Urfa'da, Adenovirüs binlerce kişiyi tehdit ediyor

TAKİP ET

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Kadir Özbey, son günlerde özellikle mevsim geçişine bağlı olarak yayılan Adenovirüs hastalığının binlerce insanı tehdit ettiğini söyledi.

Havaların ısınmasıyla birlikte Şanlıurfa'da yayılan Adenovirüs hastalığı başta çocuklar olmak üzere binlerce kişiyi olumsuz etkiliyor. Bu nedenle son günlerde özellikle kırsal mahalleler başta olmak üzere birçok yerde çocuklarda alerjik ve kusma görülüyor. Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Kadir Özbey, son günlerde hastaneye başvuran hastaların sayısında da artış olduğunu belirtti.

Adenoviral keratokonjonktivit konjonktiva ve korneanın iltihabı ile seyreden ve son derece bulaşıcı bir göz rahatsızlığı olduğunu söyleyen Op. Dr. Mehmet Kadir Özbey, Adenovirüs, göz ve solunum sistemini etkileyebilen bir virüs olduğuna dikkat çekerek, özellikle çocukların bu hastalıktan korunması gerektiğine dikkat çekti.



'Kalıcı görme bozukluklarına neden olabilir'

"Şanlıurfa'da Adenovirüs salgını diye bir hastalık var ve bu hastalık binlerce insanı etkiliyor." diyen Özbey,  "Sürekli olarak ilçelerde şehir merkezine dolaşıp duruyor. Bundan dolayı da hasta müracaatları oldukça yoğun. Eğer zamanında ve düzgün tedavi edilmezse, kornea üzerinde leke bırakabiliyor. Bu hastalık kalıcı görme bozukluklarına da sebep olabiliyor. O bakımdan bu Adenovirüs kızarıklığı ve kaşıntısı başladığı zaman mutlaka bir göz doktoruna görünmeleri gerekiyor." dedi.



'Bu hastalık masum bir hastalık gibi başlıyor'

"Masum gibi başlayan hastalık, geçici bir konjonktivit gibi oluyor." ifadelerini kullanan Op. Dr. Mehmet Kadir Özbey, "Özellikle çocuklarda ve bebeklerde dikkat edilmesi gerekiyor. Mevsim göz hastalıklarına müsait bir mevsimdir. Özellikle buna dikkat çekmek istiyoruz. Bir de tabi ki tam sıcaklar başladığı için alerjik konjonktivit bahar nezlesi dediğimiz hastalığın da tam mevsimidir.  Özellikle kırsal kesimde yaşayan çocukların hemen hemen hepsinde alerjik reaksiyonlar oluyor. onlarda da kızarma kaşıntı ve batma şeklinde reaksiyonlar görüyoruz. Buna bağlı olarak onlarda da kornea incelmesine sebep olduğu için önemli bir duruma gelebiliyor, çocuklarda sıkıntılı durumlar oluşabiliyor." diye konuştu.



'2 buçuk milyon insana yayılabilir'

Söz konusu hastalığa karşı uyarıda bulunan Dr. Özbey, "Benim tavsiyem her iki hastalık durumunda da mutlaka doktora müracaat edip gözlerinin ölçülerinin aldırılması, Kornealarının üzerinde herhangi bir leke olup olmadığının kontrol ettirilmesi gerekiyor. Hastalık tamamen düzelmeden de ilaçların kesilmemesi gerekiyor. Hastaların dikkat etmesi gereken konular özellikle hastalığın bulaşmaması için temasta olmamaları gerekiyor. Kullanılan havluların, giysilerin yastık ve yorgan nevresim takımlarının ayrı olması gerekiyor. Toplu alanlarda o tür hastaların olmaması, hastaların rapor almaları ve topluluk olan yerlerden uzak durmaları gerekiyor. Maalesef çok ağır bir salınım var. Neredeyse 2 buçuk milyon insanın hepsini gezecek gibi bir izlenim ediniyoruz. Hemen hemen her gün 15 hasta geliyor. Burada iklimsel faktörler ön plana gelmiş durumda. Açık havada rüzgarlı ortamlardan uzak durmak gerekiyor. Ekranlardan özellikle cep telefonu ve tablet gibi ultraviyole yayan ekranlardan çocukların uzak tutulması gerekiyor. Elektronik cihazlar bir yığın hastalığın da sebebi durumunda. Miyop gibi astigmat gibi keratokonus gibi şimdi teknoloji hastalıklar var artık. Bunların da en büyük sebebi zaten bu ekranlar, çocuklarımızın onlardan da uzak tutulmaları gerekiyor. Bu ekranları aynı zamanda bahar nezlesi ve diğer konjonktivitlerin de iyileşmemesi uzun sürmesi için de çok menfi bir etki yapıyor. O bakımdan böyle güneşten ve ekranlardan çocukların uzak tutulmaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim

op. dr. mehmet kadir Özbey adenovirüs göz ve solunum sistemi yorgan nevresim takımları göz hastalıkları haberler Şanlıurfa