Urfa'nın festivalde yer almamasına tepkiler büyüyor!

TAKİP ET

Tarihiyle, kültürüyle medeniyetlerin beşiği olan Şanlıurfa'nın Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin içerisinde yer almaması hem turizmcileri hem de vatandaşın tepkisine neden oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen 5 Ağustos ile 12 Kasım tarihlerine kadar devam edecek Türkiye Kültür Yolu Festival’lerinde Medeniyetlerin beşiği Şanlıurfa’ya yer vermemesi dikkat çekti.

Her yıl yüzlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan Şanlıurfa’nın 6 Haziran’a kadar Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin içerisinde yer alıp daha sonra çıkarıldığını aktaran Turist Rehberi Müslüm Çoban, bu durumu Şanlıurfalı siyasetçi ve vatandaşa bağladı.

Türkiye Kültür Yolu Festivallerinde Şanlıurfa’nın yer almamasına sitem eden Çoban “Bu konuda en büyük etken biz Urfalılara düşüyor. Şanlıurfa’nın 6 Haziran’a kadar bu projenin içerisinde yer alıp daha sonra çıkarılması siyasi ve biz her Urfalı ferde düşüyor. Urfa daha sonra neden çıkarıldı sorusunu araştırmamız gerekiyor” dedi.

Şanlıurfa'ya gelen ziyaretçilerin en fazla ziyaret ettiği mekânlar arasında yer alan “Hz. İbrahim'in doğduğu mağara ve ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen Balıklıgöl”, “Tarihin sıfır noktası” diye nitelendirilen Dünya mirası listesindeki Göbeklitepe,  konik kubbeli evleriyle bilinen tarihi Harran ilçesi,  doğal güzellikleri ile öne çıkan Halfeti ilçesi ve hala çalışmaları devam eden Karahantepe gelen yerli ve yabancılara ev sahipliği yaparken Türkiye Kültür Yolu Festivallerinde yer almaması dikkat çekti.

Tarihi taşların hâkimiyet kurduğu Şanlıurfa, Yönetmenler tarafından da en fazla tercih edilen yerler arasında geliyor. 11 ilin yer aldığı Türkiye Kültür Yolu Festivallerinde Nevşehir-Kapadokya, Trabzon-Sümela, Erzurum-Palandöken, Çanakale-Trokya, Gaziantep, Ankara-Başkent, Konya-Mistik, İstanbul Beyoğlu, Diyarbakır-Sur, İzmir- Efes ve Antalya yer aldı.

“ŞANLIURFA TURİZMİNİN KENDİNİ AYAKTA TUTABİLECEK POTANSİYELİ VAR”

Şanlıurfa turizminin kendini ayakta tuttuğunu söyleyen Çoban şunları kaydetti, “Şanlıurfa'nın aslında çok güzel bir turizm sektörü var, istediğimiz seviyede her ne kadar olmasa da ama şu anda önümüzde Şanlıurfa'nın 2 turizm sezonu bulunuyor. 30 Ağustos ile birlikte Eylül, Ekim, Kasım hatta Göbeklitepe ve Karahan tepe ile birlikte 7-8 aya yayılmış bir turizm potansiyelimiz var. Önümüzdeki turizm sezonu için malumunuz 2023 Şanlıurfa İslam Dünyası Turizm Başkenti ilan edildi. Deprem ve selden dolayı turizmde istenilen seviyeye gelinemedi. Kötü günlerde valiliğimizin yerel yönetimlerin ve kültür turizm bakanlığımızın himayesinde projeler bekliyoruz. İslam dünyası turizm kültür başkenti ile ilgili gelişmeler olmasa bile Şanlıurfa turizmimiz kendisine sürekli ayakta tutabilecek bir potansiyeli var. Şanlıurfa'da 1 ve 2 Eylül tarihlerinde turizm buluşmaları yapılacak ve turizm paydaşlarının buluşması olacak” dedi.

“6 HAZİRAN’DAN SONRA URFA’NIN NEDEN ÇIKARILDIĞINI HEPİMİZİN SORMASI GERKİYOR”

5 Ağustos’tan başlayarak 12 Kasım’a kadar devam edecek olan Türkiye Kültür Yolu Festivallerinde Şanlıurfa’nın neden çıkarıldığını soran Çoban, başka bir il çıkartılmadan bizler o festivale katılmak istiyoruz diyerek şunları söyledi: “Kültür Turizm Bakanlığı tarafından yapılan 11 ilin içerisinde bulunduğu kültür festivalinde Urfa'nın olmaması tabi ki kötü oldu. Aslında 6 Haziran'da bu projenin içerisinde Şanlıurfa vardı, fakat o günkü siyasilerimizin ve idarecilerimizin olayı tam sahiplenmemesinden dolayı maalesef kültür bakanlığı Şanlıurfa'yı çıkararak yerine başka bir il koydu. Aslında bu olay için üzüntülüyüz. Buradan sizin aracılığınızla Kültür Bakanlığı’na Şanlıurfa'nın bu sefer başka bir il çıkartılmadan 12. il olmak istiyoruz. Halen zaman geçmiş değil bu projenin sonunda uygun bir tarihte Şanlıurfa'da buna dâhil edilebilir, ama buradaki en büyük sorun biz Urfalılar olarak bizlere düşüyor. Bizlerin bu konuda neden Şanlıurfa'ya yer verilmedi sorusunu sormamız gerekiyordu. Urfa İçindeyken son dakika neden çıkarıldı, Urfalılar olarak bunun sebeplerini sorgulamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“SUÇU BAKANLIKTA DEĞİL, BİZ URFALILARDA ARAMAK GEREKİYOR”

Önümüzdeki süreçlerde buna benzer problemler yaşamamak için tavsiyelerde bulunan Çoban, “Suçu Önce kendimizde aramalıyız. Başımızı İiki elimizin arasına alıp iyice düşünmemiz gerekiyor en azından önümüzdeki süreçlerde böyle faaliyetlerde buna benzer herhangi bir sorun yaşamayalım. Geçmiş dönemlerde yapılan hataların en azından önümüzdeki süreçlerde yapmamamız gerekiyor. Suçu Bakanlıkta değil, biz Urfalılar da aramak gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

“KENTE TURİST GETİRMEK BAŞARI FAKAT ÖNEMLİ OLAN KENTE KAZANÇ SAĞLAMAK”

Sözlerini şu şekilde sürdüren Çoban, “Şanlıurfa'yı tanıtmak adına daha profesyonel bir şekilde çalışmamız gerekiyor. O tanıtımları görüp Şanlıurfa'ya gelebilecek ziyaretçileri çekmemiz gerekiyor. Tabi ki tanıtımlar yapılıyor ama yeterli mi özellikle bu konuda kafamızda biraz soru işaretleri bulunmakta, turizmde 'de turisti getirmek bir başarıdır fakat önemli olan ziyaretçinin kentte harcadığı para miktarı ve esnafa kazandırdığı kazançtır. Özellikle turistlerle ilgili istatistikler verilirken, Şanlıurfa’mıza çok turist geliyor fakat turistlerin Mardin'de harcadığı bütçe ile Gaziantep'te harcadığı para ve Urfa arasında maalesef dağlar kadar fark var. Belki Güneydoğu'da turist gelen illerin başında Şanlıurfa geliyor ama harcamaya baktığımızda ise en az harcama Şanlıurfa'da yapılıyor. Güneydoğu'daki iller arasında Mardin 1.’nci sırada Gaziantep 2.’nci sırada Şanlıurfa ise 3.’ncü sırada yer alıyor. Aslında harcamaları arttırmak bizim elimizde, gelen ziyaretçilere temiz ve hijyenik bir ortam oluşturarak yemeklerin sunulması veya hazırlanışı bakımından kente daha çok ziyaretçi çekip memnun ayrılmalarını sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri Şanlıurfa