Tercih maratonu başlıyor! Nelere dikkat edilmeli?

TAKİP ET

YKS sonuçlarının açıklanmasıyla öğrencilerin hayatını etkileyecek ve bundan sonraki yaşantılarına şekil verecek önemli bir aşama olan tercih süreci 27 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında alınacak. Konu hakkında öğrencilere uyarılarda bulunan matematik öğrenmeni aynı zamanda dershane rehber öğretmeni Numan Beyan uyarılarda bulundu.

17-18 Haziran tarihinde düzenlenen üniversite sınav sonuçları 20 Temmuz tarihinde açıklandı. Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) oturumları ile tamamlanan sınav sonrası YKS tercihleri için geri sayım başladı. Çoğu öğrencinin ter döktüğü YKS sınav sonuçları kimilerini mutlu ederken kimilerini ise üzdü.

İstediği bölümleri okumak isteyen milyonlarca öğrenci YKS tercih kılavuzunun açıklanmasını bekliyor. Tercih süreci tarihlerinin açıklanmasının ardından en çok araştırılan konulardan bir diğeri ise tercih kılavuzunun açıklanıp, açıklanmadığı oldu.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı ( YKS) Türkiye’de 3 milyon 498 bin 18 aday sınava girerken Şanlıurfa’da ise sınava 123 bin 951 aday katılım sağladı.

“BEN ARTIK ÜNİVERSİTEYE GİTMEK İSTİYORUM, OKUMAK İSTEMİYORUM DÜŞÜNCESİNDEN SIYRILIN”

Tercih verecek öğrencilere uyarılarda bulunan Rehber öğretmen Numan Beyan öğrencilerin, “Hocam ben artık üniversiteye gitmek istiyorum, artık okumak istemiyorum" diyen öğrencilerin bu düşüncelerinden sıyrılmaları gerekiyor” dedi.

“ÖSYM TERCİHLERE PUAN BAZLI DEĞİL, SIRALAMA BAZLI OLARAK BAKIYOR”

YKS tercihi yapacak öğrencilerin muhakkak rehber hocalarına danışması gerektiğinin altını çizen Beyan şu ifadelere yer verdi, “Öncelikle YKS sınavını geçirmiş olan bütün öğrencilerimize geçmiş olsun diyorum. Büyük çabalar sonucunda belli bir sıralamaya girdiler. Öğrencilerimiz YKS tercihlerini yaparken birincisi kesinlikle bir rehber hocasına danışmalıdır. Hocalar eşliğinde tercihlere karar verilmelidir. Tercihlerde en basit bir kodlama hatası öğrencinin 1 senesine mal olmuş olabilir. Bu yüzden biz rehber hocalar eşliğinde tercihler yapılmasını istiyoruz. Tüm belediyelerde rehberlik koordinasyon merkezi ve tüm dershanelerde rehber hocalar var, öğrencilerimiz bunlardan yararlanabilir. ÖSYM tercihlere puan bazlı değil, sıralama bazlı olarak bakıyor” şeklinde konuştu.

“ÖĞRENCİLERİMİZ TÜRKÇE’DEN ÇOK ŞİKÂYETÇİYDİ”

YKS sınavına yönelik değerlendirmelerde bulunan Beyan, “YKS sınavını değerlendirecek olursam; TYT'de öğrencilerimizin en çok şikâyet ettiği derslerin başında Türkçe geliyordu. Türkçe‘nin çok ağır kullanıldığına yönelik şikâyetler aldık. Fakat baktığımızda ise hemen hemen her yıl çıkan sorularla aynı gibiydi” sözlerine yer verdi.

“YAŞANAN FELAKETLER ÖĞRENCİLERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ”

 Kahramanmaraş merkezli ve Şanlıurfa’yı da etkileyen depremin ardından sel felaketinin de yaşandığı Şanlıurfa’da öğrenciler olumsuzluklar içerisinde sınava girdi. Yaşanan olumsuzlukların da öğrenciler üzerinde etki bıraktığını belirten Numan Beyan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Tabii biliyorsunuz çok büyük bir deprem atlattık ve öyle bir sürecimiz vardı bu durum öğrencileri psikolojik anlamda etkiledi. Bizler Urfa halkı olarak etkilendik hem selden hem de depremden etkilendik yani ciddi kayıplarımız oldu. Eğitimlerin geç açılması, öğrencilerin sınava psikolojik olarak hazır olmaması bu gibi etkenler çocuklarımızı çok olumsuz bir şekilde etkiledi. Tabi bizler isteriz ki bütün öğrencilerimiz güzel yerlere gitsin ama zorluklar da yaşandı. Biliyorsunuz özellikle ÖSYM'de 12. sınıf konularını sınava dahil etmeyerek öğrencilerimize bir noktada yardımcı oldu” dedi. 

“OKULLARDA KLİMALARIN OLMASI GEREKİYOR”

Sıcaklıkların da öğrencilerin üzerinde olumsuz etki bıraktığını söyleyen Beyan, “Diğer bir olumsuz etken ise sıcaklık konusu, sıcaklık konusuna değinecek olursak Urfa biliyorsunuz çok sıcak bir il 46 dereceye kadar çıkan bir ilimiz ve haziran ayının sonlarına doğru sınavın yapılması öğrencilerimizi ciddi anlamda etkiledi. Bazı okullarımızda klimaların olması çocuklarımızı her ne kadar olumlu etkilemişse de hemen hemen çoğu okulumuzda da klimalar yok. Klimaların olmayışı öğrencilerimizi olumsuz etkilemiştir. Okullarımızda klimaların olması gerekiyor. Öğrencilerimiz sıcak yaz günlerinde sınavla cebelleşirken öte yandan da sınavla cebelleşiyorlar” ifadelerini kullandı. 

“DÜŞÜK BİR PUAN ALMIŞSANIZ GELECEĞİNİZ İÇİN BİR SENE DAHA ÇALIŞIN”

Sadece üniversiteye gitmek için tercih veren öğrencilere uyarılarda bulunan Beyan Sözlerini şöyle sonlandırdı: “Öğrencilerimiz öncelikle hedefleri doğrultusunda yani eğer bir hedefleri varsa ve sıralamaya da girmişse tercihte bulunsunlar. Fakat şöyle bir şeyin içerisine girmesinler "Hocam ben artık üniversiteye gitmek istiyorum, artık okumak istemiyorum" düşüncesinden sıyrılmaları gerekiyor. İstediğiniz hedeflere doğru gitmemiz gerekiyor. Bugün aklınızda hemşirelik geçiyorsa ve onun için hazırlanmışsınız başka bir bölümü seçmenizi tavsiye etmem sırf puanınız düşük diye o bölümü seçiyorsanız yanlış yapıyorsunuz. İleriki süreçlerde okul bittiğinde umutsuzluğu tekrardan yaşayacaksınız. Biz şöyle tavsiye ediyoruz bir sene hazırlanmaktan bir şey olmaz, bence bir sene daha hazırlanmaları onların gelecekleri açısından çok daha iyi olur” diyerek sözlerini noktaladı.

YKS sonuçları Tercih maratonu Numan Beyan