Turistler Cumhuriyet'in 100.yılını anlattı, Şanlıurfalılar ise sınıfta kaldı

TAKİP ET

Türkiye'nin dört bir yanında Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamaları coşkuyla kutlandı. Şanlıurfa'da vatandaşlara 'Cumhuriyet sizin için ne anlam ifade ediyor' sorusunu sorduk. Kimi Cumhuriyeti rahat anlatırken kimisi ise anlatmakta zorluk çekti.

Cumhuriyet, Kurtuluş savaşında düşman işgaline uğrayan Anadolu topraklarında; İtilaf devletlerinden püskürtülen topraklarda ve Osmanlı devletinin “Kayıtsız şartsız teslim” olmasından sonra Mustafa Kemal Atatürk tarafından yönetim biçiminin Cumhuriyet olması için İsmet İnönü ile birlikte bir yasa değişikliği tasarısı hazırlayarak 29 Ekim 1923'te Meclis'e sunmuştu. Yapılan tasarı değişikliğinden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Cumhuriyet ilan edilmiş oldu. O gün yeni yönetim biçiminin adı, Cumhuriyet oldu.

Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır. 1925 yılında çıkarılan bir yasa ile millî bayram olarak coşku ve ahenkle kutlanmaya başlanmıştır.

Biz de Urfa Değişim Ekibi olarak günün anlam ve önemini Şanlıurfa’da yaşayan vatandaşlara sorduk. Şanlıurfa’da ki yerli halk genellikle Cumhuriyet günü hakkında pek bir bilgi sahibi olmazken, Urfa’ya dışarıdan gelen vatandaşlar, Cumhuriyet’in; bağımsızlık, özgürlük ve düşman işgalinden kurtarılan bir ülkeyi ifade ettiklerini söylediler.

Kimi vatandaşlar Cumhuriyet’i her şeye rağmen yaşattıklarını ve koruduklarını dile getirirken, bazı vatandaşlar ise bu önemli güne ve Mustafa Kemal Atatürk’e sahip çıkılmadığını belirtti.

“MUSTAFA KEMAL ATATÜRK VE CUMHURİYETİ BİTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Cumhuriyetin yeteri kadar korunmadığını ve sahip çıkılmadığını düşünen Cengiz Güdüklü, “Doğru söylemek gerekirse Cumhuriyet Bayramı kalmadı. Her şeye yasak geldiği gibi Cumhuriyet’te de yasak geldi. Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyeti bitirmeye çalışıyorlar. Bunu da bazı kesimler yapıyor ama biz Cumhuriyeti son nefesimize kadar yaşatmaya devam edeceğiz. Gençlere şunu söylemek isterim. Cumhuriyet’e sahip çıksınlar” dedi.

CUMHURİYET SAYESİNDE ÖZGÜR VE BAĞIMSIZ BİR ÜLKE OLDUK

Filistin’de ki savaştan dolayı Cumhuriyet kutlamalarının yeteri kadar yapılmadığını yine de ellerinden geldikçe bu önemli günü yaşatmaya gayret ettiklerini söyleyen Murat Özen, “Cumhuriyet Bayramı cumhuriyetimizin 100 yılını ifade ediyor. Filistin’deki savaştan dolayı Cumhuriyet pek fazla coşkuyla kutlanmıyor ama biz yine de kutlamaya çalışıyoruz. Cumhuriyet sayesinde özgür ve bağımsız bir ülke olduk. Mustafa Kemal Atatürk'ün ülkemizin bağımsızlığı konusunda çok fazla rol olmuştur” diye konuştu.

HİÇ KİMSE MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’E BENZEYEMEZ

Cumhuriyete dair duygularını paylaşan Mustafa Şimşek; “Mustafa Kemal Atatürk olsaydı Türkiye'yi daha iyi yerlere götürürdü” diyerek şunları söyledi:

“Çok sevinçli ve gururluyuz bugünden dolayı inşallah bir ömür boyu Türkiye Cumhuriyeti'nin yaşatırız. Hem İsrail savaşı hem de İsrail’in Filistin'e yaptığı zulümden dolayı Cumhuriyet biraz buruk geçiyor. Bizim için Mustafa Kemal Atatürk'ün farklı bir yeri var. Şu ankiler ona benzemeye çalışıyorlar ama hiç kimse Mustafa Kemal Atatürk'e benzeyemez. Keşke şu an Mustafa Kemal Atatürk olsaydı Türkiye'yi daha iyi yerlere götürürdü. “

CUMHURİYET, ÖZGÜRLÜK DEMEK

Cumhuriyet’in özgürlüğü ifade ettiğini aktaran Merve Karakaş, “Cumhuriyet benim için özgürlüğü ifade ediyor. Bugün Mustafa Kemal Atatürk'ün bize tanımış olduğu bir fırsat. Mustafa Kemal Atatürk olmasaydı biz şu an bu şekilde olamazdık daha kötü hallerde olabilirdik. Şu an dışarıya baktığımızda pek Cumhuriyete sahip çıkamıyoruz. Çocukken biz bütün 29 Ekim ve 23 Nisan bayramlarını kutlardık. Şu an onların hiçbiri yok. Tabii ki de bugünün önem ve anlamını bilen kişiler de var” şeklinde konuştu.

“DÜNYANIN TEK LİDERİ, MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’TÜR”

Bir eğitimci olarak bugünün anlam ve önemini dile getiren Ahmet Havutlu, “Cumhuriyet; bağımsızlığı, onuru ve barışı temsil ediyor. Cumhuriyet denildiği zaman bizim için akan sular duruyor. Şu an yüzüncü yılı yaşıyoruz ve bu bizim için büyük bir gurur kaynağı. Cumhuriyet koruyacak gençler yetiştiririz önemli olan da bu zaten dünyanın tek lideri ise Mustafa Kemal Atatürk’tür. Bir eğitimciyiz ve gençlikten biraz korkuyoruz çünkü vatanseverlik ve Atatürk sevgisi olmadığını düşünüyorum. Tabii ki olanlarda da var ama muhtaç olduğumuz kan asil damarlarımızda mevcuttur ve mutlaka bu bir gün açığa çıkar ama inşallah o günleri tekrar görmeyiz. Adıyaman'dan Şanlıurfa'ya geldik Adıyaman'da öğrencilerimize bugün anlam ve önemini her zaman anlatıyoruz. Bizim içimiz rahat çünkü biz vatansever ve milliyetçi bir insan olarak elimizden geleni yaptık” dedi.

“MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN EMANETİNE EN GÜZEL ŞEKİLDE KORUMAYA GAYRET EDİYORUZ”

Adıyaman deprem bölgesinden geldiğini vurgulayan Canan Havutlu, her şeye rağmen bugünü anlatmaya ve aktarmaya çalıştıklarını ifade ederek şu şekilde konuştu:

“Mustafa Kemal Atatürk'ün emanetine en güzel şekilde korumaya gayret ediyoruz. Adıyaman Besni’den geliyoruz. Deprem bölgesi olmasına rağmen ilçe kaymakamı, valimiz ve kamu çalışanları olarak elimizden geleni yapıyoruz. Öğrencilerim anasınıfı olmasına rağmen bugünün anlam ve önemini anlattığımda gayet iyi bir şekilde anlıyor ve bu konuda çok güzel dönütler de alıyoruz.”

CUMHURİYET ÇOK ŞEY ANLAM İFADE EDİYOR

Kendisi için Cumhuriyetin çok şey anlam ifade etiğini belirten Hikmet Aydoğdu,” Bizim için Cumhuriyet çok şey anlam ifade ediyor. Düşmanlarla çevrelenmiş işgal edilmiş ülkemizin kurtuluşunu ifade ediyor. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları bu ülkenin topraklarını işgal düşmanlarından kurtarıp bize emanet ettiler. Eğer ki bir şey olursa vatanımıza biz de onlar gibi canımızı kanımızı vererek torunlarımıza tekrar veririz. Türkiye'de yüzüncü yıl coşkusu insanların içinde var daha güzel kutlanabilir mi evet kutlanabilir. Bu yüzüncü yılın çok güzel bir şekilde kutlandığını düşünüyorum” diyerek kendi düşüncelerini aktardı.

 

GENÇLER, ÇANAKALE’YE GİTSİNLER

Cumhuriyet ruhunun daha iyi anlaşılması için, gençlerin Çanakkale’ye götürülmesi gerektiğine değinen Aydoğdu sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Gençlere ise şunu söylemek istiyorum; Çanakkale'ye gittim Mustafa Kemal Atatürk'ün saatinin kırıldığı yeri gördüm. Düşman cephesine ne kadar yakın olduğunu gördüm. Yani Mustafa Kemal Atatürk oraya kadar inip askerlere taarruz emrini vermiş. Bu yüzden ben gençlere gidip Çanakkale’yi görmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü bu topraklar o kadar kolay kazanılmadı. Bu toprakların kıymetini bilmeleri için bütün gençlerin ve çocukların oraya gitmelerine hatta bu konuda devletimizin bir prensibi olması gerekiyor gençlerin gitmesi için. Kurtuluş savaşında Şanlı şehri unvanını alan Şanlıurfa'da yüzüncü yılda burada bulunmak çok gururlu ve gurur vereceği bir duygu."

Cumhuriyet Şanlıurfa