Urfa'da esnaf ucuz, vatandaş cep yakıyor dedi!

TAKİP ET

Yaz ayı boyunca uygun fiyata satılan sebze ve meyve fiyatları kış ayına girmeden tekrardan yükselişe geçti. Kimi esnaf, fiyatları uygun bulduğunu söylese de vatandaşlar ne yazık ki fiyatlara sitem etmeyi eksik bırakmadı.

Enflasyonun artmasıyla birlikte ürünlerdeki fiyat değişiklikleri pazar tezgâhlarına da yansıdı. Market yerine uygunluk ve tazelik açısından pazarları tercih eden vatandaşlar, pazara da uğramamaya başladı.

Kış aylarına girmesine kısa bir süre kala sebze ve meyve fiyatlarında da değişikliğe gitti. Özellikle asgari ve emekli ücretle çalıştıklarını söyleyen vatandaş kendilerinin bu durumdan çok daha fazla etkilendiklerini kaydetti.

Zirve yapan hayat pahalılığı, vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. Hayatın her alanını etkileyen pahalılık bu kez pazar tezgâhlarını da vurdu. Vatandaş artık sebze yerine tencerelerinde dert pişiriyor.

Pazar tezgâhlarında sofraların vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alan ayşekadın fasulyenin kilosu 55 lira, barbunyanın kilosu 40 lira, bamyanın kilosu ise 80, yeşil fasulyenin kilosu 30 lirayı buldu.

Mikrofonlarımıza açıklamalarda bulunan Pazar esnafları fiyatların uygun olduğunu söylerken, vatandaşlar ise evlerinde doğru dürüst meyve ve sebze yiyemediklerini söyledi.

“FİYATLAR NORMAL, VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ KALMADI”

Sebze ve meyve fiyatlarındaki artışların fazla olmadığını fakat vatandaşın artık alım gücünün kalmadığını söyleyen pazar esnafı Hasan Tartış şunları kaydetti, “Şu an sebze ve meyve fiyatları ekonomiye göre normal ama millete yüksek geliyor. Özellikle asgari ücretle çalışanlar rahat alışveriş yapamıyor. Kiralar almış başına gidiyor. Asgari ücretle çalışan bir insan kirayı mı ödesin? Evi mi besleyecek? Mutfağımı dolduracak? Hangi birine yetişecek? Mazot fiyatı sürekli yükseliyor. Bu da nakliye işi yapan insanların nakliye ücretini artırmasına neden oluyor” dedi.

“HALK ALIŞVERİŞ YAPMAK İÇİN AKŞAM SAATLERİNİ BEKLİYOR”

Daha sonra sözlerini şu şekilde sürdüren Tartış, “Halk, pazardan alışveriş yapabilmek için akşamı bekliyor. Sabahları nadir gelenler var. Şu anki durumlara baktığımıza göre fiyatlar daha da artacak. Fasulyeyi toptan 27 TL'ye aldık. İlk başta 35TL’ye satıyorduk. Ürün elimizde kalmaya başlayınca fiyatı mecburen 30 TL'ye indirdik. Sabah verdiğimiz fiyatlar ile akşam verdiğimiz fiyatlar aynı olmuyor. Akşama doğru fiyatları düşürmek zorunda kalıyoruz. Sıcak olduğu için getirdiğimiz mallar günlük satmak zorundayız. Diğer güne ürünler kaldığı zaman çöp oluyor” diye konuştu.

“EMEKLİYE SADAKA VERİR GİBİ PARA VERDİLER”

Fiyatların yüksek olmasından dolayı sebze- meyve tezgâhına yanaşamadığını belirten emekli öğretmen İbrahim Yücel, "Pazar etiketlerine baktığınız zaman bütün fiyatlar yüksek. Fiyatlar gerçekten çok pahalı, şimdi de sadaka verir gibi 5 bin lirayı emekliye verecekler o da bir seferliğe mahsus her ay olsa belki bir nebze bir şeylerin yerini tutar. Çok şükür bizim köyümüz falan var o nedenle geçmemizi sağlayabiliyoruz. Emekli öğretmen olduğum halde köyüm arsam da var, ev kirası da ödemiyorum fakat yine de aldığım emekli maaşı bize yetmiyor. 3 kişilik bir aileyiz ona nazaran bile zor geçinebiliyoruz. Allah vatandaşın yardımcısı olsun” ifadelerini kullandı.

“KIŞ AYINDA FİYATLAR TAVAN YAPACAK”

Pazar fiyatlarının zincir marketlerden daha uygun olduğunu söyleyen Ahmet Kutay, "Pazarda fiyatlar gerçekten uygun fakat zincir marketler Ateş pahası, aldığımız paray inanın ki cebimize koymadan eriyor. Pazara 150- 200 lira harcıyorum fakat zincir marketlerden bir kilo çayı bile o fiyata alamıyorum. Ana gıda maddelerimiz gerçekten çok yüksek, bugün yeşilliğin ucuz olması mevsimde olmasından kaynaklıdır kış ayında bu kez göreceksiniz ki pazardaki ürünler alınmayacak. Herkes ayağını yorganına göre uzatmalı gerçekten durum hiç iyi değil” diyerek sitem etti.

“SAKIZ FİYATINA SEBZE SATIYORUZ”

Sebze ve meyve fiyatlarının çok ucuz satılmasından dolayı kazanamadıklarını belirten pazar esnafı Özhan Beymen genel olarak pazarda fiyatların çok düşük olduğunu fakat masraflarının sürekli artığını aktararak sözlerine şöyle başladı: “Ben 10 yıldır pazarda çalışıyorum ilk defa piyasa bu kadar düştü. Masraflarımız çok arttı ama fiyatlarda artış yok. Genel olarak fiyatlar çok düşük. 3 yıl önce 7 TL'ye aldığımız poşet bugün en kötüsü 50 TL’den başlıyor. Sakız fiyatına domates salatalık görüyoruz. Fiyatlar bu şekilde ucuz gitmeye devam ederse seneye kimse ekmez bu yüzden de fiyatlarda artış olur. Şu an sebze pazarda bedavadır. Sadece meyvede biraz pahalılık var.  Meyvenin de pahalı olmasının sebebi ise Şanlıurfa'da üretilmediği için. Dışarıda genel olarak fiyatlar çok yüksek olduğu için insanlar pazara gelmeye korkuyorlar. Kış ayına girmeye başladık fiyatlar düşmez ama çok fazla da yükselmez” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa'da sebze ve meyve cep yakıyor

Sebze ve meyve fiyatları Pazar fiyatları