Turizm sezonunda Urfalı esnaf sinek avlıyor!

TAKİP ET

Peygamberler şehri Şanlıurfa, 2023 yılı İslam İşbirliği Teşkilatı kararıyla İslam Turizmi Başkenti olarak seçildi. Kentin turizm şehri olarak seçilmesinin ardından yaşanan deprem ve sel felaketi kenti olumsuz anlamda etkilerken Urfalı esnaflar yaşadığı sorunları Urfa Değişim mikrofonlarına anlattı.

6 Şubat tarihinde kentte gelen deprem ve hemen ardından 15 Mart’ta meydana gelen sel felaketinin ardından hem Urfalı vatandaşlar hem de Urfalı esnaflar zorlukların baş göstermesiyle birlikte türlü zorluklara göğüs gerdiklerinin altını çizdiler.

Güneydoğu'nun önemli kentlerinden biri olan Şanlıurfa; üç ilahi dinin atası kabul edilen Hazreti İbrahim'in doğup ateşe atıldığı yer olarak adlandırılan Balıklıgöl, Hazreti Eyyüp'ün çile çektiği belirtilen mağara ile dünyanın en eski tapınak kalıntılarının bulunduğu Göbeklitepe gibi birçok mabede de ev sahipliği yapıyor.

Şanlıurfa’yı merak eden yerli ve yabancı turistler kente gelerek önce tarihi yerlerini gezip hemen ardından İsotçular ve Kapalı Çarşı’ya inerek oradaki esnaflardan yaptığı alışverişlerle esnafın yüzünü güldürmeyi başarıyorlardı fakat bu sene durum hiçte öyle olmadı.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Kapalı Çarşı esnafı turistlerin gelmemesinden dert yanarak Şanlıurfa sahipsiz diyerek sitem etti.

“ESKİDEN TURİSTLERİN ALDIĞI ŞALLARI ŞU ANDA MEVSİMLİK TARIM İŞİNE GİDEN URFALILAR ALIYOR”

Yerli ve yabancı turistler yerine daha çok yerli halkın kendilerinden alışveriş yaptığını belirten Kazım Portakal, "Şu an içinde bulunduğumuz tarihi çarşı içerisinde eskiden terzilik yapılırdı. Şu anda turizm sezonu açılmasına rağmen satışlarımız ne yazık ki çok zayıf. Yerli ve yabancı turistler maalesef hala gelmedi. Urfalılar bu dönemde mevsimlik tarım işine gittikleri için daha çok onlar bizden alışveriş yapıyor yazma olsun şapka olsun. Eskiden gelen yabancı turistler kafalarına şalları bağlarlardı hem deprem ardından selin vurması ne yazık ki satışlarımızı çok olumsuz etkiledi. Renkli şallarımızı eskiden 30 liraya satıyorduk şimdi ise 50 liraya satıyoruz. Eskiden büyük şehirlerden gelen bir turizm akımı vardı ama bu sene o da kesildi” dedi.

“15 SENEDİR ÇARŞI ESNAFI BU YAŞANAN DURUMDAN MUZDARİPLER”

Yaklaşık olarak 22 seneden beri Kapalı Çarşıda esnaflık yaptığını söyleyen Mahmut Çiftçioğlu "22 senedir bu çarşıda esnaflık yapıyorum. Yaklaşık olarak 15 senedir bu çarşıya turistlerin gelmemesi esnafı bıktırmış durumda ve tüm esnaflar bu konusunda muzdaripler. Eskiden buraya gelen turlar buradan eşya almaya yönlendiriliyorlardı şimdi ise Gaziantep'ten direkt Göbeklitepe’ye gelip Göbeklitepe'den tekrardan Gaziantep'e yönlendirilip oradaki çarşıdan alışveriş yapmaya yönlendiriliyor” şeklinde konuştu.

“ŞANLIURFA SAHİPSİZ, GÖBEKLİTEPE GAZİANTEP’TE OLSAYDI DÜNYADAN ZİYARETÇİ AKIN EDERDİ”

Daha sonra sözlerine şu şekilde devam eden Çiftçioğlu Şanlıurfa sahipsiz diyerek şunları kaydetti: “Urfa sahipsiz bir memleket özellikle bu turistik konusunda çok sahipsiz olduğunu düşünüyorum. Eskiden Urfa'ya gelen turlar ve seferlerin %5'i bugün Şanlıurfa'ya gelmiyor. Artık Şanlıurfa'ya sahip çıkılması gerekiyor. Bu işle Turizm Bakanlığı mı, ilgileniyor hangi bakanlık bakıyorsa Urfa'ya gereken önemin verilmesi gerekiyor. Bu çarşı 500-600 yıllık bir tarihi Çarşıdır.  Çarşı esnafına sorduğunuzda hepsi satışlardan dolayı kan ağlıyor. Urfa'da o kadar tarihi yer olmasına rağmen Antep turları buraya getirip gezdiriyor ondan sonra konaklamaları için tekrardan Antep'e götürüyorlar. Satışlarımızın çoğu Urfalılar tarafından yapılıyor. Urfa'ya ne yerli ne de yabancı turist geliyor. Bugün Göbeklitepe tarihin hiçbir yerinde bulunmayan muazzam bir yer, Göbeklitepe Gaziantep'te olsaydı bütün dünyadan turistler oraya akın ederdi. Dediğim gibi gerçekten Şanlıurfa sahipsiz bir memleket, burada bizim yetkimiz olmadığı için bizler de bir şey diyemiyoruz” diyerek sitem etti.

“HERKES İSTEDİĞİ EŞYAYI RAHATLIKLA ALABİLİYOR”

Sattıkları ürünlerin fiyat listesinde hiçbir değişikliğe gidilmediğini ifade eden çarşı esnafı Ahmet Ulusoy, "Şu anda turizm sezonu açıldı fakat kimse gelmedi. Fiyatlarımız geçen senelere oranla aynı durumda herhangi bir değişiklik yok. Satışlarımız daha çok yerli turiste yani Şanlıurfalılara yönelik oluyor. Şanlıurfalılar daha çok yazma alıyor. Alışveriş olarak insanlarda sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Herkes istediği eşyayı rahatlıkla alabiliyor” ifadelerine yer verdi.

“BU ÇARŞI ESKİDEN TIKLIM TIKLIM DOLARDI”

Vatandaşın alım gücünün olmadığını belirten Celal Akkuş, "Evet turizm sezonu açıldı. Bugün kim gelirse gelsin her şeyin fiyatı arttığı için insanlar bir şey alamıyor. Eskiden bu çarşı tıklım tıklım dolardı ama şu anda ne yerli ne de yabancı turist geliyor. İnsanlar Fiyat sorduğunda 90 -100 lira dediğimizde insanlar hemen geri çekiliyor çünkü vatandaşta alım gücü kalmadı. 33 senedir bu çarşıda çalışıyorum ve bu çarşı esnafının hali gittikçe daha kötüye gidiyor” dedi. 

“KÜÇÜK ESNAF OLARAK ADETA DİRENİYORUZ”

Özellikle Urfa’ya gelen ziyaretçilerin Urfa isotundan yapılan acı isotları aldıklarını fakat bu sene fiyatların artmasından dolayı herhangi bir talebin olmadığını belirten Müslüm Çiftçi "Turizm sezonunun açıldığı bir gerçektir fakat bizler türlü felaketlerle karşılaştık öncelikle deprem hemen ardından sel ve sel felaketinden sonra da biliyorsunuz yapılan seçim süreci başladı. Bu tür olayların esnafa çok zararı olduğunu hepimiz gördük. Bizler esnaf olarak şu anda tek umudumuz seçimden sonra gelecek olan yerli ve yabancı turistlerdir. Tabii ürünler de çok pahalı olduğu için insanlar alışverişte yapamıyor. Urfa fıstığı 250 ile 300 lira arasında fiyatı değişiyor. Pul biberi yani isot dediğimiz fiyatı aynı Kaçak çaya bakacak olursak onda da ciddi manada artış oldu. İnsanların alım gücü olmadığı için maalesef bizler de ürün getiremiyoruz vatandaş almayınca biz de kar edemiyoruz haliyle biz küçük esnaf olarak adeta direniyoruz” şeklinde konuştu.

Peygamberler şehri Şanlıurfa 2023 yılı İslam İşbirliği Teşkilatı