Urfa'da eski kışlar yaşanmıyor!

TAKİP ET

Küresel iklim değişikliği sonucunda sıcaklıklar artış gösterirken, yağışlar ve kar yağışı azalıyor. Uzmanlara göre kuraklık riski her geçen gün katlanıyor. Şanlıurfa'da yaşayan vatandaşlar iklim değişikliğini bakın neye bağladı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2023 yılında 3 aylık ülke genelinde kuraklık haritalarında, bazı illerin "olağanüstü kuraklık’ tehlikesi, Ege kesimi ve bazı bölgeler “normal kuraklık” seviyesinde olsa da Türkiye geneli ciddi bir kuraklık tehlikesi altında olduğu görülüyor. Nitekim Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi COP26'da bilim insanları ile dünya liderleri, küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlama gerektiğini vurgulamıştı.

Dünya genelinde kullanılan fosil yakıtlar, fabrikalarda çıkan gazların atmosfere zarar vermesi ve gelişmemiş ülkelerde geri dönüşüm konusunda yaşanan ciddi sorunlar ilkim değişikliğine neden oluyor. Son yılarda yaşanan küresel ısınma birçok alanı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

Uzmanlar bu durumda insanların su ve gıdaya erişimin güçleşmesi, ekolojik dengenin bozulması ve savaş gibi risklere dikkat çekiyor. Son günlerde Şanlıurfa’da güneşli günlerin olması ve kışın ortasında yazı aratan havaların olması bazı vatandaşlara mutlu ederken bazı vatandaşları ise tedirgin ediyor. Bizde bu durumu vatandaşlara sorduk. İşte o yanıtlar…

“ŞANLIURFA'DA HİÇ YAĞMUR YAĞMIYOR”

İklim değişiminin birçok faktörlerin etkilediğini belirten Fehmi Baran, “Şanlıurfa değil Türkiye geneli artık eski kışlar yaşanmıyor. Bunun sebebi iklim değişikliği, atmosferin etkisi ve fabrikadan çıkan gazlar her şey iklimi olumsuz etkiliyor. Şanlıurfa'da sürekli yağmur yağardı, kaç zamandır Şanlıurfa'da hiç yağmur yağmıyor” dedi.

“SEBEBİ İNSANLARDIR”

İklim değişikliğinin sebebini insanların olduğunu aktaran Müzbah Çelik, “Eskiden yılda 4-5 defa kar yağardı şu an yağmur bile yağmur. Bunun sebebi ise insanlardır. İnsanlar birbirlerine merhamet etmiyorlar ve birbirlerine güven vermedikleri için Allah’ta ve bu şekilde bize geri dönüş yapıyor. Yağmur yağmıyor, herhangi bir şeyde bereket yok. İnsanlar arasında saygı maalesef kalmadı” ifadelerini kullandı.

“BALIKLIGÖL’DE HERKESE AÇIK SAÇIK”

İnsanlarda güven ve dürüstlük gibi duyguların kalmadığını açıklayan Nihat Doğan, “İnsanlar değişmez görüyorsunuz Balıklıgöl’de herkese açık saçık eskisi gibi değil artık. İnsanların kendisini kontrol etmesi gerekiyor. Mevsimlerin bu durumda değişmesi normaldir. Bu depremler, seller ve felaketler insanların değişmesinden dolayı meydana geliyor. Mesela şu an Şanlıurfa'da bahar gibi hiç kış havası yok. İnsanlarda dürüstlük kalmadı ve insanlar artık birbirlerine güvenmiyorlar. Birine borca para verdiğiniz zaman, paranı almak için o adamın esiri oluyorsun. Bu yüzden iyilik yapamıyorsun” ifadelerini kullandı.

“ŞANLIURFA KURAK BİR BÖLGE”

Şanlıurfa’nın kurak bir bölge olduğunu ve çiftçilikte artan maliyetlerden dolayı çiftçilerin zor günler geçirdiğini kaydeden Abdurrahim Kanar, “Bu sene Şanlıurfa'da kış mevsimi güzel geçti ama son birkaç yılda genel olarak kuraklık var. Zaten Şanlıurfa kurak bir bölge. Afrika’ya gitseniz orası da mesela kurak bölgedir. Doğu Anadolu Bölgesi devamlı kar yağışlı orada kar 6 ay yerde kalıyor ve bereketli yerlerdir. Şanlıurfa'ya çoktandır kar yağmıyor eskiden kar kapıları kapatıyordu. Eskiden hatırlıyorum, Şanlıurfa'da kar 20 gün bir ay yerde kalırdı. Artık bu kar ve yağmurun yağmamasının sebebi ise biz insanlardan dolayı çünkü doğayı bozduk. Mesela ben çiftçiyim. Bu sene yağmur güzel yağdı ama tarımda biz perişan olduk. Çünkü gübre, tohum ve mazot bizi artık kurtarmıyor. Biz artık teslim olmuşuz ama mecburen tarlaya boşuna bırakmamak için çiftçilik yapıyoruz. Yani genel olarak çiftçilik bizi kurtarmıyor” açıklamasında bulundu.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Şanlıurfa haberleri Şanlıurfa