Turşu yapacaklar için püf noktalar! Bunları biliyor muydunuz?

TAKİP ET

Her yörede farklılık gösteren ve kış ilacı olarak nitelendiren turşuların yapımına başlandı. Şanlıurfa'da yapılan ev yapımı turşular raflardaki yerini alırken bizlerde sizler için turşu nasıl yapılır, ayarlanır ve saklanır? Turşu suyu tarifi ve yapımı için püf noktalar nelerdir? Sorularının cevapları haberimizde…

Sofralarda farklı bir garnitür olan turşular, bazen sofraları süslemek bazen de sağlıklı olabilmek için tüketiliyor. Yöreden yöreye değişiklik gösteren turşular Şanlıurfa’da ise daha çok karışık biçimde tüketiliyor.

Özellikle geçtiğimiz senelerde Covid-19 salgını nedeniyle satış rekorları kıran turşuların yapılışına başlandı. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak isteyen vatandaşlar, bu sene de önce uzmanlara kulak verdi sonra da turşuya yöneldi.

Ev yapımı turşu imalatı yapan Ali Günek, kış aylarına girmeden önce vatandaşlara uyarılarda bulunarak hakiki turşu yapımına önem verilmesi ve kış ayı boyunca bol bol turşu tüketilmesi gerektiğini söyledi.

TURŞU SUYU NASIL YAPILIR?

Yapılacak turşunun çeşidine göre de turşu suyu hazırlanabilir. Turşu suyu yaparken genellikle suyun içerisine tuz, limon tuzu, sirke, şeker konulur. Turşu suyunun miktarına göre malzemeler karıştırılır. Sofra tuzunun yerine kaya tuzunun kullanılması turşuya daha ayrı bir lezzet verecektir.

TURŞU SUYU TARİFİ VE YAPIMI İÇİN PÜF NOKTALAR

 Turşu suyu yapılırken pek çok detayın da bilinmesi gerekir. Özellikle turşu suyuna konulacak olan sebze ve meyveler asla çürük olmamalıdır. Her zaman diri ve taze ürünlerin kullanılması gerekir. Turşu suyunun iyi bir şekilde saklanması için cam kavanozların kullanılması gerekir. Turşu suyu yapımında kullanılan tüm malzemeler de mutlaka temiz olmalıdır. Ayrıca turşu suyunun tuz ayarı iyi yapılmalıdır. Turşu yapmak çok titizlik istediği için turşunun bozulma olasılığı yüksek olur. O yüzden turşu yaparken çok dikkat etmek gerekiyor. Turşu da sirke ve ya limon kullanılmalıdır. Ayrıca isteğe bağlı olarak ikisi birlikte de kullanılabilir.

TURŞU SUYU HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Pandemi sürecinde en çok tüketilenler arasında yer alan turşu ve turşu suyunun içerdiği minarelerle rahatlıkla tüketilebileceğini söyleyen Günek, “İshal ve benzeri rahatsızlıkları yaşayan kişiler Turşu suyu içebilirler. Turşu suyu özellikle soğuk kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Sağlığa yararları olan turşu suyu kabızlığı da tedavi ederken kişiye sağlık katar. Turşu suyu her zaman rahat bir şekilde tüketilebilir. Turşu suyu hazımsızlığı da gidererek unutkanlığa da iyi gelir” diyerek içilmesini tavsiye etti.

ŞANLIURFA’DA EN ÇOK HANGİ TURŞU TÜRÜ TÜKETİYOR?

Yaklaşık olarak 25 yıldan beridir turşu işi ile uğraştığını belirten esnaf Günek, Şanlıurfa’da en fazla tüketilen turşular hakkında bilgiler verdi, “Şanlıurfa'da en fazla karışık turşu tüketilir. Lahana, biber, havuç, acur, kornişon bunlar daha çok tüketiliyor. Bir de bunların yanında hepsinin karışımından olan bir turşu daha tüketilir oda karışık turşu” dedi.

ŞANLIURFA’DAN BAŞKA İLLERE TURŞU SEVKİYATI

En çok aşeren kadınların meyvesi olarak bilinen erikler bu kez kış aylarında şifa dağıtmaya devam ediyor. Özellikle İzmir, İstanbul gibi yerlere erik turşusu sevkiyatı yaptığını aktaran Günek, şu ifadeleri kullandı: “Şu anda gördüğünüz erik turşusunu daha çok İstanbul, İzmir, Ankara gibi iller tercih ediyor. oralara sipariş gönderiyoruz. Erik turşusunun fiyatı biraz yüksek çünkü bizler yaz aylarında o erikleri muhafaza ederek turşu haline getiriyoruz. Tabi bu da bize pahalıya mal olduğu için ister istemez bunu fiyatlara yansıtıyoruz. Yaz aylarında aşeren kadınların meyvesi kış aylarında şifa deposu” şeklinde konuştu.

TURŞUNUN BOZULUP BOZULMADIĞINI NASIL ANLARIZ

Turşu yapacaklara bilgiler aktaran Günek, Turşunun üzerinde beyaz bir tabaka oluştuğu zaman işte o turşu hakiki turşudur, onun içerisinde herhangi bir katkı maddesi yoktur. Hakiki olarak yapılan bir turşu 6-7 ay boyunca tüketilebilir. Turşunun bozulup bozulmadığını ise nasıl anlarız derseniz; Turşu ilk yapıldığı gibi bir hafta 10 gün boyunca açılmaz açılan turşunun bozulma ihtimali yüksek olur. Eğer turşunuzda yoğurt ekşimesi gibi baloncuklar çıkıyorsa işte o zaman turşunuz bozulmuş demektir. Bunun yanında eğer turşunuzun üzerinde beyaz bir katman oluşmuyorsa buna da dikkat etmeniz gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

TURŞU SUYUNU TUTTURAMAYANLAR TURŞULARINI BİZLERE GETİRİYOR

Üst üste gelen zamlardan nasibini aldıklarını söyleyen turşu ustası Günek, Şanlıurfa'da herkes turşuyu evinde yaptığı için tabi işlerimiz biraz aksıyor. Bir de şöyle bir şey var evinde turşu yapamayanlar ya da ben turşunun suyunu tutturamıyorum tuzunu tutturamıyorum diyenler direk malzemesini alarak bize geliyorlar. Bizler de onların getirdiği malzemelerden turşu yaparak sadece el emeğimizi alıyoruz bidon başına yani 5 kiloluk bidona 100 lira el emeğimize alarak vatandaşa turşusuna teslim ediyoruz” sözlerine yer verdi.

ZAMLAR BİZLERİ DE ETKİLEDİ

Zamlar konusunda sitem eden Günek, daha sonra sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Zamlar ne yazık ki her sektörü vurduğu gibi bizleri de vurdu. Eskiden daha çok dışarıya turşu yollardık fakat şuan pek dışarıya gönderemiyoruz. 3 kiloluk tuşu bidonunun fiyatı 100, 5 kiloluk turşu bidonunun fiyatı ise 200 liradır. Turşusuna ekstradan malzeme ilave etmemizi isterse onun için ek ücret alıyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

ev yapımı turşular Ev yapımı turşu imalatı yapan Ali Günek