Urfa ihracatta neden son sıralarda?

TAKİP ET

Gazetemizim mikrofonlarına konuşan vatandaşlar, Urfa'nın ihracatta son sıralarda olmasını 'ben' düşüncesine bağladı. Urfalı iş adamlarının kente fabrika açmak yerine gayrimenkul aldığını söyledi. Kimsenin istihdamı artıracak yatırımlar yapmadığını çoğunun ev ve arsa alarak kente yatırım yapmadığını ifade ettiler.

Gaziantep, 2022 Nisan ayında 927 milyon 172 bin dolarlık ihracatıyla rekor üstüne rekor kırarken, Şanlıurfa'nın ihracat rakamı ise sadece 18.7 Milyon dolar gibi komik bir rakamda kaldı. Gaziantep ihracatını her sene artırırken Şanlıurfa ise hep yerine sayıyor. Kentte yeni fabrikaların açılmaması hem istihdamı etkiliyor hem de üretimin artmasına engel oluyor. Yatırımın olmadığı kentte vatandaşlar daha çok ev ve arsa alarak yatırımlarını bu yönde kullanması dar gelirli vatandaşların tepkisine neden oluyor.

Güneydoğu illeri arasında ihracat yapan iller arasında son 3 sırada kalan Şanlıurfa’da son zamanlarda fabrika temelleri atıldı ama üretim aşamasına geçmemeleri nedeniyle sanayinin çarkları dönmüyor.

Urfa Değişim mikrofonların konuşan vatandaşlar, iş adamlarının kente yatırım yapmak yerine gayrimenkul aldığını ve dışarıya yatırım yaptığını söyledi.

İşte vatandaşların ihracat ile ilgili yorumları şöyle:

“Aylar itibari ile ihracat rakamları arasında çok büyük farklılıklar görülmemektedir” diyen Bünyamin Yetim, “2018 yılı aylar itibariyle en yüksek ihracat rakamına Şubat döneminde ulaşılmıştır. Suriye'de yaşanan politik ve ekonomik istikrarsızlık Şanlıurfa'nın Suriye'ye olan ihracat rakamlarını olumsuz etkilemiştir. Ancak buna rağmen 2017 Eylül ayında ihracat yapılan ilk 10 ülke incelendiğinde, 2016 yılında olduğu gibi Irak 1. sırada yer almaktadır. Irak’ı, Suriye ve Nijerya takip etmektedir. 2018 itibariyle Şanlıurfa ihracatında Irak ve Suriye gibi ülkemizin sınır komşusu olan ülkelerin önemli bir ağırlığı bulunmaktadır. Ayrıca İsveç, Nijerya, Cezayir ve İran gibi ülkelere de ihracat yapılmaktadır.

“BİZ URFALILAR OLARAK TEMBEL İNSANLARIZ”

Urfa’da son sırada kendimde dahil olmak üzere tembel insanlarız ben böyle yorumluyorum mesela Gaziantep’te geçen baktım eylül ayının sayısı 900 milyon dolar Urfa’nınki 9 milyon dolardı Urfalılar çalışmıyor dolayısıyla ihracat yapmıyoruz tembelliğimizden dolayı yani Urfa’mız tarım açısından en iyi topraklara sahip ama bu şekilde değerlendirmiyoruz. Hiçbir şekilde bir şey yapmıyoruz ondan dolayı son sıradayız. Şanlıurfa bana göre bütün konularda son sırada tarımda da son sırada yani biz çalışmıyoruz. Bir Diyarbakır şehrine gittiğimiz zaman Kayapınar bölgesinde mesela çok farklı bir yer ama Karaköprü’ye bakıyoruz mesela bende orda oturuyorum 1 park yok mesela Urfalı zenginlerimiz herkes gayrimenkul alıp kiraya veriyor. İş yeri kurmuyoruz fabrika kurmuyoruz. İş istikrarı sağlamıyoruz dolayısıyla gecen yıl 450 bin mevsimlik işçi olarak dışarıya çıkmış çok üzücü.

450 BİN KİŞİ DIŞARIYA İŞÇİ OLARAK GİTTİ

Dünyanın en büyük toprakları şehrimizde ama 450 bin işçi dışarı çıkmış. Zenginlerimiz maalesef yatırım yapmıyor. Herkes Karaköprüde 300 tane gayrimenkul alıyor kiralarını topluyor. bir gayrimenkul daha alıyor bir yatırım yapmıyor dolayısıyla iş imkanı yok. Bugün gidin Gaziantep’e insanlar bir sokağına gidiyorsun sanayiye mesela milyonlarca üretim yapıp dünyanın birçok ülkesine gönderiyor. Bizse hiçbir şekilde bir şey yapmıyoruz. Urfa’da dikkatimi çeken tek şey Siverek’te Karacadağ bölgesi var insanlar domates yetiştirip onları kak şekline getirip yurt dışına gönderiyorlar. Orası müthiş bir yer demek ki istesek oluyor. Manisa’dan İzmir’den bir zengin iş adamı gelince o bölgede insanlara iş imkanı sağlanıyor oradaki adam diyor ki ben 4 bin kişiyi çalıştırıyorum oradaki herkes kazanıyor demek ki oluyor” ifadelerini kullandı.

FABRİKALAR FETÖ’DEN DOLAYI KAPANDI

Kentte Fabrika açılması lazım diyen Mehmet Çoban, “Büyük iş adamları burada ama her zaman dışarı yatırım yapıyorlar. Çalışma diye bir şey yok. Fabrikalar FETÖ’den dolayı kapandı. Şu an açıldı ama bana diyor gel sana asgari ücret vereyim asgari ücretle ev geçinmiyor. Her şeye zam gelmiş ben dışarda çalışıyorum ama yine de yetmiyor. Bayramdan sonra yine zam gelecek ve ekmek 4 TL olacak.”

“URFA TAMAMIYLA ÇIĞIRINDAN ÇIKMIŞ”

“Her şeyde son sıradayız, zaten hizmet yok” diyen Ömer Dursun ise “Belediye başkanı hacca gitmiş diyor hakkınızı helal edin ben etmedim. Yani görünen köy kılavuz istemez, şehirde artık ne bir ciddiyet ne bir demokrasi yok yani resmi kurumlar öyle Urfa tamamıyla çığırından çıkmış yani.

“BİR REKLAM İÇİN GİDİP KOLİ DAĞITIYORLAR”

İstikrarda da son sıradayız. Eğer burada olsaydı insanlar gidip batıda çalışıp yollarda kaza geçirip ölmezlerdi. Buradaki istihdam yaratılmış olsaydı. Bu insanlar oraya gidip çalışmazlardı belediye gidip orada insanlara koli dağıtıyor. Bir reklam için gidip koli dağıtıyorlar. Onu yapıp istikrarda sıfır değişen bir şey yok. Turizmcilerin hepsi Antalya bölgesinde ama burada yoklar.

“HERKES KENDİ HALİNDE BEN YOLUMA BAKARIM DİYOR”

Milletvekilleri olsun bakan olsun hepsi sıfır kariyer ilgi yok.  Hiçbir şey yok, şehre bakışları yok. Siz birini piyasada görebiliyor musunuz? Nebati Urfalı ama Viranşehir’e bakan olmuş Urfa’ya bir katkısı var mı adam ne konuştuğunu bilmiyor. Dalga geçiyor, iş adamları herkes kendi halinde.  Kim kime ne yaparsa kimse fakiri düşünmüyor. Herkes kendi halinde kime ne olursa olsun ben yoluma bakarım. Elimde bir şeyler var ben kendimi niye sıkıntıya koyayım düşüncesiyle kimse kimseyi düşünmüyor. Milletvekillerin fakirlere faydaları yok” dedi.

Şanlıurfa ihracat ithalat ihrcat rakamları