor. Bizlerde vatandaşların alabilmesi için parfümleri 3 seriden oluşturarak fiyat değişikliğine maalesef gidiyoruz. Ürünlerimizin 3 seriden oluşmasının nedeni kalite olarak değil de daha çok halkın alım gücüne göre planlanmış durumda basit serisindeki fiyat aralığı ise teki 100 lira 2. üründe ise yüzde 50 indirim var. Orta serilerde ise 250 liraya geliyor. Diğer seri ürünleri ise fiyatları tabii ki çok daha yükselir” dedi. 

“YAZIN FRESH KOKULAR KIŞIN İSE DAHA KESKİN VE TATLI KOKULAR TERCİH EDİLİYOR”

Şanlıurfa’da yaz aylarında daha çok hangi parfümlerin tercih edildiği konusunda bilgiler paylaşan Kalınağaç, “Urfa'da yazın kavurucu sıcaklar olduğu için daha çok fresh kokular tercih ediliyor. Herkes fresh kokuları kullanacak diye bir kaide yok, keskin koku isteyenler de oluyor.  Daha çok kalıcı olsun ağır olsun diyorlar. Bize soranlara ise bizler dediğim gibi daha hafif fresh çiçeksi kokular tercih ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

“PARFÜMÜN KALICILIĞINI SAĞLAMAK TAMAMEN SİZİN ELİNİZDE”

Parfümün kalıcılığının giydiğimiz kıyafetten içinde bulunduğumuz ortamla birlikte değiştiğini anlatan Kalınağaç, “Parfümün kalıcılığı bazen giydiğimiz kıyafetin kumaşına göre bile değişkenlik gösterebiliyor. Sıkılan fıs sayısına göre değişebiliyor. Parfümün esas kalitesine göre değişebiliyor kokunun ağırlığı veya hafifliğine göre de değişebilir” dedi.

“PARFÜM NASIL SIKILMALI?”

Parfümün nasıl sıkılması konusunda uyarılarda bulunan esnaf Kalınağaç, “Parfüm uzmanlarının dediğine göre yaz ayları için parfümler 4 fıs sağımıza, 4 fıs sol omuza ve 4 tane göğüs kısmına sıkılması gerekiyor. Biz de genellikle müşterilerimize parfüm uzmanlarının söylediği tavsiyeler doğrultusunda tavsiyelerde bulunuyoruz” ifadelerine yer verdi.

“PARFÜMÜ TENLERİNE SIKMALARINI KESİNLİKLE TAVSİYE ETMİYORUZ”

Daha sonra sözlerine şu şeklide devam eden Kalınağaç, “Şanlıurfa'da havalar çok sıcak olduğu için insanların parfümü tenlerine kesinlikle sıkmalarını tavsiye etmiyoruz. Bazı parfüm satıcısı arkadaşlarımızla bu konuda her ne kadar ters düşsek de biz tavsiye etmiyoruz.  Neden diye soracak olursanız buranın sıcaklıkları normal sıcaklık değil, vücuttaki en büyük etken terdir ve terledikçe o parfümün zaten hiçbir kalıcılığı kalmıyor. Kalmamakla birlikte daha çok kötü kokuya neden oluyor. Parfüm aldığımızda her ne kadar kulak arkası veya bileğe sıkın derlerse de ben bunu tavsiye etmiyorum. Özellikle yaz aylarında Şanlıurfa'da bence daha çok kıyafetlere sıkılması gerekiyor” sözlerine yer verdi.

 

“PARFÜMÜN KALICILIĞINI NASIL ARTIRABİLİRSİNİZ?”

Parfümün kalıcılığını arttırmak için uyarılarda bulunan Kalınağaç, “Sizin aracılığınızla parfüm kullanan vatandaşlarımıza uyarılarda bulunmak istiyorum. Şanlıurfa'da eğer parfüm sıkılacaksa akşam saatlerinde dışarı çıkmadan önce sıkılması gerekiyor. Bununla birlikte sade vazelini boynunuza veya bileğinize sürdükten sonra üstüne parfüm sıkarak böylelikle parfümün kalıcılığı daha da artmış olacaklardır” şeklinde konuştu.

Mustafa Kalınağaç Parfümcüler parfüm kullanma kavurucu sıcaklar