Tezgâhları renklendiren zeytin kuraklığın akıbetine uğradı

TAKİP ET

Şanlıurfa zeytin yetiştiriciliğine elverişli iklim yapısıyla bölgede her geçen gün zeytin üretimi artmakta. Ancak yağışın olmamasından kaynaklı olarak hem zeytin fiyatları yükseldi, hem de zeytinin kalitesi düştü.

Şanlıurfa merkez başta olmak üzere Bozova, Hilvan, Suruç, Viranşehir veHaliliye ilçelerinde organik zeytin yetiştiriciliğinin yaygınlaşması beraber üretim alanları günden güne üretimi artıyor. Zeytin üretiminin artmasıylazeytintezgâhlarda kiyerini alıyor. Urfa merkezde 55 ayrı nokta da zeytin satışı yapılmaktadır. Günlük yaklaşık 15 tona yakın zeytin satışı gerçekleşiyor. Salamuralık zeytin,kırma gibi işlemler zeytin satıcıları tarafından yapılıyor.Son iki yılda kuraklığın Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kendini iyice hissettirmesi nedeniyle zeytin rekoltesinde bu yıl önemli bir düşüş yaşandı. Rekoltenin az olmasıyla beraber zeytin fiyatları da yükseldi.

“KURAKLIK VE GİRDİ MALİYETLERİ ZEYTİN FİYATLARINA YANSIDI”
Yaklaşık 10 yıldır açtığı tezgâhta zeytin satıcılığı yapan Ramazan Çiftçi, bu yıl yağışın olmamasından dolayı ürün düşüklüğü yaşandı. Girdi maliyetlerinin de artmasıylaberaber zeytin fiyatlarıyükseldi diyen Çiftçi, “fiyatlar geçen seneye kıyasla daha pahalı, kalite de baya düşüklük var. Bizler müşteri memnuniyeti için en iyi zeytini gidip getiriyoruz fakat genel bir durum olduğu için daha fazlasını yapamıyoruz. Bu yıl ki fiyatlar 8 liradan başlıyor, 17-18 lirayı buluyor. Yağlı cins dediğimiz zeytin kalitesi iyi olan zeytinin fiyatı 18 lira olmakta. Eğer vatandaş iyi bir zeytin almak istiyorsa en az 12-13 liralık zeytinleri tercih etmeleri gerekiyor ”dedi.

HALHALLI’NIN BİRÇOK ÇEŞİDİ VAR
Zeytin çeşitlerimiz çok diyen Çiftçi, “Bunlardan soranı, halhallı, rezilin, Gemlik, yağ celebi, vs. birçok zeytin çeşidi bulunmaktadır. Urfa’da daha çok halhallı zeytin tercih edilmektedir. Yabancılar daha çok yeşil kırma zeytin alıyorlar. Bazı müşterilerimiz de hazır cins Mardin Derik zeytin var onu istiyorlar, kimisi burada hazır salamura olarak yaptığımız zeytinler var onları tercih ediyorlar. Hazır salamura yaptığımız zeytinler 3 kilo şeklinde bidonda 65 lira fiyatında. Halhalının birçok çeşidi var örneğin siyahı, mor, yeşil olmak üzere 3 çeşidi bulunuyor.

“YÖREYE HAS ZEYTİNLER SATILIYOR”
Satmış olduğumuz zeytinler genelde yöreye has olan zeytinlerdir ve birde Nizip bölgesinde ki zeytinlerdir. Yabancı zeytin pek satmıyoruz tezgâhlarımızda tercihimiz yerli üretimden yana oluyor. Bizde zeytin alan müşterilerimize çizme işlemini yapıyoruz isteyen olursa bidon ve tuzu da ücret karşılığı kendilerine veriyoruz. Vatandaş evde sadece 2-3 günde bir suyunu değiştirerek zeytini acılığını giderip, tatlı hale gelen zeytini en son tuzlu su yaparak salamurasını tamamlayıp evlerinde afiyetle yiyorlar.

“TEZGÂHLAR ZEYTİNLERLE RENKLENİYOR”
Zeytin hasadının başladığı andan itibaren zeytin sergimiz yaklaşık bir ay sürüyor. Bir ay boyunca sergimizde çeşit çeşit zeytinlerle tezgâhlarımızı renklendiriyoruz. Böylelikle zeytin almak isteyen vatandaşlarımız gelip alıyorlar. Bazı müşteriler geliyor diyorlar yağmur yağmadığı için zeytin almıyoruz yağmurun yağmasını bekliyoruz. Zeytin hasadı bitince ürün kalmayacak, ayrıca Nizip’ten getirdiğimiz zeytinler yağmur suyu almıştır. Çünkü orada yağmur yağıyor. Vatandaş zeytin alacaksa tam zamanı ürün bitmeden biran önce zeytinlerini alsınlar diyorum” dedi.
E.Berfin Maçça Urfa / Değişim