Urfa'da pazar fiyatları cep yakıyor

TAKİP ET

Soğuk hava kitlesi, enflasyon, asgari ücret ve akaryakıt fiyatlarının yükselmesiyle birlikte sebze ve meyve almak ateş pahası oldu. Pazara giden vatandaşlar ateş pahası olan sebzenin yerine mevsimsel olan meyveleri almayı tercih ediyor.

Kış aylarının etkili olmasıyla birlikte Şanlıurfa’da pazara gelen sebze ve meyve fiyatları katlandı. Pazara alışverişine giden vatandaşlar sebze alamadıklarını söyleyerek daha çok mevsimsel meyveleri almaya çalıştıklarını ifade etti. Son zamanlarda akaryakıt fiyatlarının da yükselmesiyle birlikte Pazar fiyatlarında artışlar yaşandı. Ülkede etkili olan enflasyon nedeniyle vatandaş pazarını fiyatların düştüğü akşam saatlerinde yaptığı görüldü.

Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan vatandaşlar sebze almanın imkansız olduğunu belirtirken daha çok mandalina ve portakal aldıklarını söyledi. Bu iki meyvenin kışın fiyatlarının daha uygun olduğunu ifade ettiler. Pazarcı esnafı ise yüksek fiyatlar nedeniyle tezgahlarında sebze ve meyvelerini satamadıklarını vurguladı. 

Ekonomik şartlardan kaynaklı artan maliyetlerle birlikte ürün fiyatlarında da yükseliş söz konusu. Pazarda esnaf ve vatandaşlara mikrofonlarımızı uzatıp, “pazarda fiyatlar ne durumda” diye sorduk vatandaşlar adeta dert yandı.

“ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN BİR İNSAN ALIŞVERİŞİNİ RAHAT BİR ŞEKİLDE YAPAMAZ”

Ben yaklaşık iki senedir pazarda esnaflık yaptığını söyleyen Kadir Kaçar, “pazarda şu anda durumlar hiç iyi değil. Asgari ücretle çalışan bir insan aylık 17.000 TL alıyor, kira olmuş 15.000 TL yani 17.000 lirayla geçimçok zor. Kiralar bu kadar yüksekken insanlar neyi harcasın sebzesini meyvesini ihtiyaçlarını nasıl gidersin. Mesela ben kendim olarak evlenme çağına gelmişim evliliğe adım atmam gerekiyor ama maddi imkânlar el vermediği için evlenemiyorum.

Türkiye’de asgari ücretle çalışıp para biriktirmek çok zor olduğu için ben yurtdışına gitmeyi düşünüyorum, en azından yurtdışında rahat bir şekilde yaşarsın geçimini sağlayabilirsin ama Türkiye’de öyle bir şey yok her şey çok sıkıntılı şu anda. Biz yeşillik kısmı ile ilgileniyoruz ama fiyatlar çok yüksek olduğu için vatandaşlar almakta çok fazla zorlanıyor. Şu anda asgari ücretle bir insan gelip de alışverişini rahat bir şekilde yapamaz hele ki kiracıysan hiç yapamazsın. Ortalama dört kişilik bir aile bütün ihtiyaçlarını karşılamak istese en az 1000 TL’den alışveriş yapar. Normal bir müşteri geldiğinde sadece yeşillik kısmını almak istediğinde bile 300 TL falan harcama yapıyor tabi bunun meyvesi sebzesi ayrı. Tezgâhın şuanda en pahalısı brokoli kereviz bunların kilosu 50 liradan başlıyor.” dedi.

“MEYVE OLARAK TEK MANDALİNA VE PORTAKAL ALABİLİYORUM ONLARIN DA FİYATI UYGUN OLDUĞU İÇİN”

Resul Akay isimli vatandaş ise 7 kişilik bir aile olduklarını ve fiyatlardan dert yanarak, “Şu anda pazardaki fiyatlar bayağı yüksek durumda.  Benim beş çocuğum var toplamda yedi kişilik bir aileyiz bazen düşünüyorum da Allah bize yardım etsin ev kiraysa ve asgari ücret daha yeni 17.000 TL olmuşken gerçekten geçim çok zor olur. Ekonomik şartlardan dolayı bugün benim evime götürdüğüm tek meyve mandalina, portakal en fazla elma bunlarında fiyatı biraz daha uygun olduğu için yoksa bunlarda götürmeyecektim. Bugün portakalın kilosu 15 TL o da en ucuz olanı biz eşyaları biraz daha uyguna almak için pazarın sonuna doğru geliyoruz ki fiyatlar biraz düşsün ve o şekilde alabilirim diye yoksa başka türlü alamıyoruz. Biz bugün meclise birilerini gönderdiysek ya da başımızdakileri biz seçtiysek denetimlerini yapmaları lazım, fiyat denetimleri, kira denetimleri yapılsa insanlar biraz daha rahat nefes alabilir.

Sağlık olsun giyim olsun yemek olsun fiyatlar fahiş bir şekilde zamlanmış bazen düşünüyorum da acaba devlet bunları görmüyor mu pazara gelip eğer haftalık alışverişimi yaparsam yedi kişilik bir aile olarak bu 3000 - 4000 TL arasında değişiyor o da istediğimizi alamıyoruz. Pazara geliyorum ben de ailem için en güzel meyveyi en güzel sebzeyi almak isterim ama bütçemiz yetersiz olduğu için alamıyorum. Dediğim gibi tek alabildiği meyve mandalina ve portakal onların da fiyatı uygun olduğu için diğerlerine göre yoksa onu da ağlamayacağım. Ekonomik şartlarımız daha iyi olsaydı alırdık. Sağlıklı beslenmek için gerek meyve olsun gerekse sebze olsun bunların tüketilmesi gerekiyor ama şartlar elverişli değil ne yazık ki ve sağlıklı beslenmek söz konusu bile olmuyor” diye konuştu

“HAFTALIK 1000 TL’YE PAZAR ALIŞVERİŞİ YAPIYORUZ”

Şu anda pazarda fiyatlar çok pahalı olduğunu ve hiçbir şey alamadığından dert yanan Hamza Kahraman, “Ben pazardan 500 - 600 TL’ye alışveriş yapıyorum 2 - 3 poşetle eve dönmüş oluyorum hiçbir şey alınmıyor her şey çok pahalı. Haftalık rahat bir şekilde 1000 TL’ye pazar alışverişi yapıyoruz. Ben şu anda pazardan bir soğan aldım, bir domates aldım 100 TL tuttu, soğanın kilosu 15 TL’den aldım domatesin kilosunu 25 TL’den aldım toplamda 100 TL ödedim. Yani çocuklara meyve falan almayı düşünüyorum ama ihtiyaçları karşıladıktan sonra. Eğer para kalırsa mecbur alacağım kalmazsa da yapacak bir şey yok alamayacağız. Asgari ücret yetmiyor pazardan tek aldığımız şey portakal elma oluyor onlarda fiyatı uygun olduğu için alıyoruz yoksa sadece ihtiyaçlarımızı karşılayıp eve gideceğiz.” ifadelerini kullandı.

“ALIŞVERİŞ YAPMAYA GELEN VATANDAŞLAR ÇOK ZORLANIYOR”

Pazar esnaflarından Halil Turgut isimli vatandaş ise alışveriş olmadığını söyleyerek şu açıklamalarda bulundu, “Yaklaşık iki senedir esnaflık yapıyorum şuanda fiyatlar çok yüksek alım gücü düşük ihtiyaçlarını almaya gelen vatandaşlar da çok zorlanıyor benim tezgahımda şu anda domates, salatalık, patlıcan ve biber var tezgahta ki domatesin kilosu 20 ile 25 TL arasında kalitesine göre değişiyor. Salatalığın kilosu 40 TL patlıcan 35 TL Biber 40 TL vatandaşlar gelip en fazla iki ya da 3 kg alabiliyor fazlasını alamıyor. Dört kişilik bir aile ortalama 400-500 TL’ye alışveriş yapabiliyor sadece sebze alır meyve dışında Allah hepimize yardım etsin durum çok zor hayat şartları çok zorluyor.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Soğuk hava kitlesi enflasyon rakamları asgari ücret akaryakıt fiyatları Şanlıurfa Şanlıurfa haberleri