TÜİK rakamlarına Urfalılardan tepki! "İnanmıyoruz"

TAKİP ET

Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), İşsiz sayısı 2023 yılında bir önceki yıla göre 318 bin kişi azalarak 3 milyon 264 bin kişi olduğunu açıkladı. Şanlıurfa'da vatandaşlar TÜİK rakamlarına inanmadığını ve işsizliğin arttığını söyleyerek tepki gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı İşgücü İstatistiklerini paylaştı. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılında bir önceki yıla göre 318 bin kişi azalarak 3 milyon 264 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 1 puan azalarak yüzde 9,4 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,7 iken kadınlarda yüzde 12,6 olarak tahmin edildi.

TÜİK’in işsizlik rakamlarını açıkladıktan sonra bazı vatandaşlar açıklanan rakamlara tepki gösterdi. Şanlıurfa’da yaşayan vatandaşlara TÜİK açıkladığı rakamlarla ilgili sorular sorduk. Vatandaşların Urfa Değişim mikrofonlarına yaptıkları açıklamada, işsizliğin azaldığı değil arttığını vurguladı. Bazı vatandaşlar ise işin çok olduğunu fakat insanların çalışmadıklarını dile getirdi.

Her gün gelen zamları eleştiren vatandaşlar, ekonomide her geçen gün alım güçlerinin düştüklerini ifade etti.

“TÜİK’E İNANMIYORUM”

TÜİK’e inanmadığını ve gelen zamlar karşısında alım güçlerinin düştüğünü ifade eden Mehmet Bayuk, “Ben TÜİK’e inanmıyorum çünkü işsizlik arttı. Ben Şanlıurfa'da kamu görevlisi olarak çalışıyorum fakat gençlerimiz birçoğu Toplum Yararına Programlar (TYP) dediğimiz İŞKUR'dan işe başlama programları ile işe giriyor ve bu şekilde 9 ve 6 ay geçici olarak bazı kurumlarda çalışıyorlar. İşsizliği azaltmak için istihdamı ve üretimi artırmak ve rantı durdurmak gerekiyor. TÜİK'e inanmamızın sebebi cebimizden anlıyoruz. Her şeye zam geliyor ama gelen zamların karşısında bizim maaşlarımıza o oranda zam yapılmıyor. Bizim zamlar karşısında alım gücümüz düşüyor. Mesela 2 kilo çay aldım 740 TL tuttu” dedi.

ÇALIŞMAK İSTEYENE BİRÇOK İŞ VAR AMA KİMSE ÇALIŞMIYOR

İşin çok olduğunu fakat insanların çalışmadığını dile getiren Melih Düker, “Herkes işinde karında çalışıyor. Çalışmak isteyene birçok iş var ama kimse çalışmıyor. Fabrikalar işçi arıyorlar ama işçi bulamıyorlar. Fabrika işi zor olabilir ama kolay hiçbir şey yok” ifadelerine yer verdi.

İŞSİZLİK ARTI!

Vatandaş İbrahim Keskin, işsizliğin arttığını ve fabrikalarda çalışmanın zorluklarına değindi. Keskin konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Ben işsizliğin azaldığını düşünmüyorum çoğaldığını düşünüyorum. Bu ülkede birçok araştırmanın net bir şekilde yayınlandığını düşünmüyorum. Fabrikaların çalışma şartlarını çok iyi biliyoruz yani bir asgari ücretle milleti çok ezdiklerini biliyoruz. Fabrikalar ya da diğer kurumlar işçi değil köle arıyorlar ve böyle bir siteme de karşıyız, çünkü yanlıştır. Umarım insanlar daha iyi bir şekilde yaşadığı günler görürüz. Türkiye'de bir kesim çok rahat geçinebiliyor ve insanlar arasında makas çok açıldı. Eskiden zengin, orta ve alt kesim gibi sınıflar vardı ama şu an orta sınıf yok. Zengin çok zengin, fakir çok fakir oldu.”

“MİLLET AÇ GÖZLÜ OLMUŞ”

İşsizlikten anlamadığını fakat bir emekli olarak geçinebildiğini aktaran Mehmet Kurnaz, “Ben işsizlikten anlamam, emekli bir insanım. Bu ekonomik şartlarda çok şükür geçinebiliyorum, geçinmiyorum desem yalan olur. Bazıları var inkâr ediyor, hep yok diyorlar. Maaşımız eskiden 8 bin TL’ydi idare ediyordum. Şu an 12 bin 500 TL maaş alıyorum ve bana yeter. Millet aç gözlü olmuş. Erdoğan ister maaş versin ister vermesin Allah ondan razı olsun. Erdoğan olmazsa memleketin durumu bozuk” ifadelerine yer verdi.

TÜİK Şanlıurfa işsizlik