Türkiye ikinci tura gidiyor! Urfalı seçmen ne yapacak?

TAKİP ET

14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçimi için Türkiye sandık başına gitti. Oylar verildi fakat kimi kesim sonuçları olumlu bulurken kimi kesim ise sonuçlara olumsuz baktı. 64 milyon seçmen önceki gün seçimi yaptı. Yeterli çoğunluk sağlanamadığı için Cumhurbaşkanlığı seçimi 28 Mayıs tarihinde tekrar yapılacak.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili sonuçları, seçim yasaklarının kalkmasıyla YSK tarafından onaylanarak açıklanmasının ardından gözler verilerde oldu. Tüm Türkiye’nin ekran başına kitlendiği seçim sonuçları dün itibariyle belli. Cumhurbaşkanı adayı yüzde 50+1’i geçmediği için seçim tekrarlanacak.

Şanlıurfalı seçmenler Pazar sabahı YSK tarafından kurulan sandık başına giderek oylarını kullandılar. Yoğun katılım sağlayan Urfalılar akşam saatlerinde ekranlarda seçim sonuçlarını takip etti. Mikrofonlarımıza konuşan Urfalılar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ikinci seçimde cumhurbaşkanı olacağını kaydederken vekillik konusunda ise “Kaç vekil olursa olsun halkın sorunlarını dinlemedikten sonra pek bir önemi yok bizler reisi sevdiğimiz için AK Parti’ye oy veriyoruz” dediler.

Son açıklanan verilere göre hali hazırda adaylardan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy oranı yüzde 49,54 iken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranı ise yüzde 44,85 oy olarak kaydedildi.

Şanlıurfa’da 1 milyon 219 bin 445 seçmen sandık başına giderek oylarını kullandı. Şanlıurfa’da Cumhur İttifakı yüzde 55. 83, Emek ve özgürlük yüzde 24.85, Millet İttifakı yüzde 12. 60, Sosyalist Güç Birliği  ise yüzde 0.45 oranında oy aldı.

AK Parti yüzde 43.00 ile 8 milletvekili, Yeşil Sol Parti yüzde 24.85 ile 4 milletvekili, Milliyetçi Hareket Partisi yüzde 9.45 ile 1 milletvekili, Cumhuriyet Halk Partisi yüzde 8.03 ile 1 milletvekili çıkarırken İyi Parti ise yüzde 4.57 ile vekil çıkaramadı.

“2. TURDA AKP SEÇİMİ ÖNDE GÖTÜRÜR”

Vekillik konusunda AK Parti’nin daha az vekil çıkaracağını düşündüğünü aktaran Ömer Doğan, "Bana göre seçim 2. tura kaldı gibi, zaten halk gereken cevabı verdi. Urfa'ya dönecek olursam ben vekillik açısından AK Parti'nin 8 vekil çıkaracağını düşünmüyordum. Daha az vekil çıkaracak diye düşünüyorum.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2. turda oy oranının daha da artacağını düşünüyorum” dedi.

“AKP İSTERSE 100 VEKİL ÇIKARSIN BİR İŞE YARAMIYORLAR”

Şanlıurfa’daki AK Parti vekillerine sitem eden Halil Kılınç, "Açıklanan tablo tamamen rezalet. Urfa'nın haline bakarak hala AK Parti'ye oy veriliyorsa söylenecek bir şey bulamıyorum. AK Parti'nin 8 vekil çıkarması bile çok saçma, hangisi iş yapmış ki 8 tane daha vekil seçiliyor. 2 turda da Kemal Kılıçdaroğlu'nun büyük ara fark oyu ile kazanacağını düşünüyorum öyle de olacak. Urfa’nın vekillerini seçimden seçime görüyoruz. Çıkmışlar AKP 8 vekil çıkarmış diyorlar istersen 100 vekil çıkarsın işe yaramadıktan sonra” diyerek vekillere sert sözlerle gönderme yaptı.

“BİZ REİS İÇİN OY VERİYORUZ PARTİ İÇİN DEĞİL”

Sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan’a olan sevgisi için AK Parti’ye oy verdiğini anlatan Doğan Aslan, "Bu seçimin ilk turda bitmesini istiyorduk. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın % 52'lik bir oranı alarak kapatacağını düşünüyorduk. Biz milletvekilliğini düşünmüyoruz biz o partiye oy veriyorsak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sevdiğimiz için veriyoruz, Urfa'nın vekilleri için değil. Milletvekilleri bugün var yarın yok ama sayın cumhurbaşkanımız hep yanımızda olan bir insan dünya lideri olan bir insan kendisi, bütün dünya cumhurbaşkanına saygı duyarken ne yazık ki Kılıçdaroğlu onlara el pençe oluyor. Biz güçlü duruşu için Recep Tayyip Erdoğan'ı seviyoruz. Ölümüne kadar da onu desteklemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“YAPILAN ANKETLER İLE SANDIKTAN ÇIKAN OYLAR ÇOK FARKLI OLDU”

Yapılan anket sonuçları ile sandıklardan çıkan sonuçların çok farklı olmasına dikkat çeken Hamit Hatlı şu ifadelere yer verdi: "Beklediğim bir tablo değildi, istatistiklere baktığımızda sürekli Kılıçdaroğlu öndeydi ama dün televizyonlarda çıkan şemada ise ara farkla Recep Tayyip Erdoğan önde götürüyordu. Ben Kılıçdaroğlu'nun önde götüreceğini düşünüyordum. Şu anda ekonomiye bakıyorsunuz Türkiye'nin en büyük parası 200 lira olmasına rağmen geçen arkadaşlarla iki somun dönere 100 lira ödedik yani bu kimin suçu olabilir, şu anda evlerin kirası 6 bin 7 bin lira ise bu kimin suçu, şu an buradaki gençler işsiz güçsüz parklarda oturuyorsa bu devletimizin suçudur kimse kusura bakmasın. Seçim 2. tura kalsa bile Recep Tayyip Erdoğan tekrardan kazanır. Milletimiz böyle alışmış çünkü oy vermeye devam etsinler” dedi.

“SEÇİM İKİNCİ TURA KALSA CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN ALACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Necmi Yıldırım, "Millet kararını verdi milletin kararına saygı duymak lazım, sonuçlarda hile veya şaibe olmasaydı iyi olurdu. Milletvekilliği seçiminde halk gereken cevabı verdi. Ben AK Parti'nin 7 vekil olacağını düşünüyordum ama 8 oldu bir yükseliş oldu. YSP, İYİ Parti ve CHP oy düşürdü, MHP’nin Türkiye geneli o yükselttiğini düşünüyorum. Seçim eğer ikinci tura kalsa tekrardan Cumhurbaşkanı alır diye düşünüyorum” sözlerine yer verdi.

“SİNAN AREŞ’İN ÖLDÜRÜLMESİNDEN SONRA OYUMU BAŞKA PARTİYE KULLANDIM”

Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin oy vermesini etkilediğinin altını çizen Müslüm Doğan, "Biz ailecek ülkücü olmamıza rağmen bu dönem oyumuzun Cumhuriyet Halk Partisi ve Yeşil Sol Partisinden yana kullandık. İktidarın koltuğu bırakmaya niyeti yok, dediğim gibi ben koyu bir ülkücüydüm ta ki Sinan Ateş'in öldürülmesinden sonra artık onlardan nefret ettim. Ekonomiyi de görüyorsunuz ekonomi yerle bir şu anda. Suriyeliler ülkemizde bizden daha iyi yaşıyorlar biz hiçbir şeyden faydalanamıyoruz. Şu anda gördüğünüz gibi işsiz güçsüz bir şekilde oturuyoruz” ifadelerini kullandı.

“RAHATLIKLA ELEŞTİREBİLECEĞİM BİR CUMHURBAŞKANI İSTİYORUM”

Daha sonra sözlerine şu şekilde devam eden Doğan, “Seçimi 2. turda AK Parti götürmesin de kim götürürse götürsün. Şu gördüğünüz köprüyü yaptılar sözde iyi bir köprüydü 22 kişinin faciası oldu. Bizler cumhurbaşkanımızı eleştiremiyoruz. Rahatlıkla eleştirebileceğim bir Cumhurbaşkanı istiyorum. Ben şu anda rahatlıkla eleştirebiliyorum o ayrı bir konu şu anda bir benim bir de bedenim. Ufak bir eleştiride bile operasyonla gözaltına alınıyorsun kim vurduya gidiyorsun. Gitmişler Hüda Par ile birleşmişler Yeniden Refah ile birleşmişler bunların yüzünde dahi olsa kaybederler” şeklinde konuştu.

28. Dönem milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçimi Türkiye