'Urfa'nın tanıtımında, esnaflar büyük rol oynar'

TAKİP ET

Şanlıurfa Rehberler Odası Başkanı Müslüm Çoban, Şanlıurfa'nın turizmde tanıtılmasının en önemli kurallarından birinin de hijyen olduğunu belirtti. Çoban, işletme ve esnaflara hijyen kurallarına dikkat etmeleri konusunda çağrıda bulundu.

2019 Göbeklitepe Yılı olması nedeniyle önceki yıllara oranla daha fazla turist ağırlayan Şanlıurfa'da turizm yoğunluğu yaşanmaya devam ediyor. Kente gelen turistler, her ne kadar tarihi ve turistik alanları görmek için gelse de diğer yandan Şanlıurfa'nın mutfağına da ilgi duyuyorlar. Bu nedenle Şanlıurfa'nın mutfak kültürü ve esnafların davranışları da turizm alanında kentin tanıtımında önemli kavram olduğu belirtiliyor.

'Genel olarak kentten memnun ayrılıyorlar'

Şanlıurfa'nın yemek kültürünün de birçok turistin kente gelmesini sağladığını belirten Şanlıurfa Rehberler Odası Başkanı Müslüm Çoban, "Şanlıurfa'ya gelen turistler, sadece arkeolojik ve tarihi yerleri gezmek için değil, güzel yemek kültürümüz için de geliyor. Şanlıurfa'ya özgü hediyelik eşyalar, fıstık, isot ve buna benzer baharat çeşitleri de turizm açısından önemlidir. Buraya gelen turistlerin çoğu Şanlıurfa'dan memnun bir şekilde ayrılıyor." dedi.







'Hijyen, turistler için büyük öneme sahiptir'

"Genel olarak lokantalar, oteller, konuk evlerinin birçoğu hijyenik kurallarına uyuyor. Ancak diğer tarafta merdiven altı diye tabir edilen konuk evlerimizin az bir kısmı bu kuralları pek aldırmıyor." diyen Çoban, "Satılan isotun üstünün kapalı tutulması, esnafların gıdaları tartarken, eldiven takmaları gerekir. Genel olarak iyi olsa da bazı işletmelerde ve esnaflarda bu gibi durumların görülmesi insanların dikkatini çekiyor. Gelen turistler için hijyenik kuralı çok önemlidir. Esnaflarımızın bu konulara daha dikkat etmesi gerekir. Şanlıurfalıların yediği kebabı dışarıdan gelen turistler yemeyebilir. Bu nedenle yağ oranının biraz daha azaltılması gerekir." diye konuştu.







'İşletmelerin turistlere olumlu ya da olumsuz yansımalarının dönüşü oluyor'

Rehberler Odası Başkanı Çoban, "Bazen karşılaştığımız durumlar, turistler isot ya da baharat alırken bu gıdaların üstünün açık bırakıldığını ve üzerinde sineklerin olduğunu söylüyorlar. Bunun yanı sıra lokantalardaki tuzluklarda parmak izlerinin temizlenmediği belirtiliyor. Zaten turistleri gezdiren rehberlerimiz, Şanlıurfa'daki işletmelerin ne kadar düzenli olduğunu soruyorlar. Bu nedenle bunların geri dönüşü bize oluyor. Zaten gelen turistler memnun bir şekilde buradan ayrılırsa bu bizim için en büyük tanıtımdır. Bu noktada hepimize büyük görevler düşüyor. Bacasız sanayimize sahip çıkmalıyız." şeklide konuştu.

Esnafların hijyen kadar sunumlarına da dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Müslüm Çoban, "Şanlıurfa misafirperver bir yerdir. Bu nedenle esnaflar güler yüzlü olmaları gerekir. Esnaflarımızın sunumları konusunda biraz daha hassasiyet göstermelerini istiyoruz." şeklinde ifade etti.  



 

urfa ın tanıtımında esnaflar büyük rol oynar genel olarak kentten memnun ayrılıyorlar 2019 göbeklitepe yılı Şanlıurfa ın mutfağına da ilgi duyuyorlar