'Urfa'nın kesimhaneye ihtiyacı var'

TAKİP ET

Şanlıurfa Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Çelik, ülkemizde hayvan sayısının yeterli olduğunu, bu nedenle ithal ete gerek olmadığını belirtti. Çelik, Şanlıurfa'nın ise bir kesimhaneye ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Geçtiğimiz yıldan beri genel olarak fiyatların artış göstermesinden en fazla nasibini alan kırmızı et oldu. Geçen yıldan bu yana fiyatının iki kat daha fazla arttığı et, sofralarda da daha az görülmeye başladı. Sürekli tartışmalarla gündeme gelen etin fiyatının düşürülmesi için zaman zaman ithal yolu tercih edilse de bu yöntem de fiyatı düşüremedi. Fiyatının 45 liraya çıktığı kırmızı etin maliyetten dolayı artış gösterdiğini belirten Şanlıurfa Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Çelik, gazetemize yaptığı açıklamalarda ülkemizin yeterli etinin bulunduğuna dikkat çekti.



'İthal ete gerek yok'

Ülkemizde kırmızı etin ithal edilmesine gerek olmadığını söyleyen Aziz Çelik, "Şu anda ülkemizde bulunan hayvan sayısı Türkiye’ye yeterlidir. Öte yandan bu hayvanlar daha menşelidir. Hayvan sayısının fazla olmasının yanı sıra ithal edilen hayvanlar da bulunuyor. Çünkü bazı büyük firmalar, yerli hayvan sayısının yeterli olmadığını belirterek, ithal hayvan getiriyorlar." dedi.



'İthal et, zaten vatandaşlar tarafından tercih edilmiyor'

"İthal eti insanlarımız tercih etmiyor. Yerli üretim şu anda daha çok tercih ediliyor." diyen Başkan Çelik, "İthal eti, genel olarak büyük firmalar sucuk ve benzeri işlenmiş gıdalarda kullanmak için tercih ediyor. Bunun haricinde ülkemiz insanları tüketimde daha çok yerli eti tercih ediyor. Çünkü menşei belli ve muhatabı belli olan bir üretimden bahsediyoruz. Yerli et ile ithal et arasındaki farka bakacak olursak, buzdolabında kalan ete baktığımız zaman ithal et bir hafta içerisinde bozulduğu görülürken, yerli etin daha uzun süre bozulmadan sağlıklı kaldığını görmekteyiz. Bu da bize yerli üretimin ne denli sağlıklı olduğunun bir kanıtı olarak karşımıza çıkmakta." şeklinde konuştu.



'Şanlıurfa, hayvanları dışarıya bile gönderiyor'

Şanlıurfa'da hayvan sayısının fazla olduğuna dikkat çeken Çelik, "Şu anda Şanlıurfa'da bulunan hayvan sayısı, çok rahat bir şekilde yetebilecek kapasitede. Hatta elimizde fazla hayvan bulunuyor ve birçok kente gönderiyoruz." diye konuştu.   



Hayvan sayısı fazlaysa etin fiyatı neden yüksek?

Şanlıurfa'da da vatandaşlar, etin fiyatının yüksek olmasını sürekli şikayet ediyor. Et fiyatı ile ilgili bilgi veren  Et Üreticileri Birliği Başkanı Çelik, "Et fiyatları şu anda devlet kurumlarına kesimimiz 30 TL, kasaplara ise 28 TL’ye yapmaktayız. Ramazanda fiyat artışı oldukça cüzi bir miktarda kalmıştır. Kilogram fiyatına sadece 1 TL ekleme yapıldı. Şu anda kasaplarda bölgesel olarak fiyat farklılıkları görülüyor. Örneğin Eyyübiye ilçesinde bulunan bir kasap, kırmızı etin kilogram fiyatını 38 ila 40 TL’den satışını gerçekleştirirken, Karaköprü ilçesinde ise etin kilogram fiyatı 44 ila 45 TL arasında satışı yapılıyor. Yani bölge bölge kilogram fiyatı farklılık gösterebiliyor." şeklinde ifade etti.



'Urfa'nın kesimhaneye ihtiyacı var'

 Şanlıurfa'da kesimhaneye ihtiyaç olduğunu söyleyen Çelik, "Kesim evlerine bakıldığında Şanlıurfa, bu konuda oldukça muzdarip. Düzenli bir kesimhanemiz yok. İlimizde bulunan bir tane mazbahanemiz özel olarak hizmet vermekte fakat ne yazık ki biz bu mazbahaneyi kullanamıyoruz. Şanlıurfa'da et ve balık kurumuna ait bir kesim evi olmuş olsaydı daha faydalı olacağına inanıyoruz. Özel ve eski olan mazbahane sadece kasaplara kesim yapıyor. Büyük firmalara hizmet vermiyor. Kısacası kesim evleri bizlere yetersiz kalıyor. Bizim devletten beklentimiz ilk olarak düzenli, her kesime hizmet verebilen ve işlevsel bir kesim evi olsaydı besicilerimiz daha rahat bir ortamda bulunarak kesimlerini gerçekleştirebilir. Biz şu anda kesimlerimizi Diyarbakır’da yapmak zorunda kalıyoruz." ifadelerini kullandı.



'Besici, hayvanını kesmek için desteklemeyi bekliyor'

"2019 yılı teşvikleri henüz belli olmadı. Birçok besicimiz çıkacak olan desteklemeyi bekliyor." şeklinde ifade eden Aziz Çelik, "Bugün baktığımız zaman arpanın fiyatı geçtiğimiz yıl 1 TL iken, bu yıl yüzde 50 zamlanarak 1 buçuk TL olmuştur. Destekleme açıklanmadığı için şu anda kesim işlemlerini besicilerimiz gerçekleştiremiyor. Oysaki devlet destekleme fiyatlarını açıklamış olsa üreticilerimiz daha rahat kesimler yaparak piyasayı canlandıracak. Şu anda üreticilerimiz kesim yaptıkları takdirde stopaj ve vergilerini yatıramıyor. Kar veya zararını hesaplayamayan üreticiler, bu defa da kesimlerini gerçekleştirmekte sıkıntılar yaşamakta. Fakat desteklemeler açıklanmış olsa kesim sayıları 20 bini bulacaktır. En kısa zamanda açıklanacak olan destekleme ile piyasalar daha çok canlanacaktır. Beklentimiz hayvan başına 500 TL. Umarız beklentilerimiz karşılanır ve üreticilerimiz rahat eder." sözlerine yer verdi. 

Bülent Karaca / Urfa Değişim Gazetesi

Şanlıurfa hayvanları dışarıya bile gönderiyor Şanlıurfa kırmızı et Üreticileri birliği başkanı aziz Çelik haberler son dakika kesimhane İthal eti insanlarımız tercih etmiyor